خبرگزاری فرانسه روز سهشنبه به نقل از منابع آگاه دیپلماتیک خبر داد که آمریکا و سه قدرت اروپایی طرف توافق اتمی ایران قطعنامه پیشنهادی جدیدی را در محکومیت عدم همکاری تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این نهاد سازمان ملل ارائه کردند.
یک دیپلمات اروپایی که نامش فاش نشده کمی پیش از نیمهشب گذشته به خبرگزاری فرانسه گفت این متن «امروز عصر [سهشنبه، ۲۴ آبان] ارائه شد».
این خبرگزاری اضافه کرد که یک منبع دیگر در آستانه افتتاح نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی این اطلاعات را تایید کرده است.
خبرگزاری فرانسه نوشت که آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان پس از اطلاع از گزارش هفته گذشته آژانس این تصمیم را اتخاذ کردند. در گزارش آژانس بر عدم پیشرفت در موضوع سه سایت اعلام نشده در ایران که در گذشته آثاری از اورانیوم در آنها کشف شده، تاکید شده بود.
پیشتر خبرگزاری رویترز نیز روز جمعه، ۲۰ آبان، گزارش داده بود که به متن نامه آمریکا و سه کشور اروپایی عضو برجام دسترسی پیدا کرده که در آن از شورای حکام خواسته شده با تصویب قطعنامهای از ایران بخواهد بیدرنگ درباره منشاء اورانیوم کشفشده در سه سایت اعلامنشده خود توضیح دهد.
اکنون بر اساس پیشنویس قطعنامهای که خبرگزاری فرانسه به آن دسترسی یافته، شورای حکام «نگرانی عمیق خود» را درباره این موضوع که «به دلیل همکاری ناکافی ایران» حلنشده باقی مانده ابراز میکند.
قطعنامه پیشنهادی چهار قدرت غربی، این امر را که تهران بدون تاخیر «توضیحات فنی معتبر» در مورد وجود ذرات اورانیوم در این مکانهای اعلام شده را ارائه کند، «ضروری و فوری میداند».
همچنین این قطعنامه خواهان «دسترسی به سایتها و تجهیزات» برای «نمونهبرداری» شده است.
بیشتر در این باره: به دلیل سرکوب اعتراضات و فروش پهپاد به روسیه، واشینگتن برنامهای برای مذاکره با ایران نداردقرار است هیئتی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا پایان ماه جاری میلادی به ایران سفر کند تا برای حل این مناقشه طولانیمدت میان تهران و آژانس تلاش کند.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، روز چهارشنبه در واکنش به ارائه قطعنامه جدید مدعی شد که محتوای آن «صحت ندارد و از طرف جمهوری اسلامی مردود است». او همچنین گفت که فعلا سفری از سوی آژانس به ایران «در دستور کار نیست».
همزمان حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز سه کشور اروپایی را تهدید کرد و گفت: «اگر اروپاییها این مسیر غیرسازنده را متوقف نکنند با پاسخ متقابل، اما موثر ما مواجه خواهند شد.»
یک منبع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفت که یکی دیگر از دلایل نگرانی، «توسعه مستمر برنامه هستهای ایران» است، با توجه به این که نزدیک به دو سال است که ظرفیت راستیآزمایی آژانس درباره این برنامه به شدت محدود شده است.
در مقابل، مسکو در یک سند غیررسمی که روز دوشنبه میان کشورهای عضو شورای حکام آژانس توزیع کرد «اقدام غیرسازنده»ای را که به عقیده روسیه در صورت موفقیت، «عواقب جبرانناپذیری در پی خواهد داشت» محکوم کرد.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامه مشابهی را در ماه ژوئن گذشته، تابستان، تصویب کرد که تنها روسیه و چین به آن رای مخالف دادند.
در واکنش به تصویب آن قطعنامه، جمهوری اسلامی آن را یک اقدام «سیاسی» خواند و محکوم کرد. همچنین تهران تصمیم گرفت ۲۷ دوربین نصب شده توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران را بردارد.
تصویب احتمالی دومین قطعنامه در ماههای اخیر علیه جمهوری اسلامی در آژانس، در حالی است که مذاکرات احیای برجام مدتی است متوقف مانده و با توجه به ادامه اعتراضات مردمی در ایران چشمانداز روشنی هم برای آن موجود نیست.
به تازگی رابرت مالی نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران بار دیگر تاکید کرد که سرکوب اعتراضات در ایران و فروش پهپادهای جمهوری اسلامی به روسیه باعث شده که تمرکز واشینگتن دیگر معطوف به احیای برجام نباشد.
همچنین امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه روز دوشنبه گفت فکر نمیکند «پیشرفتهای جدیدی» در مذاکرات احیای برجام در آینده وجود داشته باشد.
او گفت که احتمال دستیابی به توافق احیای برجام به دلیل اوضاع سیاسی کنونی در ایران «بسیار ضعیف» شده است.