پس از هشدار آمریکا در مورد احتمال «اقدامات شدید» در واکنش به نقض آتشبس در مرزهای جنوبی سوریه، وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه هفتم خرداد گفت فقط نیروهای ارتش سوریه میتوانند در مرزهای آن کشور با اردن و اسرائیل مستقر شوند.
گروههای مخالف بشار اسد نواحی محدودی را در جنوب غربی سوریه در جوار مرز با بلندیهای جولان که در تصرف اسرائیل است در کنترل خود دارند. نیروهای ارتش سوریه و شبهنظامیان مورد حمایت ایران نیز مناطق همجوار را در تصرف خود دارند.
دولت آمریکا در مورد اخبار مربوط به آمادگی ارتش سوریه برای شروع یک عملیات تهاجمی در این مناطق ابراز نگرانی کرده و به دولت سوریه هشدار داده که در صورت نقض آتشبس واکنش نشان خواهد داد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: «البته عقبنشینی تمام نیروهای غیرسوری باید به شکل دو جانبه صورت بگیرد. این باید یک خیابان دو طرفه باشد».
آقای لاوروف افزود: «نتیجه این اقدامات که باید ادامه یابد و اکنون ادامه دارد این است که فقط نیروهای ارتش جمهوری عربی سوریه باید در نوار مرزی با اسرائیل مستقر باشند».
اردن روز دوشنبه گفت در مورد وضعیت جنوب سوریه با واشینگتن و مسکو در حال رایزنی است و همه بر ضرورت حفظ آتش بس تاکید کردهاند که از آغاز اجرای آن در سال گذشته باعث کاهش درگیریهای مسلحانه در منطقه شده است.
اسرائیل در مورد افزایش حضور و نفوذ ایران در سوریه هشدار داده و روز دوشنبه اعلام کرد نباید به ایران اجازه داده شود که در خاک سوریه هیچگونه حضور نظامی داشته باشد. آمریکا نیز از ایران خواسته است که تمام نیروهای تحت فرمان خود را از خاک سوریه خارج کند.
بنیامین نتانیاهو روز جمعه گفته بود: «به اعتقاد ما هیچ جایی برای حضور نظامی ایران در هيچ نقطهای از سوریه وجود ندارد».
روز پنجشنبه این هفته قرار است وزیران دفاع اسرائیل و روسیه در مسکو با هم دیدار و مذاکره کنند.
یک مقام ارشد اسرائیلی با صراحت گفته که از نظر دولت آن کشور فقط مستقر نبودن نیروهای ایرانی در مرز با اسرائیل کافی نیست.
خگای تسوریئل از مقامات ارشد وزارت امنیت اسرائیل به خبرگزاری رویترز گفت: «با در نظر گرفتن سامانههای تسلیحاتی مدرن، مثل موشکهای زمین به زمین و یا پدافند هوایی که ایرانیها میخواهند در سوریه مستقر کنند کاملا مشخص میشود که نباید به آنها اجازه داد این کار را بکنند و این فقط مناطق نزدیک به مرز اسرائیل را شامل نمی شود».
روسیه حامی رژیم بشار اسد سال گذشته توانست در برخی از جبهههای نبرد آتشبس برقرار کند هر چند در برخی از این مناطق نبرد ادامه یافت. ارتش سوریه با حمایت روسیه و ایران در بهار عملیات تهاجمی علیه غوطه شرقی را آغاز کرد و در ماه آوریل این مناطق را به تصرف درآورد.
در مناطق تحت کنترل شورشیان در جنوب غرب سوریه دهها هزار نفر زندگی میکنند و یکی از پایگاههای مهم شورشیان تلقی میشود.
رسانههای دولتی سوریه میگویند دولت در آن مناطق اطلاعیههایی پخش کرده و از شورشیان خواسته است که حاکمیت دولت را بپذیرند. دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز از حرکت نیروهای دولتی به سمت جنوب خبر داده است.
رویترز میگوید این علائم میتوانند نشانهای از آغاز یک تهاجم نظامی باشند.