روحانی: تاریخ بررسی بازگشایی اماکن مذهبی را به درخواست مدیر حوزه علمیه جلو انداختیم

حسن روحانی، رئيس‌جمهور ایران می‌گوید قرار دولت این بود که تاریخ بررسی بازگشایی اماکن مذهبی پایان اردیبهشت بسته باشد اما به درخواست علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه، دولت نیز تصمیم خود را عوض کرده و این تاریخ را فعلاً ۱۵ روز جلو کشیده است.

او که صبح روز یک‌شنبه ۳۱ فروردین در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا سخن می‌گفت، توضیح داد: «امیدواریم از نیمه اردیبهشت به بعد کاری کنیم که مردم بتوانند از اماکن مقدسه استفاده کنند هر چند که قرار بود تا پایان اردیبهشت شرایط ویژه برای حضور در اماکن مقدسه رعایت شود اما آقای اعرافی که از حوزه علمیه در این جلسات حضور دارند درخواست کردند که این زمان تا نیمه اردیبهشت عقب بیاید و در نیمه اردیبهشت مجدداً شرایط را برای حضور مردم در این امکان مقدسه بررسی کنیم.»

حسن روحانی توضیح نداد که آیا در این مورد از نظر کارشناسان همه‌گیری و پزشکان نیز استفاده شده است یا نه.

این تصمیم در حالی گرفته می‌شود که اماکن مذهبی شهر قم کانون اصلی ورود و شیوع ویروس کرونا در ایران اعلام شده و همواره انتقادهای زیادی به بسته نشدن به موقع حرم معصومه و قرنطینه نشدن قم ابراز شده است.

در اوایل اسفند ۹۸، محمد سعیدی، نماینده ولی فقیه و امام جمعه قم، که مانع اصلی مسدود شدن تردد به حرم معصومه و اجتماع در این محل بعلت کانون بودن شهر قم در شیوع اولیه کرونا در ایران بود، در اظهاراتی ویدئویی گفت که «این حرم دارالشفاء است و باید باز بماند.»

حسن روحانی در ادامه سخنان امروزش در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در عین حال تاکید کرد که در ماه رمضان «تجمع و افطاری جمعی» وجود نخواهد داشت.

از سوی دیگر، علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری گفته است درصورت مهار کرونا تا زمان عید فطر، «تعطیلات این عید افزایش می‌یابد تا فرصتی برای سفر فراهم شود».

وی از همه استان‌ها خواسته است که آماده جهش سفر برای دوران پساکرونا باشند.

بر اساس تقویم سال ۹۹، عید فطر امسال روز ۴ خرداد است.

مشاغل با ریسک متوسط از اول اردیبهشت فعالیت می‌کنند

رئيس‌جمهور ایران همچنین گفت که مشاغل با ریسک متوسط «مثل مغازه‌های بازار و پاساژها از اول اردیبهشت کار خود را آغاز می‌کنند اما ۶ بعد از ظهر تعطیل می‌شوند».

آقای روحانی همچنین گفت این به معنای باز بودن کل پاساژ نیست و «اگر در پاساژ یا بازار یک شغل پرریسک مانند رستوران یا قهوه خانه وجود دارد آن شغل باید همچنان تعطیل بماند».

شروع به کار مشاغلی که «ریسک متوسط» خوانده می‌شوند، در حالی اعلام می‌شود که رئیس‌جمهور ایران روز شنبه ۳۰ فروردین خواسته بود که «شرایط شروع به کار کسب و کارهای با ریسک متوسط» بررسی شود.

با این حال در کمتر از ۲۴ ساعت حسن روحانی اعلام کرد که این مشاغل به زودی کار خودشان را شروع می‌کنند.

اما با وجود اعلام این خبر از سوی رئيس‌جمهور، معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس اعلام کرده است که «واحدهای صنفی واقع در سراهای مسقف و پاساژهای بازار تهران نیز اجازه فعالیت ندارند».

نادر مرادی که روز ۳۱ فروردین با خبرگزاری ایسنا گفت‌وگو کرده، علت این ممنوعیت را بالا بودن «شرایط تجمع» در این مکان‌ها اعلام کرده است و گفته است پاساژهای روباز فعالیت‌شان ممنوع نیست.

روز ۲۹ فروردین علیرضا زالی، رئيس ستاد مقابله با کرونای تهران اعلام کرده بود بازارهای تهران کماکان تعطیل خواهند بود.

پیش از این روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی چند استان ایران درباره موج دوم شیوع کرونا و «سخت» بودن کنترل آن هشدار داده‌اند.

مرخصی زندانیان تا پایان اردیبهشت تمدید شد

رئيس‌جمهور ایران همچنین از تمدید مرخصی زندانیان تا پایان اردیبهشت خبر داده است.

قوه قضاییه ایران پیش از این اعلام کرده بود که زندانیان تا پایان فروردین آزاد هستند. طی روزهای گذشتە و با شیوع ویروس کرونا در زندان‌های ایران، شمار زیادی از زندانیان مرخصی گرفتند. رئیس سازمان زندان‌ها تعداد این زندانیان را حدود ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرده است.

با این حال بسیاری از زندانیان سیاسی و فعالان محیط زیست مشمول این مرخصی نشدند که همین امر اعتراضاتی را متوجه قوه قضائیه کرده است.

در این زمینه، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل روز ۲۹ فروردین با انتشار گزارشی ضمن هشدار درباره خطر شیوع ویروس کرونا در زندان‌ها، خواستار آزادی فوری و موقت هزاران زندانی عقیدتی، دو ملیتی و خارجی در ایران شدند.

از سوی دیگر عدم مرخصی به برخی از زندانیان موجب شورش‌هایی در زندان‌های تبریز، خرم‌آباد، الیگودرز و فشافویه شد. نگرانی از ابتلا به کرونا و احساس تبعیض بر سر اعطای مرخصی، از جمله دلایلی بود که موجب اعتراض و شورش زندانیان شده بود.