درخواست روسیه از آمریکا برای اتخاذ رویکرد فعال‌تر در احیای برجام

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه،

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز شنبه سوم مهرماه از آمریکا خواست تا برای از سرگیری مذاکرات متوقف شده احیای توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام، رویکرد فعال‌تری اتخاذ کند.

به گزارش رویترز، سرگئی لاوروف درگفت‌وگو با خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک اظهار داشت: به وضوح پیداست که آنها در ارتباط با حل همه مسائل مربوط به توافق (برجام)، می‌بایست فعال‌تر باشند.

وزیر امور خارجه روسیه ابراز امیدوار کرد که مذاکرات احیای برجام در وین، پایتخت اتریش، بین ایران، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان «در اسرع وقت» از سر گرفته شود.

بیشتر در این باره: پاسخ مبهم امیرعبداللهیان به پرسش درباره زمان ازسرگیری مذاکرات برجام

شش دور از مذاکرات احیای برجام با میانجیگری اتحادیه اروپا و حضور غیر مستقیم آمریکا در وین برگزار شده است. هدف این مذاکرات بازگشت متقابل آمریکا و ایران به تعهدات در چارچوب توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ است.

آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ از این توافق خارج شد و علیه ایران تحریم‌های گسترده‌ای اعمال کرد. ایران نیز به دنبال خروج آمریکا، از تعهدات برجامی خود عدول کرده و برنامه هسته‌ایش را توسعه داده است.

سرگئی لاوروف در ادامه گفته است که به دلیل خروج آمریکا از برجام، ایران نیز دیگر به عناصر این توافق پایبند نیست.

وزیر امور خارجه روسیه همچنین تاکید کرد که تحریم‌های مجددی که علیه ایران اعمال شده، بر کشورهایی که با تهران «تجارت قانونی» دارند٬ نیز تاثیر گذاشته است.

سرگئی لاوروف گفت، این تحریم‌ها می‌بایست به عنوان بخشی از احیای توافق هسته‌ای لغو شوند.

وی اضافه کرد، ایران نمی‌بایست از اقدامات یک‌جانبه آمریکا رنج ببرد.

جو بایدن پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ابراز تمایل کرد که واشینگتن به برجام بازگردد به همین جهت مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در وین برای احیای آغاز شد.

اما مذاکرات احیای برجام به دنبال پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران به درخواست ایران در ۳۰ خرداد سال جاری متوقف شد. ایران هنوز تاریخی برای بازگشت به این مذاکرات مشخص نکرده است.

وزیر امور خارجه ایران در واکنش به اصرار کشورهای اروپایی برای از سرگیری مذاکرات احیای برجام روز گذشته گفت که تهران در اولین فرصت به این مذاکرات باز خواهد گشت، اما «فعلا» قصد مذاکره با اعضای دیگر برجام را ندارد.

حسین امیرعبداللهیان اضافه کرد، ایران «فعلا با اعضای ۱+۴ مذاکره نخواهیم داشت» و پس از «بررسی‌ها» و «مطالعه پرونده برجام » در میز مذاکره مطالب و دیدگاه‌ها خود را مطرح خواهد کرد.

این در حالی است که اتحادیه اروپا به عنوان میانجیگر مذاکرات احیای برجام بر لزوم از سرگیری هرچه سریع‌تر مذاکرات در وین تاکید می‌کند.

جوزپ بورل،مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هفته گذشته در دیدار با حسین امیر عبداللهیان «بر نگرانی خود از مسیر کلی برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد.»

در سه ماهی از که وقفه در مذاکرات وین سپری شده است، ایران به پیشرفت‌های چشمگیری در مسیر اندوختن مواد لازم هسته‌ای دست یافته که به گفته کارشناسان و بر اساس گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، فاصله تهران را تا یک بمب هسته‌ای احتمالی، در صورتی که اراده کند، بسیار کوتاه کرده است.

برخی از مقامات اسرائیل، از جمله اهود باراک، نخست‌وزیر و وزیر دفاع پیشین، این هفته گفتند که «ایران را باید دیگر یک کشور در آستانه کامل مقطع هسته‌ای نظامی» تلقی کرد نه کشوری که تنها در این مسیر احتمالی گام بر‌می‌دارد.

با استفاده از رویترز و رادیو فردا