تحقیقات در وزارت خارجه آمریکا درباره رابرت مالی و احتمال «سوء‌استفاده از اطلاعات محرمانه»

رابرت مالی

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه هشتم تیرماه اعلام کرد رابرت مالی در مرخصی اجباری است و آبرام پِیلی موقتا عهده‌دار وظیفه او در امور ایران می‌شود.

متیو میلر این موضوع را در خصوص وضعیت رابرت مالی در کنفرانس خبری خود مطرح کرد بدون آن‌که اشاره‌ای به جزییات این رخداد بکند.

این در حالی است که رابرت مالی به باراک راوید، خبرنگار وب سایت اکسیوس، گفت: «به من اطلاع داده شده که مجوز دسترسی امنیتی‌ام (سکوریتی کلیرنس) در دست بررسی است. اطلاعات بیشتری در این زمینه به من ارائه نشده، اما انتظار دارم تحقیقات به نحو مطلوبی پیش برود و این موضوع به زودی حل شود. طی این مدت من در مرخصی اجباری هستم.»

بیشتر در این باره: رابرت مالی به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور ایران «منصوب شد»

در همین زمینه، یک مقام آمریکایی به «سی‌ان‌ان» گفت که مجوز دسترسی امنیتی رابرت مالی در بحبوحه تحقیقات امنیتی دیپلماتیک در وزارت امور خارجه (آمریکا) در مورد سوء استفاده احتمالی از اطلاعات طبقه‌بندی شده به حالت تعلیق درآمد.

یک منبع آگاه دیگر هم به «سی‌ان‌ان» گفت، آقای مالی بعد از ظهر پنجشنبه به مرخصی اجباری بدون حقوق فرستاده شده است.

یک مقام آمریکایی هم که خواست نامش فاش نشود، در گفت‌وگو با این شبکه خبری اظهار داشت: «برای مدتی پس از آغاز تحقیقات وزارت امور خارجه آمریکا، رابرت مالی در کار باقی ماند٬ اما اجازه دسترسی به اطلاعات طبقه‌بندی شده را نداشت.»

طبق این گزارش، این تحقیقات به تعلیق مجوز امنیتی رابرت مالی در دو ماه گذشته منجر شد.

دو منبع مطلع از این موضوع در مصاحبه با «سی‌ان‌ان» تأیید کردند که در تحقیقات وزارت خارجه آمریکا در خصوص مجوز دسترسی امنیتی رابرت مالی یک «مشکل» شناسایی شده است.

طبق این گزارش، در ماه‌های اخیر آقای مالی نقش مهم خود را در تلاش‌ها برای آزادی آمریکایی‌هایی که در ایران بازداشت شده‌اند، حفظ کرده بود.

دو منبع به «سی‌ان‌ان» گفتند که او به طور منظم با خانواده‌های آمریکایی‌های بازداشت شده در ایران در تماس بوده و در هفته گذشته با آنها صحبت کرده است.

در همین حال، اخیرا گزارش‌هایی در خصوص تعامل آقای مالی با سفیر ایران در سازمان ملل متحد در اوایل سال جاری میلادی منتشر شده بود، اما مشخص نیست که آیا این تعامل قبل از تعلیق مجوز دسترسی امنیتی او بوده است یا پس از آن.

رابرت مالی در ژانویه سال ۲۰۲۱ و به دنبال روی کار آمدن دولت جو بایدن به عنوان نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران منصوب شد. دولت جو بایدن تلاش کرد پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای موسوم به برجام در سال ۲۰۱۸، این توافق را احیا کند و به این توافق برگردد.

آقای مالی در مذاکرات غیرمستقیم با ایران برای احیای برجام نقش مهمی برعهده داشت. این مذاکرات تابستان گذشته بدون نتیجه‌ای متوقف شد.

طی هفته‌های گذشته برخی رسانه‌های غربی از احتمال تفاهم «شفاهی و محدود» ایران و آمریکا در زمینه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی خبر دادند، اما مقامات دولت جو بایدن این موضوع را رد کرده‌اند.

با این حال شماری از نمایندگان جمهوری‌خواه در کنگره خواهان حضور رابرت مالی در این نهاد قانون‌گذاری در خصوص مذاکرات با ایران شده بودند.

وبسایت واشینگتن فری بیکن هفته گذشته گزارش داد، کمیته مطالعات جمهوری‌خواهان که بزرگ‌ترین فراکسیون محافظه‌کاران در کنگره آمریکا به شمار می‌رود، با اتکا به رهبران حزب جمهوری‌خواه سعی دارد در طرحی فوریتی، تحقیقات چندجانبه‌ای را در رابطه با مذاکرات محرمانه دولت بایدن با ایران آغاز کند.

این کمیته همچنین قصد دارد برای بخشی از تحقیقات خود رابرت مالی و برت مک‌گورک، هماهنگ‌کننده شورای امنیت ملی کاخ سفید در امور خاورمیانه و شمال آفریقا را نیز احضار کند، چرا که معتقد است این دو مقام دولت بایدن نقشی کلیدی را در دیپلماسی پشت درهای بسته با تهران ایفا می‌کنند.