چند روز پس از آن که ارتش آمریکا مسکو را متهم کرد که از طریق سوریه به لیبی جنگنده ارسال کرده است، روسیه انتقال چند فروند دیگر جنگندههای میگ ۲۹ به سوریه را تایید کرد.
سفارت روسیه در دمشق روز چهارشنبه ۱۴ خرداد در توئیتر اعلام کرد که «در چارچوب همکاریهای دفاعی بین دو کشور» چند فروند دیگر جنگندههای پیشرفته میگ ۲۹ به سوریه تحویل داده شده و این هواپیماها پروازهای عملیاتی خود را آغاز کردهاند.
خبرگزاری دولتی سوریه نيز روز ۱۰ خرداد گزارش داد مراسم تحویل «جنگندههای پیشرفته میگ ۲۹» در پایگاه هوایی روسیه در حمییم واقع در استان لاذقیه در غرب سوریه برگزار شد و این جنگندهها از روز ۱۲ خرداد عملیات خود را آغاز کردند.
روسیه که در جنگ داخلی سوریه از نیروهای بشار اسد حمایت هوایی میکند و همینطور دولت سوریه از سوی دولتهای غربی، هیئت تحقیق سازمان ملل متحد و گروههای مدافع حقوق بشر به بمباران بدون ملاحظه اهداف غیرنظامی و احتمال ارتکاب جرایم جنگی متهم شدهاند.
ارتش آمریکا هفته گذشته روسیه را به اعزام جنگنده به لیبی برای حمایت از مزدوران روسی که در کنار نیروهای وفادار به ژنرال حفتر در برابر دولت رسمی لیبی میجنگند، متهم کرد.
سرفرماندهی نیروهای آمریکا در آفریقا گفت ۱۴ فروند جنگنده میگ ۲۹ و جنگنده سو ۲۴ از طریق سوریه به لیبی پرواز کرده و برای پنهان کردن هویت این هواپیماها در پایگاه حمیمیم سوریه رنگ آنها تغییر داده شده است.
سربازان مزدبگیر یک شرکت نظامی خصوصی به نام «واگنر» که با کاخ کرملین مناسبات نزدیکی دارد از ماهها پیش در کنار نیروهای ژنرال حفتر موسوم به «ارتش ملی لیبی» که کنترل نواحی شرقی این کشور را در دست دارد علیه نیروهای «دولت وفاق وطنی» که در طرابلس مستقر است میجنگند.
گزارش هیئت تحقیق سازمان ملل متحد که نتایج آن چند هفته پیش منتشر شد تعداد مزدوران روس مستقر در لیبی را بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر تخمین میزند. مسکو دخالت دولت در اعزام نفرات شرکت واگنر و اعزام جنگندههای روسی به لیبی را تکذیب کرده است.
نیروهای ژنرال حفتر نیز ضمن تکذیب هرگونه ارتباطی با اعزام جنگندههای روسی گفتند در حال بازسازی هواپیماهای قدیمی ارتش لیبی بوده و خود را برای حملات هوایی جدید آماده میکنند.
اما روز ۱۴ خرداد یک سخنگوی «ارتش ملی لیبی» به خبرگزاری رویترز گفت این هواپیما به اهدافی در غريان واقع در جنوب طرابلس حمله کردهاند. این اولین مورد از تایید حملات هوایی نیروهای ژنرال حفتر پس از متهم شدن روسیه به ارسال جنگنده برای این نیروها است.
از زمان سقوط رژیم معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ در نتیجه شورش مردمی که ناتو از آن حمایت کرد لیبی درگیر جنگ داخلی بوده است.
در سالهای اخیر قدرتهای منطقهای و بین المللی دخالت در جنگ لیبی را افزایش دادهاند.
کشورهای روسیه، فرانسه، مصر، اردن و امارات متحده عربی از نیروهای ژنرال حفتر و در مقابل ایتالیا، قطر و ترکیه از «دولت وفاق وطنی » حمایت میکنند. ترکیه در ماههای اخیر نیروهای نظامی، پهپاد و شورشیان سوری مورد حمایت خود را به لیبی اعزام کرده است.