اعلام حمایت کامل روحانی از سپاه پاسداران

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز چهارشنبه ۱۹ مهر در جلسه هیئت دولت، سپاه پاسداران را «محبوب مردم» ایران، عراق، سوریه، لبنان و کردهای عراق دانست و اعلام کرد که «هیچ گونه اختلافی بین جناح‌های ما برای مقابله با توطئه دشمنان» وجود ندارد.

این سخنان آقای روحانی در حالی بیان می‌شود که رئیس جمهوری آمریکا قرار است تا آخر هفته جاری راهبرد کلی ایالات متحده در قبال ایران را اعلام کند که انتظار می‌رود موضوع قرار دادن سپاه پاسداران در «فهرست تروریستی» و آینده رویکرد آمریکا به برجام از موضوعات اصلی آن باشند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری ایران، حسن روحانی روز چهارشنبه گفت: «اگر آمریکا بخواهد خطای بعدی را مرتکب شود و علیه سپاه پاسداران اقدامی کند، این دیگر خطا اندر خطاست؛ سپاه پاسداران تنها یک واحد نظامی نیست، بلکه سپاه پاسداران در دل این مردم است و در همه روزهای خطر از منافع ملی ما دفاع کرده‌است.»

آقای روحانی تصریح کرد: «سپاه نه تنها محبوب ملت ایران بلکه محبوب مردم عراق هم هست چون بغداد را نجات داده؛ محبوب کردهای عراق هم هست چون اربیل را نجات داده؛ محبوب مردم دمشق و سوریه هم هست چون دمشق را نجات داده؛ محبوب مردم لبنان هم هست چون طرفدار حیثیت و استقلال لبنان بوده‌است؛ سپاه همیشه کمک مظلومان بوده و در برابر تروریست‌ها ایستاده‌است.»

رئیس جمهور ایران تأکید کرد: «هیچ گونه اختلافی بین جناح‌های ما برای مقابله با توطئه دشمنان وجود ندارد و همه یکپارچه و در صف واحد هستیم؛ هیچ گونه تزلزلی در کشور ما به وجود نخواهد آمد و مردم مقاوم ایران در برابر توطئه‌ها ایستادگی خواهند کرد.»

دولت روحانی و سپاه پاسداران در ماه‌های اخیر در مسائل عمدتاً داخلی دچار اختلاف‌هایی شده بودند و مسئولان دو طرف انتقادهایی را از پشت تریبو‌ن‌های رسمی علیه یکدیگر مطرح کردند و موجی گسترده از واکنش منفی به مواضع رئیس جمهور از سوی اصولگرایان جمهوری اسلامی به راه افتاد.

در پی این روند، حسن روحانی روز دوم مردادماه با فرماندهان بلندپایه سپاه پاسداران دیدار کرد و پس از آن از سپاه اعلام «حمایت کامل» کرد و محمدعلی جعفری، ‌فرمانده کل سپاه پاسداران، نیز گفت که «حسن روحانی به انتقادهای ما پاسخ مثبت داد.»

انتقاد روحانی از عملکرد دونالد ترامپ در سیاست داخلی و خارجی آمریکا

رئیس جمهور ایران در بخش دیگری از سخنان روز چهارشنبه مدعی شد که دونالد ترامپ با «هر اقدامی» که رئیس جمهور پیشین آمریکا انجام داده «مخالفت می‌کند» و «این بی‌منطقی آشکار است».

آقای روحانی پایبندی به توافق اتمی وین را «آزمونی بزرگ برای همه دولت‌ها» دانست و گفت که «واقعاً برای دولت آمریکا شرم‌آور است که استدلالش این باشد که با هر کاری که دولت قانونی قبل انجام داده مخالفت کنند».

به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن روحانی در جلسه هیئت دولت افزود که اگر دولتی به توافق اتمی وین پایبند نباشد «در حقیقت حیثیت خودش را خدشه‌دار کرده‌است».

سخنان آقای روحانی درحالی بیان شده که رئیس جمهور آمریکا تاکنون اعلام نکرده که تنها به دلیل دستیابی به توافق اتمی وین در دولت گذشته با آن مخالف است.

دونالد ترامپ بارها برجام را «بدترین توافق ممکن» و «مایه شرمساری ایالات متحده» توصیف کرده‌است و مقام‌های دولت او به این لحاظ که برجام در قبال دیگر رفتارهای ایران سکوت کرده، آن را توافقی بسیاری ناقص می‌دانند.

رئیس جمهور ایران در سخنان خود همچنین مدعی شد که خروج آمریکا از توافق اتمی وین تنها برای این کشور ضرر دارد و جمهوری اسلامی «راه‌های مختلفی» را پیش‌بینی کرده‌است.

آقای روحانی با اشاره به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در تأیید توافق اتمی وین اعلام کرد که آمریکا در صورت «موضع‌گیری خصمانه» علیه این توافق، «تنها با ایران مخالفت نمی‌کند، بلکه با کشورهای جهان مخالفت کرده و در برابر سازمان ملل ایستاده‌است».

مقام‌های آمریکا با توصیف اقداماتی چون اصرار بر پیگیری برنامه موشک‌های بالیستیک و حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی در کشورهای منطقه، به عنوان «رفتارهای بی‌ثبات‌کننده و مخرب ایران»، پیگیری این رفتارها را در تناقض با روح برجام می‌دانند که در آن مشارکت ایران در صلح و ثبات منطقه‌ای و جهانی پیش‌بینی شده‌است.

در همین حال سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید روز سه شنبه ۱۸ مهرماه گفته‌است رئیس جمهور آمریکا تا آخر هفته جاری راهبرد کلی ایالات متحده در قبال ایران را اعلام خواهد کرد.

طبق گفته برخی از مقام‌های آمریکایی انتظار می‌رود که دونالد ترامپ در چارچوب راهبرد تازه در قبال ایران سپاه پاسداران را در فهرست تحریمی سازمان‌های تروریستی قرار دهد.

وزیر خارجه ایران نیز روز چهارشنبه در یک جلسه غیر علنی مجلس دربارهٔ واکنش جمهوری اسلامی به اقدام احتمالی آمریکا سخن گفت.

به گفته علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، محمد جواد ظریف در این جلسه اعلام کرده که در هیئت عالی نظارت بر برجام «خطوط قرمز و اقدامات متقابل تعیین شده‌است».

براساس این گزارش، آقای ظریف دراین جلسه گفته که در صورت قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست تحریمی سازمان‌های تروریستی، جمهوری اسلامی نیز اقدام متقابل انجام خواهد داد.

وزیر خارجه ایران روز دوشنبه نیز هشدار داده بود، در صورتی که واشینگتن چنین اقدامی بکند، تهران نیز دست به اقدامات متقابل خواهد زد.
آقای ظریف به دیگر جزئیات اقدامات متقابل احتمالی ایران اشاره‌ای نکرد.

مسعود جزایری، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نیز روز سه‌شنبه تهدید کرده بود که «رفتار آمریکا، جهانیان را کلافه کرده‌است، وقت آن است که به آمریکا درس‌های جدید داده شود».

وزارت خارجه روسیه روز سه‌شنبه ۱۸ مهرماه از برنامه احتمالی دولت دونالد ترامپ برای معرفی کردن سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی انتقاد کرده بود.