یک مقام روسیه روز جمعه پنجم آذرماه ضمن انتقاد از اظهارات نماینده آمریکا در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که ایران را به دلیل عدم همکاری با آژانس به برگزاری نشست فوقالعاده در این شورا تهدید کرده بود، گفت، چنین اظهاراتی به کلیت مذاکرات بر سر احیای توافق هستهای لطمه میزند.
لوئیس ال. بونو، کاردار آمریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، در نشست روز پنجشنبه شورای حکام به ایران هشدار داده بود که چنانچه به عدم همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه دهد، نشست فوقالعاده برای رسیدگی به «این بحران» تشکیل خواهد شد.
بیشتر در این باره: درخواست روسیه و اروپا از ایران برای همکاری کامل با آژانس انرژی اتمیمیخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین و نماینده این کشور در مذاکرات احیای برجام در یک نشست خبری با همتای چینیاش، گفت: من معتقدم (چنین اظهاراتی) نشان میدهد که همکاران آمریکاییما صبرشان تمام شده است، ولی فکر میکنم همه ما میبایست احساسات خود را کنترل کنیم.
میخائیل اولیانوف اضافه کرد٬ من از این بیانیه خاص هیأت آمریکایی (در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی) استقبال نمیکنم. (چنین اظهاراتی) مفید نیست.
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین تصریح کرد، ایالات متحده مدتی زیادی است که با ایران مذاکره نکرده است و فراموش کرده اند که ایرانی ها تحت فشار کاری نمی کنند. اگر تحت فشار قرار بگیرند، (ایرانی ها) مقاومت خواهند کرد.
لوئیس بونو در نشست شورای حکام که در خصوص برنامه هستهای جمهوری اسلامی برگزار شد، حکومت ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم کرد.
این مقام آمریکایی تاکید کرده بود، چنانچه جمهوری اسلامی از این رویه دست نکشد، شورای حکام آژانس برای رسیدگی به «این بحران» نشست فوقالعاده تشکیل خواهد داد.
به گفته نماینده آمریکا، این همکاری باید دربرگیرنده «توضیحات معتبر و قابل راستیآزمایی در مورد منشاء و مکان فعلی مواد یا تجهیزات هستهای باشد که نمونهبرداری نشان میدهد در سه مکان اعلامنشده وجود داشته است».
بر این اساس، جمهوری اسلامی باید برای ارائه اطلاعات شفاف در مورد مکان و فعالیتهای مربوط به ذخیره اورانیوم طبیعی – در قالب دیسک فلزی – که با چهارمین مکان اعلام نشده مرتبط است، با آژانس همکاری کند.
مذاکرات احیای توافق هستهای ایران موسوم به برجام از فروردین ماه سال جاری با حضور کشورهای حاضر در این توافق در وین پایتخت اتریش آغاز شد. اما از خرداد امسال بهدنبال انتخاب ابراهیم رئیسی به مقام ریاستجمهوری این گفتوگوها پس از شش دور مذاکره متوقف شد.
قرار است دور هفتم این مذاکرات از روز هشتم آذر در وین از سر گرفته شود. ایالات متحده به دلیل خروج از برجام تاکنون به صورت غیرمستقیم در این مذاکرات حاضر بوده است.
به دنبال محدودیتهایی که اخیرا دولت ایران برای بازرسیهای آژانس بین المللی انرژی اتمی از مراکز هستهای ایجاد کرده است٬ این عدم همکاری به یک موضوع اختلافی مهم تبدیل شده است.
در همین زمینه٬جوزب بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه در توئیتی از گفتوگوی تلفنی خود با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، خبر داد و نوشت بازگشت به مذاکرات احیای برجام از هر زمان دیگری بیشتر فوریت دارد و در این میان «همکاری کامل با آژانس مساله کلیدی است».