کشتهشدن هشام الهاشمی، از سرشناسترین تحلیلگران و کارشناسان گروههای شبهنظامی و پیکارجو در عراق، با واکنشهای گستردهای در آن کشور، و نیز نهادهای بینالمللی و خارجی روبهرو شدهاست.
بنا بر گزارشهای آقای هاشمی روز ۱۶ تیر ماه، پس از پایان یک مصاحبه تلویزیونی در بغداد هدف حمله «دو فرد موتورسوار» قرار گرفت، و با شلیک گلوله کشته شد.
بنا بر گزارشها او در نزدیکی خانهاش در منطقهای شرق پایتخت عراق هدف قرار گرفته و اعضای خانواده ظاهرا صدای شلیک پنج گلوله را شنیدهاند.
هشام هاشمی، مشاور دولت عراق و عضو یک اندیشکده مشورتی در بغداد، و ناظر بر گروههایی مانند «حکومت اسلامی»، القاعده، و دیگر شبهنظامیان و گروههای مسلح بود.
آنطور که خبرگزاری اسوشیتدپرس میگوید او در سالهای گذشته به کارشناس زبده حلقه داخلی داعش تبدیل شده بود و حتی در بازهای از زمان به ائتلاف به رهبری آمریکا نیز در این مورد مشورت میداد؛ با پایان یافتن نبردها علیه حکومت اسلامی در عراق، او بهطور قابلتوجهی بر گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران تمرکز کرده بود.
هاشمی در عین حال بهعنوان چهرهای شناخته میشود که شدیدا از برخی از این گروهها انتقاد میکرد.
خبرگزاری رویترز نیز میگوید کشتهشدن آقای هاشمی در زمان افزایش تنشها بین دولت جدید عراق بهرهبری مصطفی کاظمی، و شماری از گروههای شبهنظامی شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی و تشکلهای مخالف او رخ دادهاست.
خود آقای کاظمی از جمله افرادی بود که به کشتهشدن این تحلیلگر واکنش نشان داد و با ابراز همدردی با بستگان او گفته تحقیقات کاملی در این زمینه صورت خواهد گرفت.
نخستوزیر عراق اظهار داشته نهادهای امنیتی و انتظامی تمام تلاش خود را برای عاملان بهکار خواهند گرفت «و ما با تمام توان نخواهیم گذاشت که سلاح جز در دست دولت در دست فرد دیگری باشد، و نخواهیم گذاشت هیچ قدرتی بالاتر از حکومت قانون قرار گیرد».
علاوه بر نخستوزیر عراق بسیاری از محققان، روزنامهنگاران و نویسندگان و پژوهشگران عراقی نیز به کشته شدن هاشمی واکنش نشان دادهاند؛ از جمله فنر حداد، که به اسوشیتدپرس گفته کشتهشدنش «ضایعهای اساسی و جنایتی نابخشودنی» است.
سفیر بریتانیا در بغداد نیز «عمیقا ابراز اندوه» کرده و گفته «عراق یکی از بهترینهای خود را از دست دادهاست: مردی فرهیخته و دلیر».
مسئول ارشد ماموریت همیاری ملل متحد در عراق نیز شدیدا این قتل را محکوم کرد و در حساب کاربری خود در توئیتر آن را اقدامی «بزدلانه» توصیف کردهاست.
آقای هاشمی در واپسین توئیتهای خود از تفرقه و دودستگی و فزونیگرفتن فساد در عرصه سیاسی کشورش عمیقا ابراز تاسف کرده بود.