روحانی از اروپایی‌ها خواست درباره برنامه هسته‌ای ایران «سیاسی‌کاری نکنند»

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران

در آستانه تصمیم‌گیری شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران، رئیس جمهور ایران روز پنج‌شنبه، ۱۴ اسفند، از سه کشور اروپایی دخیل در موضوع این قطعنامه خواست تا در آژانس «سیاسی‌کاری نکنند».

در همین حال خبرگزاری فرانسه به نقل از «منابع دیپلماتیک» خبر می‌دهد که اروپایی‌ها در آژانس قطعنامه‌ای علیه ایران صادر نخواهند کرد.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی، قرار است تا ساعتی دیگر در همین زمینه نشست خبری داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری فارس، حسن روحانی در جریان سخنرانی در یک «آیین بهره‌برداری» گفت: «عده‌ای که فکرشان درست کار نکرده و حرکت درست را تشخیص نمی‌دهند و متأسفانه از اروپا هستند و ادعای دوستی هم با ما دارند، به دنبال طرحی برای امروز و فردا در آژانس هستند که من آنها را نصیحت می‌کنم که این کار را نکنند.»

او خطاب به بریتانیا، فرانسه و آلمان ادامه داد: «حرف اصلی من آن است که در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای جای کار سیاسی نیست و سه کشور اروپایی هم بایستی این را بفهمند که در این آژانس جای بازی سیاسی نیست و بایستی بازی سیاسی را کنار گذاشته و بدانند که در آژانس کار فنی را دنبال می‌کنند.»

طرح قطعنامه توبیخی توسط آمریکا پیشنهاد شده و از اعضای شورای حکام می‌خواهد به‌ خاطر عدول ایران از تعهدات هسته‌ای خود، اعمال محدودیت بر فعالیت بازرسان آژانس در ایران و عدم پاسخگویی دربارهٔ منشأ اورانیوم کشف شده در دو سایت اعلام نشده، چنین قطعنامه‌ای را علیه جمهوری اسلامی به تصویب برسانند.

این موضوع با استقبال طرف‌های اروپایی برجام روبه‌رو شده و وزیر امور خارجه فرانسه روز سه‌شنبه در این زمینه گفت که به دلیل ادامه نقض تعهدات هسته‌ای از سوی ایران، کشورش و شرکای غربی برجام مصمم به پیش بردن طرح قطعنامه توبیخی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند.

بیشتر در این باره: ابراز «نگرانی شدید» مکرون از نقض برجام توسط ایران در گفت‌وگو با روحانی

اجلاس سه‌ماهه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین از روز دوشنبه این هفته آغاز به کار کرده و احتمال می‌رود در نشست روز جمعه ۱۵ اسفندِ شورای حکام، این قطعنامه نیز به رأی گذاشته شود.

آمریکا پیش از آغاز به کار این اجلاس سندی سه صفحه‌ای دربارهٔ موارد عدول ایران از تعهدات برجامی تهیه کرده و در اختیار اعضای این شورا قرار داده بود.

بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز با پشتیبانی از موضع آمریکا برای تصویب این قطعنامه، پیش‌نویس آن را به نمایندگان ۳۵ کشور عضو این شورا ارائه داده‌اند.

در صورت صدور قطعنامه علیه جمهوری اسلامی در شورای حکام، پرونده ایران می‌تواند به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شود.

توافق هسته‌ای ایران، موسوم به برجام، در ۲۳ تیر ۱۳۹۴ در وین اتریش بین ایران، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ (چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا به علاوه آلمان) بسته شد.

آمریکا که پس از آن از این توافق خارج شده تمایل به بازگشت به آن را دارد، اما ادامه یافتن عدول ایران از شماری از تعهدات برجامی را مانع این امر می‌داند. ایران برای توقف این روند خود، خواستار آن است که اول تحریم‌های آمریکا رفع شود.

در میان طرف‌های باقی‌مانده در برجام، روسیه روز ۱۳ اسفند هشدار داد که تصویب طرح قطعنامه توبیخی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران را «ابلهانه» و «بسیار خطرناک» می‌داند.

با استفاده از فارس و رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.