ارتش عراق و سفارت ایالات متحده در این کشور اعلام کردند دستکم هشت راکت کاتیوشا شامگاه یکشنبه ۳۰ آذر به منطقه سبز بغداد شلیک شده است که این سفارتخانه را هدف قرار دادهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، بیشتر موشکها به یک مجتمع مسکونی و یک ایستگاه بازرسی در داخل منطقه سبز اصابت کردهاند که خساراتی به ساختمانها و خودروهای اطراف آن زده است. در این میان محوطه سفارت ایالات متحده در بغداد نیز خساراتی جزیی دیده است.
ارتش عراق این حملات را به یک «گروه غیرقانونی» نسبت داده و اعلام کرده که یک سرباز عراقی نیز بر اثر این اقدام زخمی شده است.
ساعاتی پس از انجام این حمله، مایک پومپئو وزیر خارجه ایالات متحده، شبهنظامیان مورد حمایت ایران را مسئول آن دانست.
او در توئیتی نوشت: «شبهنظامیان مورد حمایت ایران بار دیگر وقیحانه و بیمحابا در بغداد دست به حمله زدند و غیرنظامیان عراقی را زخمی کردند».
آقای پومپئو افزود: «مردم عراق شایسته این هستند که این مهاجمان تحت تعقیب قرار گیرند. این جنایتکاران خشن و فاسد باید اقدامات بیثباتکننده خود را متوقف کنند».
در همین حال، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران با رد اظهارات آقای پومپئو اینگونه گمانهزنی کرده است که «نوع این حمله و زمانش» و سخنان وزیر خارجه آمریکا، «مشکوک است».
او توضیح بیشتری درباره این گمانه خود نداد ولی ابراز امیدواری کرد که دولت عراق «مسببان» این حمله را پیدا کند و اتهامات دولت آمریکا علیه را تلاش برای «متشنج کردن اوضاع» خوانده است.
منطقه سبز بغداد از مناطق به شدت حفاظتشده در پایتخت عراق است که اماکن دولتی مهم و سفارتخانهها در آن واقع شدهاند.
به گفته یک مقام امنیتی عراق، سامانه ضدموشکی توانسته است که یکی از راکتها را از مسیر خود منحرف کند.
سفارت ایالات متحده این حمله را محکوم کرد و از همه رهبران سیاسی و حکومت عراق خواست که اقدامات لازم برای جلوگیری از وقوع چنین جملاتی را مبذول دارند و مسئولان این رخداد را شناسایی و مجازات کنند.
این سفارت در اطلاعیهای گفت: «سفارت ایالات متحده تایید میکند که چند فروند راکت منطقه بینالمللی [در بغداد] را هدف قرار دادند که باعث شد سامانه دفاعی سفارت به کار بیفتد. برخی خسارات جزیی به محوطه سفارت وارد آمده اما حملات هیچ کشته و مجروحی بر جای نگذاشته است».
یکی از سخنگویان رئیس جمهوری عراق نیز این حمله را محکوم کرده است.
مقامات ایالات متحده شبهنظامیان مورد حمایت ایران را مسئول حملات راکتی مداوم به ساختمانهای آمریکا در عراق میدانند. اما هیچ یک از گروههای شناخته شده مورد حمایت ایران مسئولیت این حمله را نپذیرفتهاند.
واحدی از گروههای شبهنظامی حدود دو ماه قبل اعلام کرد که حملات راکتی به نیروهای ایالات متحده را به این شرط متوقف میکند که دولت عراق یک جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی ارائه دهد.
مقامات امنیتی عراق به رویترز گفتهاند اما حمله راکتی ماه گذشته به سفارت آمریکا نشانهای آشکار از آن است که شبهنظامیان مورد حمایت ایران تصمیم گرفتهاند که حملات خود به پایگاههای ایالات متحده را از سربگیرند.
واشینگتن که به تدریج از شمار نیروهای خود در عراق کم میکند تهدید کرده که سفارتخانهاش را میبندند، مگر آن که حکومت عراق شبهنظامیان مرتبط با ایران را مهار کند.