تنش میان ایالات متحده و روسیه بر سر استقرار نیروهای مسکو در مجاورت مرز اوکراین نشست شورای امنیت سازمان ملل در روز دوشنبه ۱۲ بهمن را متاثر از خود ساخت و طرفین یکدیگر را به اقدامات «تحریکآمیز» متهم کردند.
روسیه نتوانست مانع این نشست علنی در شورای امنیت بشود که به درخواست ایالات متحده در رابطه با آنچه واشینگتن تهدیدات مسکو علیه صلح و امنیت بینالمللی نامیده است، برگزار میشد.
از آنجا که روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد به همراه ایالات متحده، چین، فرانسه و بریتانیا از حق وتو برخوردار است، این شورا نمیتواند اقدام خاصی درباره این شرایط انجام دهد، جز این که امکان بحث و گفتوگو میان طرفین را فراهم آورد.
لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، به شورای امنیت گفت: «تهدید به تهاجم در مرز اوکراین... تحریکآمیز است. اما این که ما آنچه را که در حال رخ دادن است، توصیف میکنیم عملی تحریکآمیز نیست.»
وی افزود: «این تحریکات از جانب روسیه صورت میگیرد، نه از جانب ما یا دیگر اعضای این شورا.»
بیشتر در این باره: بحران اوکراین؛ آمریکا به شرق اروپا نیرو میفرستد، احتمال دو برابر شدن قوای نظامی بریتانیاخانم لیندا توماس-گرینفیلد در ادامه سخنان خود روسیه را متهم کرد که با استقرار بیش از یکصد هزار نیروی نظامی در مرز اوکراین به همراه بلاروس در صدد «انجام عملیاتی تهاجمی علیه اوکراین» است.
او سپس گفت که ایالات متحده به شواهدی دست یافته دال بر این که مسکو قصد دارد طی چند روز آینده ۳۰ هزار نیروی نظامی دیگر در بلاروس مستقر کند.
از سوی دیگر واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در ایالات متحده، تاکید کرد که «هیچ شواهدی» وجود ندارد که نشان از برنامهریزی مسکو برای اقدام نظامی علیه اوکراین داشته باشد و روسیه همواره این اتهام را رد کرده است.
آقای نبنزیا اظهار داشت: «همکاران غربی ما از لزوم تنشزدایی صحبت میکنند. با این حال بیش از همه، آنها خودشان به تنشها و مجادلات دامن میزنند.»
وی افزود: «بحث در مورد تهدید جنگ به خودی خود امری تحریکآمیز است. شما به نوعی خودتان خواستار این امر هستید و میخواهید چنین چیزی رخ بدهد. شما منتظرید تا این امر به وقوع بپیوندد تا به این ترتیب حرفهایتان به واقعیت تبدیل شود.»
این مقام دولت روسیه همچنین گفت که مسکو از بحث درباره اوکراین هراسی ندارد، اما دلیل برگزاری این نشست را نمیفهمد و در عین حال این که روسیه هیچ وقت تایید نکرده که چه تعداد نیرو در مرز اوکراین مستقر کرده است.
مقامات دولت آمریکا پیش از این بارها به روسیه هشدار دادهاند که حمله این کشور به اوکراین تبعات خردکننده اقتصادی برای مسکو خواهد داشت.
روسیه در عین رد اتهام برنامهریزی برای حمله به اوکراین چندین درخواست امنیتی از غرب داشته است، از جمله عدم پیوستن کییف به ناتو و خروج تسلیحات آن از اروپای شرقی.
واشینگتن به صراحت اعلام کرده که خواستههای روسیه از ناتو شانسی برای اجابت ندارد، اما آماده مذاکره درباره دیگر موضوعات از جمله کنترل تسلیحاتی و اعتمادسازی است.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری رویترز و رادیو فردا؛ س.ن