وکلا «محدودیت‌های سه‌ماهه» علیه خاتمی را تأیید کردند؛ انتقاد روحانی از این «تنبیه»

محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری اسبق (سمت راست) و حسن روحانی، رئیس جمهوری کنونی ایران

با وجود تکذیب دادستان ویژه روحانیت استان تهران، محمد انجام، وکیل محمد خاتمی روز شنبه ۱۵ مهر اعلام کرد که براساس «برگه‌هایی منتسب به یک مرجع قضایی» از اول مهر ماه محمد خاتمی، رئیس جمهور اسبق ایران، به مدت سه ماه از حضور «در مراسم عمومی سیاسی، فرهنگی و تبلیغی» منع شده‌است.

به گزارش خبرگزاری ایلنا، رضا باقری، دیگر وکیل محمد خاتمی، نیز گفت که این دستور «بدون تشکیل پرونده قضایی» و توسط «دادستان» صادر شده‌است.

در همین حال، روز شنبه حسن روحانی، رئیس جمهور ایران از «تنبیه» آقای خاتمی به دلیل دعوت از مردم برای شرکت در انتخابات انتقاد کرد و گفت که «اگر کسی تَکرار کند که مردم پای صندوق بیایند باید تنبیه شود؟»

به گزارش خبرگزاری ایلنا، حسن روحانی روز شنبه، ۱۵ مهر، در سخنرانی در جمع دانشجویان تأکید کرد که «پس از انتخابات همه باید جایزه بگیرند اما می‌بینیم یک جناح تنبیه می‌شود و یک جناح دیگر جایزه می‌گیرد».

وی اضافه کرد: «تکرار تنبیه کسانی که مردم را به حضور پای صندوق‌ها تشویق می‌کنند، باید خاتمه یابد».

آقای روحانی همچنین به کنایه گفت: «اما به هر حال بعضی دستگاه‌ها بیکارند، باید یک شغلی داشته باشند و ناچارند هر ساعت یک عده را احضار کنند».

وی همچنین تأکید کرد که «دیوار یک جناح از اول کوتاه ساخته شده‌است».

اشاره آقای روحانی به عبارات «تَکرار» می‌تواند به دعوت محمد خاتمی برای رأی به فهرست امید در انتخابات مجلس دهم اشاره داشته باشد که نحوه بیان این عبارت توسط آقای خاتمی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی ایران، این عبارت را مشهور کرد.

آقای خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نیز خطاب به هواداران خود گفت: «این بار این شمایید که باید تکرار کنید، تکرار رای به روحانی عزیز برای تقویت امید به آینده‌ای بهتر».

وب‌سایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، روز پنج‌شنبه، ۱۳ مهرماه، در گزارشی خبر داده بود که «دادگاه ویژه روحانیت با ارسال نامه‌ای با امضای دادستان ویژه روحانیت ابراهیم رئیسی به منزل محمد خاتمی به وی ابلاغ کرده که به مدت سه ماه نباید در هیچ مراسم سیاسی و تبلیغی شرکت کند».

براساس این گزارش، طبق این نامه «از این به بعد هرگونه حضور خاتمی در جلسات، سالن‌ها، همایش‌ها، مراسمات هنری، از قبیل تئاتر، کنسرت، و همین‌طور حضور در محافل مختلف غیرخانوادگی حتی در جلسات خصوصی ممنوع شده‌است».

خبر این «محدودیت‌ها» هم‌چنین انتقاد شدید علی مطهری، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی را به دنبال داشته است.

با این حال محمد عبداللهی، دادستان ویژه روحانیت استان تهران شامگاه روز جمعه ۱۴ مهر، در مصاحبه با خبرگزاری فارس تأکید کرد که «هیچ محدودیت جدیدی» دربارهٔ آقای خاتمی اعمال نشده است.

او در عین حال گفت که «اقدامات پیشگیرانه‌ای که تا کنون» دربارهٔ محمد خاتمی انجام شده، «بر اساس مصوبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی بوده‌است».

استناد دادستان ویژه روحانیت استان تهران به مصوبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دربارهٔ محمد خاتمی در حالی انجام شده‌است که حسن روحانی و مقامات دولتش اعلام کرده‌اند که مصوبه‌ای در این‌باره وجود ندارد.

پس از انتشار گزارش‌های ضد و نقیضی مربوط به «محدودیت‌های جدید» علیه محمد خاتمی وکلای وی اما روز شنبه اعمال این محدودیت‌ها را تأیید کردند.

حسن روحانی روز شنبه ۲۳ اردیبهشت در سخنرانی انتخاباتی خود در تهران خبر داده بود که دربارهٔ ممنوع‌التصویر بودن محمد خاتمی به قوه قضائیه نامه نوشته اما این نهاد به او پاسخ نداده‌است.

موضوع ممنوعیت انتشار تصویر و اخبار محمد خاتمی در زمستان ۹۳ مطرح شد، و آن زمان گزارش‌ها حاکی از این بود که عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران، در جلسه‌ای با مدیران رسانه‌ها نسبت به درج تصویر و ذکر نام رئیس‌جمهور اسبق ایران هشدار داده و مرتکبان را به توقیف و تعطیل رسانه تهدید کرده‌است.

پس از آن غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه، دلیل این اقدام را مصوبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد اما حسن روحانی و مقامات دولت او اعلام کردند که این شورا و دبیرخانه آن مصوبه‌ای در این باره نداشته‌اند.

پس از آن آقای اژه‌ای اعلام کرد که ممنوع‌التصویری آقای خاتمی به دستور دادستان تهران انجام شده‌است.