روسیه با «پهپادهای ساخت ایران» به اهدافی در بندر اودسا اوکراین حمله کرد

نمایی از آتش‌سوزی ناشی از حمله پهپادها به بندر اودسا در روز چهارشنبه، ۳۰ فروردین

مقامات اوکراینی اعلام کردند که روسیه بامداد چهارشنبه ۳۰ فروردین با استفاده از «پهپادهای شاهد- ۱۳۶» ساخت ایران به بندر اودسا در جنوب این کشور حمله کرده است.

یوری کروک، رئیس اداره نظامی اودسا، در این زمینه گفت: این حملات تلفات جانی در پی نداشته و پدافند هوایی اوکراین اکثر پهپادهای مهاجم را منهدم کرده است اما برخی زیرساخت‌های نظامی اوکراین مورد اصابت قرار گرفته‌اند.

« شاهد-۱۳۶» یک پهپاد کوچک با قابلیت انفجار و هدایت خودکار است که ایران در اختیار روسیه قرار داده است.

روسیه ماه‌هاست که با پهپادهای ساخت ایران به‌صورت گسترده‌ای زیرساخت‌های غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین را هدف قرار می‌دهد و نیروی هوایی این کشور نیز تاکنون بیش از ۵۰۰ پهپاد ایرانی را ساقط کرده ‌است؛ موضوعی که کشورهای غربی نیز آن را تایید و چندین بسته تحریمی علیه ایران اعمال کرده‌اند.

صنعت هواپیماهای بدون سرنشین روسیه تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار گرفته است و تعدادی از این پهپادها از زمان آغاز جنگ سرنگون شده‌اند که مسکو را وادار به واردات هواپیماهای بدون سرنشین از ایران کرده است.

جمهوری اسلامی در حالی به صادرات پهپاد به روسیه ادامه می‌دهد که در این زمینه اختلاف نظرهای زیادی در داخل ایران وجود دارد.

اخیرا مهدی نصیری، مدیر مسئول سابق کیهان، حکومت جمهوری اسلامی را به حمایت از روسیه در جنگ اوکراین متهم کرد و گفت: «ما از تجاوز ننگین پوتین به یک کشور حمایت کردیم و به آن‌ها سلاح دادیم».

چین اتهام صادرات پهپاد به روسیه را رد کرد

در همین حال، وزارت بازرگانی چین روز چهارشنبه با رد اخبار منتشر شده مبنی بر صادرات پهپادهای چینی به جنگ اوکراین، آن را «اتهامات بی‌اساس» از سوی آمریکا و رسانه‌های غربی خواند.

این وزارتخانه می‌گوید که این گزارش‌ها به قصد «لکه‌دار کردن» وجهه شرکت‌های چینی منتشر شده‌اند و دولت چین بر کنترل بیشتر بر صادرات پهپاد ادامه خواهد داد.

ایالات متحده آمریکا پیش از این یک شبکه چینی، شامل پنج شرکت و یک فرد، را به اتهام ارسال تجهیزات مربوط به صنعت هوافضا به ایران که در تولید پهپاد نیز کاربرد دارد، تحریم کرده است.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک) روز ۱۸ اسفند اعلام کرد این شبکه مستقر در چین، مسئول فروش و ارسال هزاران قطعه مربوط به صنعت هوافضا، از جمله تجهیزات مربوط به ساخت پهپاد به شرکت صنایع هواپیماسازی ایران است.

بنابر اعلام واشینگتن، شرکت صنایع هواپیماسازی ایران در تولید پهپادهای شاهد-۱۳۶ که جمهوری اسلامی صدها فروند از آن را برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه تحویل داده، فعال است.

هشدار روسیه به کره جنوبی در زمینه ارسال تسلیحات نظامی به اوکراین

از سوی دیگر، دولت روسیه روز چهارشنبه به کره جنوبی در مورد هرگونه کمک نظامی به اوکراین هشدار داد. این هشدار پس از آن صورت می‌گیرد که سئول اعلام کرد که احتمال کمک نظامی به اوکراین برای دفاع از غیرنظامیان این کشور وجود خواهد داشت.

کره جنوبی یکی از متحدان نزدیک واشینگتن است و تاکنون به اوکراین کمک‌های «غیرنظامی و بشردوستانه» ارائه کرده و ارسال هرگونه کمک نظامی به این کشور را تکذیب کرده است.

با وجود این، یون سوک یول رئیس‌جمهور کره جنوبی روز چهارشنبه در مورد جنگ اوکراین گفت: «در صورت بروز هرگونه شرایط غیرقابل قبول از سوی جامعه بین‌الملل مانند حمله در مقیاس گسترده به غیرنظامیان، برای ما بسیار سخت خواهد بود که تنها بر حمایت‌های بشردوستانه یا مالی پافشاری کنیم».

سخنگوی کاخ کرملین در مورد این اظهارات گفته است که آغاز ارسال تسلیحات نظامی به معنای درگیری غیرمستقیم در جنگ اوکراین است.

دیمیتری پسکوف به خبرنگاران گفت: «متاسفانه سئول موضع نسبتاً غیردوستانه‌ای اتخاذ کرده است».

در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهور کره جنوبی، دمیتری مدودف، رئیس‌جمهور سابق روسیه عنوان کرده است که در مقابل روسیه نیز می‌تواند برای کره شمالی سلاح ارسال کند.

از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین، موضوع تامین تسلیحات نظامی دو طرف درگیر برای بسیاری از کشورهای نزدیک به روسیه و آمریکا جنجال‌برانگیز بوده است.

بر اساس گزارش‌های خبرگزاری فرانسه و رویترز/پ.م/ک.ر