انتقال «نگرانی جدی» روسیه به سفیر اسرائیل در مورد حملات هوایی به سوریه

تصویر ماهواره از تأسیسات و باند پروازی فرودگاه دمشق پس از حمله روز جمعه

وزارت خارجه روسیه روز چهارشنبه، ۲۵ خردادماه، به طور رسمی «نگرانی جدی» خود از حملات هوایی به خاک سوری، به‌ویژه حمله به فرودگاه دمشق، را به سفیر اسرائیل ابلاغ کرد.

خبرگزاری رویترز به نقل از بیانیه این وزارتخانه نوشت که مسکو «بار دیگر» نگرانی عمیق خود را از حمله هوایی به فرودگاه پایتخت سوریه به مقام رسمی اسرائیل بیان کرده است.

در حمله منتسب به اسرائیل که بامداد روز جمعه هفته گذشته رخ داد برخی از تجهیزات فنی در فرودگاه بین‌المللی دمشق از کار افتاد و در پی آن تمامی پروازهای بین‌المللی این فرودگاه تعلیق شد.

وزارت حمل‌ و نقل سوریه هم رسما اعلام کرد که چند ساعت پس از حمله هوایی اسرائیل به جنوب پایتخت، سوریه روز جمعه پروازهای خود را به فرودگاه بین‌المللی دمشق تا اطلاع ثانوی متوقف کرده است.

این حمله چنان بود که حتی دو روز پس از حمله هوایی غیرمعمول منتسب به اسرائیل در دمشق، رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که فرودگاه بین‌المللی پایتخت سوریه تا روز یک‌شنبه، ۲۲ خرداد، همچنان بسته مانده و هیچ پروازی در آن انجام نشده است.

با وجود صدها حمله هوایی منتسب به اسرائیل در سوریه در یک دهه اخیر، از جمله حمله سنگین بهار سال ۱۳۹۷ به فرودگاه تی‌فور در استان حمص، انهدام ترمینال‌های مسافربری عادی در فرودگاه بین‌المللی دمشق تاکنون سابقه نداشته است.

بیشتر در این باره: فرودگاه دمشق، دو روز پس از حمله اسرائیل، همچنان عملیاتی نیست

ایران و روسیه، دو متحد و حامی اصلی رژیم بشار اسد، بلافاصله این حمله را محکوم کردند، اما مسکو روز چهارشنبه بار دیگر در این باره به اسرائیل تذکر داده است.

به نوشته رویترز، معاون وزیر خارجه روسیه در دیدار با الکساندر بن زِوی، سفیر اسرائیل، در مسکو اعلام کرده است که «توجیهی که از طرف اسرائیلی درباره این حمله دریافت شده... قانع‌کننده نبوده و مسکو انتظار توضیح بیشتری دارد».

اسرائیل، مانند اکثر موارد پیشین، مسئولیت حمله بامداد جمعه را برعهده نگرفته، اما سران این کشور همواره تاکید کرده‌اند که علیه تثبیت نظامی ایران و متحدانش در سوریه اقدام خواهند کرد.

به نظر می‌رسد اسرائیل این بار به‌رغم حفظ سکوت همیشگی پشت درهای بسته به مسکو توضیحی ارائه کرده است که در بیانیه رسمی روسیه نشانی از آن نیست.

اما گروه ناظر حقوق بشر سوریه، مستقر در لندن که تحولات سوریه را رصد می‌کند، در همین زمینه خبر داده بود که به دنبال حمله به «انبارهای شبه نظامیان ایرانی» در نزدیکی فرودگاه دمشق توسط اسرائیل به باند این فرودگاه آسیب وارد شده است.

در هفته جاری شبکه «العربیه» هم به نقل از منابعی نوشته بود که اسرائیل «با هدف از کار ‌انداختن عملیات پشتیبانی تسلیحاتی ایران و جلوگیری از فرود هواپیماهای باری ایران» در فرودگاه دمشق دست به این حمله زده است.

پیشتر هم سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اوایل هفته جاری تاکید کرده بود که «چنین حملاتی» خطراتی را برای ترافیک هوایی بین‌المللی ایجاد می‌کند و ما «از اسرائیل می خواهیم که این گونه فعالیت‌ها را متوقف کند».

به نظر می‌رسد که از زمان سفر ماه گذشته بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، به ایران، بر شمار حملات منتسب به اسرائیل در سوریه افزوده شده است.

همزمان روزنامه اسرائیلی جروزالم‌پست روز سه‌شنبه، ۲۴ خرداد، به نقل از سایت «ایلاف» نوشت که اسرائیل، بشار اسد رئیس‌ جمهوری سوریه را تهدید کرده است که اگر همکاری نظامی با ایران را کاهش ندهد، کاخ‌های او را بمباران خواهد کرد.

منابع: رویترز، رادیوفردا/ ف. دو.