ارزش روبل روسیه، پس از وضع تحریمهای جدید ایالات متحده آمریکا، برای دومین روز پیاپی کاهش پیدا کرد.
سقوط روبل درحالیست که یک روز پیش از آن رئیس بانک مرکزی و سایر مقامات دولتی سعی کردند با فروش سهام شرکتهای روسی، سرمایهگذاران را آرام کنند.
در روز ۱۰ آوریل، ارزش روبل ۴.۵ درصد کاهش یافت، این برای اولین بار از دسامبر ۲۰۱۶ تاکنون بود که ارزش هر دلار به ۶۳ روبل رسید.
یورو برای نخستین بار از اوایل سال ۲۰۱۶ تاکنون، یعنی در طول رکود اقتصادی ناشی از کاهش جهانی قیمت نفت و افزایش تحریمهای قبلی غرب، قیمتی برابر ۷۸ روبل پیدا کرد.
روبل در اواخر همان روز توانست دوباره مقداری از ارزش خود را در برابر دو ارز نامبرده جبران کند، اما با این حال به پایینترین سطح ارزش خود پس از دسامبر ۲۰۱۶ رسید که هر دلار آمریکا ارزشی برابر ۶۲ روبل روسیه پیدا کرده بود.
این تغییر یک روز پس از آن صورت گرفت که روبل بیشترین میزان کاهش ارزش یکروزهی خود در سه سال گذشته را تجربه کرد و قیمت سهام در بیشتر شرکتهای روسی کاهش یافت.
معاون نخستوزیر، آرکادی دوورکوویچ گفت در پی تحریمهای اعلام شده از سوی وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا «عدم اطمینان» بین سرمایهگذاران شایع شده است.
اقدامات ایالات متحده آمریکا بیش از بیست غول صنعتی و بازرگانی، شرکتها، مقامات و شخصیتهای سیاسی نزدیک به رئیسجمهور ولادیمیر پوتین را هدف قرار داده است.
تحریمهای تازه بر اساس قانونی اعمال میشوند موسوم به «کاتسا» که، به دلیل اتهامهای واردشده به مسکو در مورد الحاق شبهجزیره کریمه اوکراین، دخالتها در سوریه و دخالتها در انتخابات آمریکا، تصویب شدهاست. روسیه دخالت در انتخابات آمریکا را رد کرده و میگوید به درخواست دولت مرکزی سوریه و برای «مبارزه با تروریسم» وارد کارزار و درگیریهای آن کشور شدهاست.
دوورکوویچ در یک انجمن اقتصادی در مسکو گفت «اکنون مهمترین مسئله این است که عدماطمینان را با تضمین عملکرد شرکتهایی که صدها هزار نفر در آنها کار میکنند به حداقل برسانیم.... در صورت لزوم حفظ پایدار این عملکرد را تضمین خواهیم کرد». او دقیقا توضیح نداد که دولت چگونه میتواند به این هدف دست یابد.
دورکوویچ گفتهاست «قیمت سهام در این جا موضوع جانبیست». به نظر میرسد این اعلام موضع برای آن است که به شهروندان عادی روسیه نشان بدهد رفاه آنها برای دولت مهمتر از قیمت سهام در شرکتهای تحت کنترل غولهای اقتصادیست.
الوینا نابیونیلا، رئیس بانک مرکزی، در همان نشست گفت که ثبات مالی روسیه در حال حاضر در معرض خطر نیست و این بانک دارای ابزارهای گوناگونیست که میتوانند تاثیر تحریمها را که به نظر او درازمدت نخواهند او بود، بررسی کند.
نابیونیلا گفت «رویدادهای روز جمعه (تحریمهای آمریکا) قطعا موجب تغییراتی در بازار شده است که ما امروز شاهد آن هستیم. طبق معمول، در چنین مواردی،وضعیت بازار در روزهای اول ناپایدار میشود».
آنتون سیلوانف، وزیر دارایی نیز گفتهاست که مقامات روسیه «همهی ابزارهای لازم را برای کاهش تاثیرات تحریمهای جدید و یا هر گونه رویداد خارجی دیگر با تاثیرات بالقوه بر روی بنگاهها و بازار مالی» آماده و اجرا خواهند کرد.
روسهایی که به فهرست تحریمهای ایالات متحده افزوده شدهاند، برخی از برجستهترین مقامات و شخصیتها را شامل میشوند.
این تحریم ها، داراییها و اموال این افراد و شرکتها در آمریکا را مسدود خواهد کرد و شهروندان آمریکایی نیز اجازه همکاری و معامله تجاری با آنها را ندارند.
در میان چهرههایی که هدف تحریمها قرار گرفتهاند، میتوان به مدیر ابـَرشرکت گازپروم، یا اولگ دریپاسکا، غول صنعت آلومینیوم اشاره کرد.
تحریمهای جدید کمتر از یک ماه پس از آن اعلام شد که پوتین برنده انتخابات شد و برای چهارمین دور رهبری دولت را بر عهده گرفت.