خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت گزارش داد که تخفیف چشمگیر روسیه به مشتریان نفتی، صادرات نفت ایران را به شدت کاهش داده است و نفتکشهای ایرانی با ۴۰ میلیون بشکه محموله نفت، در جستجوی یافتن مشتری در شرق آسیا هستند.
این گزارش از قول منابع تجاری و شرکتهای ردیابی نفتکشها میافزاید از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در پنجم اسفند و تحریمهای غرب علیه روسیه، این کشور برای جایگزین کردن بازارهای آسیایی با غرب، تخفیفهای چشمگیری به مشتریان میدهد، به طوری که چین نیز ترجیح داده است نفت روسیه را به جای ایران خریداری کند.
رویترز مینویسد هم اکنون ۲۰ نفتکش عظیم ایران با ۴۰ میلیون بشکه محموله نفتی، در آبهای آسیایی از جمله سنگاپور لنگر انداخته و در جستجوی مشتری هستند.
سرازیر شدن حجم عظیمی از نفت روسیه با تخفیفهای بالا باعث شده است که چین خرید نفت از ایران و ونزوئلا را کاهش دهد.
رویترز قبلا گزارش داده بود که ایران برای هر بشکه نفت ۲۰ دلار تخفیف میدهد اما روسیه نفت خود را ۳۰ دلار ارزانتر از قیمتهای جهانی به مشتریان عرضه میکند.
بیشتر در این باره: شرکت بزرگ دولتی چین همکاری با بخش گاز و پتروشیمی روسیه را متوقف کردغرب از اسفند پارسال تحریمها علیه روسیه را آغاز کرد. دادههای کشتیرانی حاکی است که برخی نفتکشهای ایرانی در ماه فوریه نیز در جستجوی مشتری در آبهای شرق لنگر انداخته بودند، اما از ماه گذشته شمار کشتیهای ایرانی با محمولههای نفتی بیمشتری بهصورت چشمگیری افزایش یافته است.
شرکت اطلاعات کالا، کپلر، میگوید تا ابتدای ماه آوریل حدود ۲۲ میلیون بشکه محموله ایران در آبهای شرق آسیا منتظر مشتری بود اما در نیمه ماه جاری میلادی، مه، این رقم به ۳۷ میلیون بشکه رسیده است.
ایالات متحده آمریکا خرید نفت از روسیه را ممنوع کرده است و کشورهای اروپایی نیز در صدد اعمال تحریمهای مشابه علیه مسکو هستند.
روسیه قبلا روزانه چهار میلیون بشکه نفت و محصولات نفتی راهی بازارهای غربی میکرد.
حمید حسینی، عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت و گاز و پتروشیمی ایران، به رویترز گفته است که روسیه میتواند نیمی از صادرات نفت خود را راهی بازارهای آسیایی، خصوصا چین، کند و این حجم از نفت تهدیدی برای صادرات نفت ایران است.
شرکت کپلر قبلا به رادیو فردا گفته بود که میانگین صادرات روزانه نفت ایران در سال گذشته میلادی حدود ۶۶۰ هزار بشکه بود اما در سه ماهه ابتدایی امسال به ۸۴۰ هزار بشکه و احتمالا بیشتر از این رقم رسیده است. با این حال برآوردهای اولیه نشان میدهد که بارگیری نفت ایران در ماه گذشته به حدود ۵۷۰ هزار بشکه در روز سقوط کرده است.
جواد اوجی وزیر نفت جمهوری اسلامی نیز روز ۲۸ اردیبهشت در مورد خبر تلاش روسیه برای تصاحب بخشی از بازار نفت ایران از طریق دادن تخفیفهای بیشتر، این مسئله را انکار نکرد و مدعی شد که «روسیه تخفیفهایی برای خریداران نفت در نظر گرفته، اما با توجه به تحریمهایی که از طرف غربیها علیه این کشور اعمال شده است، پیدا کردن مشتری برای روسها زمان میبرد».
بیشتر در این باره: روسیه با پشت سر گذاشتن ایران و کره شمالی «بزرگترین کشور تحت تحریم جهان شد»شوک روسیه به صادرات فولاد ایران
در همین حال، روزنامه شرق روز پنجشنبه گزارش داد که تخفیفهای چشمگیر روسیه به مشتریان فولاد، بازارهای صادرات فولاد ایران را مختل کرده است.
رضا شهرستانی، عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، به «شرق» گفته است که روسیه تخفیفهای ۱۵ تا ۲۰ درصدی برای فولاد خود در نظر گرفته و به همین دلیل چین، افغانستان، تایلند و کره جنوبی که مشتریان بزرگ فولاد ایران بودند، این بار فولاد مورد نیاز خود را به روسیه سفارش دادهاند.
احمد دنیانور، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد، نیز به این روزنامه گفته است در سال ۱۴۰۰ صادرات فولاد، شش میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور ایجاد کرد، اما حالا روسیه بازارهای ایران را یکییکی تصاحب کرده و اقدام اخیر دولت برای افزایش عوارض صادرات فولاد هم به این مشکل دامن زده و تقریبا صادرات فولاد متوقف شده است.