حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، روز شنبه ۲۵ شهریور در دیدار با زیگفرید براک، رییس مجلس نمایندگان بلژیک، با اشاره به رویکرد دولت آمریکا در قبال توافق «برنامه جامعه اقدام مشترک» برجام،خواستار واکنش اتحادیه اورپا در این زمنیه شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس حسن روحانی با تاکید برلزوم پایبندی طرفین به مفاد توافق هسته ای بین ایران و شش قدرت جهانی اظهار داشت: «در برجام ایران و ۱+۵ توانستند در یک مسأله مهم به نام هستهای به توافق برسند و این یکی از موفقیتهای بزرگ میز مذاکره در یک مسأله پیچیده بود که میتواند الگویی برای مسایل پیچیده منطقهای و جهانی باشد.»
براساس توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» که در تیرماه سال ۱۳۹۴ بین ایران و شش قدرت جهانی امضا شد، ایران بخشی هایی از برنامه هسته ای خود را متوقف کرد و در مقابل تحریمهای هستهای علیه این کشور تعلیق شد.
آقای روحانی اضافه کرد: «معتقدیم تنها دستگاهی که میتواند اعلام کند که ایران به تعهدات خود بر برجام عمل کرده است، فقط آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و جمهوری اسلامی ایران براساس گزارشات آژانس، به تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند بوده است و انتظار داریم که طرفهای مقابل نیز کاملاً به تعهدات خود در چارچوب این توافق پایبند باشند.»
رییسجمهور ایران با اشاره به آنچه که «تخلفات ایالات متحده در خصوص برجام» خوانده، اظهار داشت: «از اتحادیه اروپا انتظار داریم که اولاً به طور کامل به توافق برجام عمل کرده و ثانیاً به آمریکا نسبت به پایبندی به تعهداتش در برجام فشار آورده و به آنها پیام قاطعی داده شود.»
حسن روحانی در حالی خواستار واکنش اتحادیه اروپا شده است که مقامهای آمریکا ایران را به نقض «روح» توافق هستهای متهم میکنند و رییسجمهوری این کشور دستور بازبینی سیاستهای واشینگتن در قبال ایران و این توافق را صادر کرده است.
در همین زمینه، دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا روز پنجشنبه اظهار داشت،ایران با اقدامات خود، «روح» توافق هستهای را نادیده میگیرد و ایالات متحده چنین رویکردی را تحمل نخواهد کرد.
دونالد ترامپ تاکید کرد که به زودی در ماه اکتبر همه شاهد اقدام دولت او در قبال برجام خواهند بود.
براساس قانون مصوب کنگره، رییسجمهوری آمریکا موظف است که هر ۹۰ روز یک بار پایبندی ایران به برجام را تایید کند.
دولت دونالد ترامپ تاکنون دوبار این پایبندی ایران را تایید کرده است و در ماه اکتبر مهلت ۹۰ روزه دولت آمریکا برای ارائه گزارش تازه به پایان میرسد.
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، ۲۳ شهریور ماه گفت، آمریکا به بازنگری سیاست خود در قبال ایران ادامه میدهد و همه تهدیدها، و نه فقط تواناییهایی هستهای ایران، را مدنظر خواهد داشت.
هدر نوئرت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز اخیرا با یادآوری موضوع «بازنگری کامل» توافق هستهای افزوده بود،تهران به روح توافق پایبند نیست؛ چراکه برنامه جامع اقدام متشرک (برجام) خواستار ایجاد صلح و ثبات سیاسی و منطقهای است و ایران به این موارد عمل نکردهاست.
در همین زمینه، نیکی هیلی، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل پیشتر گفته بود که اگر دونالد ترامپ در ماه اکتبر به کنگره این کشور گزارش دهد که ایران به توافق هستهای با قدرتهای بزرگ پایبند نبوده است، این به معنی خروج واشینگتن از برجام نیست.
به گفته خانم هیلی در صورتی که رییسجمهوری آمریکا پایبندی ایران را تایید نکند، آنگاه کنگره ۶۰ روز فرصت خواهد داشت تا در خصوص تحریمها علیه ایران تصمیم بگیرد.