حمله هوایی گستردۀ روسیه به شهرهای مختلف اوکراین دست‌کم ۲۱ کشته بر جای گذاشت

در پی حملۀ موشکی گستردۀ ارتش روسیه به کی‌یف و چند شهر دیگر اوکراین ده‌ها تن کشته و مجروح شدند

ارتش روسیه در نخستین حملۀ هوایی گستردۀ خود پس از دو ماه، شهرهای مختلف اوکراین را بامداد جمعه هشتم اردیبهشت با بیش از ۲۰ موشک کروز و دو پهپاد هدف قرار داد.

گزارش‌ها حاکی است که در پی اصابت دو موشک کروز به یک ساختمان مسکونی در شهر اومان در ۲۱۵ کیلومتری جنوب کی‌یف، پایتخت اوکراین، ۱۷ تن از جمله دو کودک ۱۰ ساله و یک کودک خردسال کشته شدند.

یکی دیگر از قربانیان این حمله یک زن ۷۵ ساله و ساکن ساختمان جنبی بود که به گفتۀ مسئولان نهادهای امدادی بر اثر «خونریزی داخلی ناشی از موج انفجار» جان باخت.

پلیس اوکراین اعلام کرد که در پی این حملۀ موشکی به خاک اوکراین، ۱۷ تن هم مجروح شدند. تا کنون سه کودک نیز از زیر آوار نجات یافته‌اند.

بنابر اعلام استانداری کی‌یف، پدافند ضد هوایی اوکراین ۱۱ موشک و دو پهپاد را در آسمان پایتخت ردگیری و منهدم کرده و هیچ‌یک از موشک‌های روسیه به اهداف خود در این شهر اصابت نکرده‌اند.

اهداف حملات موشکی روسیه در روز جمعه با جبهه‌های جنگ صدها کیلومتری فاصله داشتند. مقام‌های اوکراینی می‌گویند حملات موشکی و پهپادی روسیه به مناطق مسکونی و زیرساخت‌های غیرنظامی بخشی از استراتژی مسکو با هدف «ارعاب» غیرنظامیان است.

در همین حال، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح اوکراین خبر داد که موشک‌های کروز روسیه بامداد جمعه از هواپیمایی که در ناحیه دریای خزر پرواز می‌کرده شلیک شدند.

بیشتر در این باره: انتشار جزئیات جدید از رد پای فناوری آلمانی و چکی در پهپادها و موشک‌های ایرانیِ ساقط‌شده در اوکراین

واکنش وزارت دفاع روسیه به حملات روز جمعه

وزارت دفاع روسیه مدعی شد اهداف حملات موشکی روز جمعه نقاطی بود که نیروهای اوکراینی قبل از اعزام به جبهه در آن‌جا مستقر می‌شوند.

سخنگوی وزارت دفاع روسیه بدون اشاره به ساختمان‌های مسکونی که هدف اصابت موشک قرار گرفتند، افزود: «این حملات به اهداف خود رسیده و تأسیسات مورد نظر مورد اصابت قرار گرفته‌اند.»

هم‌زمان با این اظهارات، وزیر خارجه اوکراین تأکید کرد حملات موشکی روز جمعه نشان می‌دهد که حکومت روسیه هیچ تمایلی به برقراری صلح ندارد.

پتر پاول، رئیس جمهور چک، در جریان سفر به کی‌یف تصریح کرد: «از تعداد کثیر حملات به اهداف غیرنظامی می‌توان به این نتیجه رسید که این حملات عامدانه و هدف آن ایجاد هرج ومرج و هراس درمیان غیرنظامیان است.»

دولت اوکراین هفتۀ گذشته از دریافت موشک‌های آمریکایی «پاتریوت» خبر داد. این موشک‌ها پدافند ضد هوایی کی‌یف را تقویت خواهند کرد. با این همه، در مورد استفاده از این سامانه‌های موشکی در برابر حملات روز جمعه روسیه خبری منتشر نشده است.

هم‌زمان، شهردار شهر دونتسک که در اشغال روسیه است گفت روز جمعه بر اثر اصابت یک موشک اوکراینی به یک مینی‌بوس در مرکز این شهر هفت تن کشته شدند.

بیشتر در این باره: ژنرال آمریکایی: تجهیزات مورد نیاز برای ضد حمله بهاره به اوکراین رسیده است

امضای یک فرمان تازه توسط پوتین

در یک رویداد دیگر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز جمعه فرمانی را امضا کرد که راه را برای دادن تابعیت روسیه به شهروندان اوکراینی ساکن مناطق اشغالی هموار می‌کند. در عین حال، به موجب این فرمان افرادی که این مقررات را نپذیرند با احتمال کوچ اجباری به روسیه روبه‌رو خواهند شد.

این فرمان شامل شهروندان چهار استان خرسون، زاپوریژیا، دونتسک و لوهانسک می‌شود که بخش گسترده‌ای از این مناطق در اشغال روسیه است.

این فرمان در عین حال به دولت‌های محلی تحت کنترل روسیه در این مناطق اجازه می‌دهد افرادی که «تهدیدی برای امنیت ملی روسیه» قلمداد می‌شوند و یا افرادی را که در تظاهرات غیرقانونی شرکت می‌کنند به اجبار به روسیه بفرستند.

تداوم نگرانی‌ها از نقض حقوق بشر به‌دست ارتش روسیه

کمیتۀ رفع تبعیض نژادی سازمان ملل روز جمعه ضمن ابراز نگرانی در مورد نقض حقوق بشر توسط ارتش روسیه در اوکراین از جمله شکنجه، تجاوز، اعدام‌های فراقانونی و ناپدید کردن اجباری افراد از دولت روسیه خواست در این مورد تحقیق کند.

بیشتر در این باره: «رنج و انتقام‌جویی» پوتین در جنگ با اوکراین

این کمیته که اعضای آن را کارشناسان مستقل تشکیل می‌دهند و بیانگر مواضع رسمی سازمان ملل نیست در گزارش خود مواردی نظیر استفاده بیش از حد از قدرت نظامی، بازداشت و اعدام‌های فراقانونی و انتقال اجباری کودکان اوکراینی به روسیه را مستند کرده است.

کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل در بخش ديگری از گزارش خود روسيه را «به تمرکز روی سربازگيری از اقليت‌های قومی آن کشور و دامن زدن به تنفر نژادی عليه اوکراينی‌ها» متهم کرده است.

در این گزارش تصریح شده که نهادهای مسئول در روسیه با این تحقیقات همکاری نکرده‌اند.

از آغاز تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین در بیش از یک سال گذشته، مسکو همواره اتهامات مربوط به نقض حقوق بشر در اوکراین از جمله انتقال اجباری کودکان به روسیه را تکذیب کرده است.

با استفاده از گزارش‌های خبری رویترز و آسوشیتدپرس و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/ش.ر/آ.ت.