جمعی از افراد موسوم به «نواندیشان دینی» در داخل و خارج از ایران در بیانیهای، بازگشت گشت ارشاد برای برخورد با حجاب اختیاری زنان و دختران در کشور را محکوم کرده و گفتهاند: دوران «یا روسری یا توسری» برای همیشه سپری شده و بازگشتناپذیراست.
در این بیانیه با اشاره به «ابربحرانهای بیسابقهی داخلی، منطقهای و بینالمللی» که جمهوری اسلامی با آن دست به گریبان است و «در زمانهای که سایهی جنگ از هر وقت دیگری به ایران نزدیکتر است»، آمده که این برخوردهای خیابانی «تصویری عریان از درندهخویی حکومت نسبت به نیمی از جامعهی بالنده ایران» را نشان میدهد.
به گفته فعالان یاد شده، این واقعیت «به خوبی نشان میدهد که این نظام همانا زنان ایرانی را بیشتر و پیشتر از دشمنان شمشیرآخته مسلح خارجیاش مخالف خود میداند» و «از این شیوه رسوای زمامداری، که شوربختانه ریشههای عمیق دوانده، چیزی جز خسارت و ندامت نخواهد رویید».
پس از اطلاعیه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی که برخورد با افراد موسوم به «بدحجاب» و «بیحجاب» از روزهای آخر ماه فروردین آغاز خواهد خواهد شد، خیابانهای تهران و شهرهای مختلف کشور شاهد خشونت بیسابقه نیروهای انتظامی و لباس شخصی علیه زنان و دختران بوده است و بسیاری از آنها پس از ضربوشتم به ونهای پلیس منتقل و به بازداشتگاهها برده شدهاند.
نواندیشان دینی: نافرمانی مدنی زنان در برابر حجاب اجباری در بسیاری از شهرهای کشور گستردهتر از آن است که آن را بتوان با گسیل عدهای سیاهپوش، پر سر و صدا و خشن در معدود نقاط و میادین شهرها مهار کرد
شدت عمل این نیروها به گونهای بوده که حتی اعتراض برخی از نیروهای هوادار جمهوری اسلامی را برانگیخته است که آن را در تضاد با لزوم «همبستگی داخلی» در میانه درگیری با اسرائیل دانستهاند.
جمعی از نواندیشان دینی در بیانیه خود با تأکید بر اینکه برخوردهای خیابانی اخیر «بیشک با اشاره و تصویب عالیترین سطوح نظام صورت پذیرفته»، گفتهاند که دوران «یا روسری یا توسری» برای همیشه سپری شده و بازگشتناپذیراست.
به گفته آنها، «نافرمانی مدنی زنان در برابر حجاب اجباری در بسیاری از شهرهای کشور گستردهتر از آن است که آن را بتوان با گسیل عدهای سیاهپوش، پر سر و صدا و خشن در معدود نقاط و میادین شهرها مهار کرد».
در این بیانیه به حاکمان جمهوری اسلامی هشدار داده شده که «از جنگیدن تنبهتن با زنان ایرانی پرهیز کنند و تنوع طرز فکرها و گونهگونی سبک زیستها را به رسمیت بشناسند که این کاری است به صلاح کشور، ملت، دین و اخلاق».
محمدجواد اکبرین، حسن یوسفی اشکوری، عبدالعلی بازرگان، سروش دبّاغ، رضا علیجانی، داریوش محمدپور و یاسر میردامادی از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.
در دور قبلی برخوردهای پلیسی با زنان و دختران دارای حجاب اختیاری در سال ۱۴۰۱، مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد جان باخت که این موضوع به اعتراضات سراسری در کشور دامن زد.
این اعتراضات باعث کشته شدن بیش از ۵۰۰ تن و بازداشت هزاران نفر شد که شماری از آنها بر اساس احکام قوه قضائیه جمهوری اسلامی اعدام شدند.