ایالات متحده در گزارش سالانه آزادیهای مذهبی، با اشاره به مستنداتی که گروههای مدافع حقوق بشر فراهم آوردهاند، بار دیگر ایران را به نقض گسترده حقوق اقلیتهای مذهبی از جمله شهروندان بهایی و سنی متهم کرد.
این گزارش در وهله نخست به قانون اساسی ایران میپردازد که بر اساس شریعت اسلام نوشته شده است و راه را برای مجازات سنگین نوکیشانی که از اسلام به دین دیگری گرایش پیدا کردهاند، هموار میکند، مجازاتی که میتواند اعدام باشد.
به گفته این گزارش، قانون شریعت فرد مسلمان را از تغییر مذهب خود یا ترک اعتقادات دینی منع میکند.
وزارت خارجه آمریکا در ادامه گزارش خود به اتهام «محاربه با خدا» اشاره میکند که برای مثال تابستان گذشته منجر به «اعدام دو نفر از اقلیت سنی اعراب اهواز» در «زندان فجر» شد، و میافزاید که گروههای حقوق بشری از تداوم اعدام زندانیان سنی مذهب مانند کردها و بلوچها خبر میدهند.
این گزارش میگوید که حکومت ایران در سال ۲۰۱۹ همچنان به آزار و اذیت، بازجویی و بازداشت بهاییهایی، مسیحیان غیرارمنی بهویژه نوکیشان مسیحی، سنی مذهبها و دیگر اقلیتهای مذهبی ادامه داد بهطوری که فقط در یک بازه زمانی شش ماهه دستکم ۶۵ شهروند بهایی را در سراسر کشور محاکمه کرد.
ایران از سال ۱۹۹۹ و ذیل قانون سال ۱۹۹۸ آزادی مذهبی بینالمللی به دلیل نقض شدید آزادیهای مذهبی در زمره کشورهای با «نگرانی ویژه» قرار گرفته است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، روز چهارشنبه ۲۱ خرداد در گفتوگو با خبرنگاران ضمن ارائه گزارش سالانه این وزراتخانه درباره آزادیهای مذهبی در جهان گفت: «در ایران، ۱۰۹ نفر از اقلیتهای مذهبی صرفا به دلیل انجام مناسک مذهبی خود همچنان در زندان به سر میبرند.»
او افزود که حکومت جمهوری اسلامی ایران سال ۲۰۱۹ شماری از افراد را به دلیل اتهام «محاربه با خدا» اعدام کرده است.
مایک پومپئو همچنین در توییتی نوشته است که دولت دونالد ترامپ آزادی مذهبی را اولویت اصلی خود قرار داده است.
وزیر امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش از آزادی و بازگشت مایکل وایت، شهروند آمریکایی زندانی در ایران، ابراز خرسندی کرد و گفت که کار ما هنوز تمام نشده است. «باقر و سیامک نمازی و مراد طاهباز، آمریکاییهایی هستند که رژیم ایران همچنان به غلط آنها را در بازداشت نگه داشته است. تهران باید بلادرنگ آنها را آزاد کند».
سیامک نمازی چهار سال پیش در ایران به اتهام «همکاری با دولت آمریکا» بازداشت شد و پدرش، باقر نمازی، نیز که برای کمک به آزادی او به ایران رفته بود، یک سال بعد دستگیر شد.
پدر و پسر هر یک به ده سال زندان محکوم شدند و از سال گذشته، باقر نمازی به دلیل وخامت حال جسمی در مرخصی استعلاجی به سر میبرد، اما ممنوعالخروج است.
مراد طاهباز، از فعالان محیط زیستی، به اتهام همکاری با آمریکا به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.