در حالیکه مسکو میکوشد در تولید موفقیتآمیز واکسن کووید-۱۹ از شرکتهای داروسازی غربی پیشی بگیرد، صندوق ثروت ملی این کشور روز چهارشنبه ۲۱ آبان اعلام کرد که واکسن روسی «اسپوتنیکوی» تا ۹۲ درصد انسان را در برابر ویروس جدید کرونا ایمن میکند.
تازهترین نتایج اثربخشی واکسن روسی در شرایطی منتشر شده است که شرکت داروسازی آمریکایی فایزر روز دوشنبه ۱۹ آبان از تولید موفقیتآمیز واکسن مقابله با کرونا خبر داد و میزان ایمنسازی بدن انسان در برابر این ویروس را تا «۹۰ درصد» اعلام کرد.
فایزر که با همکاری شرکت آلمانی «بایونتک» این واکسن را تولید کرده است، میگوید پس از تزریق دو نوبت از این واکسن، مصونیت در برابر انتقال ویروس کرونا ایجاد میشود.
کارشناسان همزمان با ابراز امیدواری نسبت به اثربخش بودن واکسن روسی کرونا در پایان دادن به همهگیری کووید-۱۹، هشدار دادهاند که این نتایج صرفا حاصل آزمایش واکسن روی تعداد اندکی داوطلب است که به ویروس جدید کرونا مبتلا شده بودند.
اما شرکت فایزر میگوید که برای ساخت واکسن خود، آزمایشهای گستردهای در شش کشور و روی چهل هزار داوطلب انجام داده است.
همزمان با اعلام این خبر، رویترز به نقل از بودو پلاختر، مدیر اجرایی موسسه ویروسشناسی دانشگاه ماینتس آلمان، نوشت که ظاهرا «فشار سیاسی» به دنبال اعلام خبر تولید موفقیتآمیز واکسن کرونا توسط شرکت فایزر و بیو.ان.تک، روسها را به تکاپو واداشته تا در رقابت با شرکتهای غربی شتابزدگی به خرج دهند و دادههایی را منتشر کنند که همچنان نیازمند آزمایشهای بالینی بیشتر است.
آقای پلاختر تاکید کرده است که آنچه در حال حاضر نادیده گرفته میشود، اهمیت تجزیه و تحلیل دادههای آماری است.
دنیس لوگونوف، مدیر موسسه پژوهشی «گامالیا»، که تولید واکسن روسی کرونا را بر عهده دارد، روز دوشنبه ۲۸ مهر گفته بود که در تعیین نتایج موقتی آخرین مرحله تست واکسن، اطلاعات مربوط به پنج هزار تا ده هزار داوطلب شرکتکننده دخیل بوده است.
الکساندر گینتسبورگ، از دیگر مدیران این موسسه پژوهشی میگوید نتایج موقتی واکسن اسپوتنیکوی نشاندهنده اثربخشی آن است و از همین رو، توزیع گسترده واکسن در روسیه تا چند هفته آینده آغاز میشود.
پیشتر، صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه (آر.دی.آی.اف) که پشتیبان مالی تولید واکسن اسپوتنیکوی است، اعلام کرده بود مرحله نهایی آزمایش واکسن کرونا روی داوطلبان به مدت شش ماه ادامه خواهد یافت.
این در حالی است که شرکت فایزر پس از اعلام خبر اخیر تاکید کرد که باز هم به اطلاعات بیشتری در مورد ایمنی این واکسن نیاز دارد.
این شرکت آمریکایی میگوید دسترسی به تازهترین دادهها از هفته آینده (از ۱۶ نوامبر/ ۲۶ آبان) امکانپذیر خواهد بود.
فایزر همچنین گفته است دوزهایی از این واکسن را میتواند طی سال جاری میلادی، یعنی در خلال دو ماه آینده تحویل دهد؛ اما فقط ۵۰ میلیون برای کل جهان.
بنابر اعلام خبر سازمان جهانی بهداشت، تحقیقات در مورد بیش از ۱۵۰ واکسن تجربی برای درمان کووید-۱۹ در کشورهای مختلف جهان در جریان است و ۴۲ مورد از این واکسنها در مرحله آزمایش روی انسان قرار دارند.
پیش از این، دانشگاه آکسفورد هم ابراز امیدواری کرده بود که تلاشهایش برای آمادهکردن واکسن کرونا تا دو ماه آینده به نتیجه برسد.