حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، بامداد روز چهارشنبه ۲۶ آذر در جلسه هیئت دولت گفت: «ما امروز از آمدن آقای بایدن ذوقزده نیستیم اما قطعاً از رفتن ترامپ بسیار خوشحالیم.»
او افزود: «اگر امروز فشاری هم روی ایران است از جانب استکباری است که متأسفانه هنوز چند هفته از دولتش باقی مانده ... و بسیار خوشحالیم که این جبار سرنگون شد.»
اشاره او به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری اخیر آمریکاست که بر اساس آن قرار است جو بایدن از یکم بهمن (۲۰ ژانویه ۲۰۲۱) به عنوان رئیس جمهور جدید جانشین دونالد ترامپ شود؛ پروسهای بر اساس رأیگیری از شهروندان که در ادبیات سیاسی از آن به عنوان «سرنگونی» یاد نمیشود.
حسن روحانی از دونالد ترامپ به عنوان فردی نام برد که به گفته او «حتی به واکسن ما هم رحم نمیکند.»
این سخن در حالی بیان میشود که هفته پیش از آن، ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان داروی ایران با رد اینگونه سخنان از سوی مقاماتی چون رئیس بانک مرکزی گفت که هیچ مشکلی برای انتقال ارز به منظور واردات واکسن کرونا و دیگر اقلام دارویی از خارج به ایران وجود ندارد.
مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در فروردین ۹۹ و همزمان با شیوع کرونا در ایران، به رادیوفردا گفت که تحریمهای آمریکا علیه ایران «هرگز متوجه کمکهای بشردوستانه، دارو و تجهیزات پزشکی نبوده» است.
در اردیبهشتماه سال جاری نیز چهار محموله بزرگ دارویی از آلمان و یک محموله آزمایشگاهی به وزن ۱۳ تن از فرانسه وارد ایران شد.
حسن روحانی در ادامه در مورد انگیزه آن بخش از مردم آمریکا که به جو بایدن رأی دادهاند اینگونه اظهار نظر کرد که «مردم آمریکا به قانونگرایی و تعهد به پیمانها رای دادند، نه قانونشکنی و پیمانشکنی.»
«متأسفانه برخی رسانههای داخلی هم میگویند در بحث برجام، شرایط فرق کرده است»
در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور کنونی آمریکا، دو سال پیش یکطرفه از برجام خارج شد، جو بایدن گفته است که تمایل دارد تحت شرایطی به برجام بازگردد.
تیم دولت ترامپ در روزهای اخیر خبر داده است که در این مورد با تیم بایدن در تماس است تا او را قانع کند که شرایط از زمان امضای برجام به اینسو، تفاوت زیادی کرده و توافق با ایران دیگر نمیتواند محدود به مفاد برجام باقی بماند.
اخیراً هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان و رئیس دورهای شورای اتحادیه اروپا هم گفته است، بازگشت به شکل کنونیِ توافق هستهای با ایران موسوم به برجام «کافی نیست».
حسن روحانی بامداد چهارشنبه در ادامه سخنانش گفت که «برخی رسانهها که متأسفانه بعضی از آنها داخلی هم هستند تحت تأثیر رسانههای ماهوارهای» میگویند در بحث برجام شرایط فرق کرده و مثل سال ۹۴ نیست.
او اضافه کرد که «من هم این موضوع را قبول دارم که شرایط سال ۲۰۲۰ با شرایط ۲۰۱۵ متفاوت است اما نه در مسیری که آنها تفسیر میکنند.»
آقای روحانی سپس در مورد بازگشت آمریکا به برجام گفت که «دولت بعدی آمریکا خودش میداند که راه باز است، اگر مسیر درست را خواستند آماده است و اگر مسیر اشتباه را خواستند باز هم آماده است. امیدواریم رای مردم آمریکا به آقای بایدن برای دولت او مشخص باشد.»
درخواست مکرر رئیس جمهوری ایران برای بازگشت آمریکا به برجام در حالی بیان میشود که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در تازهترین واکنشش در این باره گفته است که «مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم، اما به نتیجهای نرسید» و اینکه «نمیتوان روی حرف آنها حساب و برنامهریزی کرد.»