عربستان سعودی می‌گوید به بریکس نپیوسته و هنوز در حال بررسی موضوع است

آفریقای جنوبی در اوائل شهریور میزبان نشست بریکس بود

یک منبع رسمی سعودی، ادعای آفریقای جنوبی در خصوص پیوستن عربستان به گروه کشورهای موسوم به بریکس را زودهنگام دانسته و تأکید کرده که دولت ریاض هنوز در حال بررسی دعوت الحاق است.

نالدی پاندور، وزیر خارجه آفریقای جنوبی، ۱۱ بهمن پیوستن عربستان به بریکس را قطعی دانسته بود، اما یک منبع رسمی عربستان پنجشنبه به خبرگزاری رویترز گفت کشورش هنوز به این دعوت پاسخ نداده و کماکان در حال بررسی آن است.

فیصل مقداد، وزیر اقتصاد عربستان، نیز پیشتر گفته بود که کشورش همچنان در حال بررسی این امر است.

گروه اقتصادهای نوظهور موسوم به بریکس در میانه تابستان امسال در جریان نشست سران در ژوهانسبورگ از عربستان، ایران، مصر، امارات، اتیوپی و آرژانتین دعوت کرد که از اول سال میلادی ۲۰۲۴ به این بلوک ملحق شوند.

بیشتر در این باره: تهران از آغاز عضویت خود در بریکس استقبال کرد

به نوشته رویترز، گسترش این گروه وزنه اقتصادی آن را بیشتر خواهد کرد و می‌تواند گامی در تحقق بلندپروازی اعلام شده کشورهای پایه‌گذار آن برای «تغییر نظم جهانی» و تقویت «جنوب جهانی» به حساب آید.

برزیل، روسیه، آفریقای جنوبی، هند و چین اعضای فعلی بریکس هستند که از حدود ۱۶ سال پیش پا گرفته است.

بلومبرگ پیشتر نوشته بود پیوستن عربستان به گروه کشورهایی که در ردیف اقتصادهای نوظهور محسوب می‌شوند، می‌توانست تقویت این بلوک باشد.

اما به نوشته رویترز، ریاض در میانه تنش‌های فزاینده ژئوپلیتیک میان آمریکا از یک سو با چین و روسیه از سوی دیگر، در حال بررسی گزینه‌های خود است.

براساس این گزارش، نزدیکی سال گذشته روابط عربستان با چین نگرانی‌هایی را در آمریکا در پی آورد. چین میانجی‌گر دستیابی عربستان و ایران به توافق ازسرگیری روابط فیمابین بعد از هفت سال بحران میان ریاض و تهران بود.

عربستان تنها کشوری نیست که در رهگذر تحولات ماه‌های گذشته، در پیوستن به بریکس تردید نشان داده است.

خاویر میلی چند روز پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری آرژانتین در نامه به رهبران بریکس نوشت کشورش از پیوستن به گروه خودداری کرده و زمان را برای این کار مناسب نمی‌بیند.

بیشتر در این باره: خاویر میلی: آرژانتین به بریکس ملحق نمی‌شود

آقای میلی برخلاف رئیس‌جمهور پیشین آرژانتین، از اسرائیل که مورد انتقادهای شدید آفریقای جنوبی است، حمایت کرده و همچنین از گرم شدن روابط تجاری با چین دوری کرده است.

امارات متحده عربی، یکی از شش عضو شورای همکاری خلیج فارس و کشوری که دارای اقتصاد قوی و پرگزینه در تجارت جهانی است، و همچنین تهران پیوستن خود به بریکس را در آغاز سال میلادی اعلام کردند.

در شرایطی که به گفته کارشناسان، وجود تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی ایران مانعی در گسترش تجارت این کشور خواهد بود، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ۱۱ دی گفت «بریکس به عنوان سازوکار چند‌جانبه، قطعاً فرصت‌های بیشتری را در حوزه مناسبات چند‌جانبه بین‌المللی در اختیار ایران قرار می‌دهد».

«بررسی‌ها در عربستان سعودی» در خصوص پیوستن این کشور به گروه بریکس در شرایطی ادامه یافته که مقامات آمریکا و برخی از بلندپایگان عربستان در دوره جنگ جاری میان ارتش اسرائیل با گروه افراطی حماس کماکان تأکید دارند که عادی‎‌سازی روابط سعودی با اسرائیل کماکان در دستور کار است.

بیشتر در این باره: ایران و بریکس؛ از هیاهو تا واقعیت

رسانه‌های اسرائیلی در هفته‌های گذشته گزارش‌های متعددی منتشر کرده‌اند که حاکی است آمریکا تلاش دارد با مشوق عادی‌سازی رابطه عربستان با اسرائیل، رهبری اسرائیل را به پایان جنگ غزه سوق دهد.

آفریقای جنوبی، عضو بریکس، ماه گذشته در دفاع از فلسطینیان، با ارائه شکایت علیه اسرائیل به دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه به اتهام «نسل‌کشی‌»، خواهان صدور حکم توقف فوری جنگ شد.

دادگاه لاهه پس از بررسی شکایت، هفته گذشته از اسرائیل شش درخواست مطرح کرد، اما مطالبه آفریقای جنوبی برای صدور حکم توقف جنگ را عملاً نپذیرفت.