وزارت خارجه روسیه به انتشار راهبرد جدید دولت دونالد ترامپ در مورد زرادخانه هستهای آمریکا، واکنش نشان داده و آن را «تقابلجویانه» و «ضد روسی» توصیف کردهاست.
وزارت خارجه روسیه، ۱۴ بهمن ماه، در بیانیهای گفته است راهبرد اعلامشده از سوی واشینگتن «ناامید کننده» است و در «همان نگاه اول» در آن پیشبرد سیاستهای «تقابلجویانه» و «ضد روسی» دیده میشود.
به گفته مسکو راهبرد تازه «تلاشی غیرمسئولانه برای محول کردن وظایف خود به دیگران، برای کاهش تنشها در پهنه امنیت منطقهای و بینالمللی است».
در این بیانیه بهطور مشخص به موضوع توسعه «سلاحهای هستهای کمحجم» در راهبرد واشینگتن اشاره شده، و این برنامه محکوم شدهاست. مسکو میگوید چنین چیزی میتواند بهطور چشمگیری بر کاهش تنشهای اتمی و استفاده از سلاحهای هستهای تاثیر بگذارد و «منجر به پرتاب موشکهای هستهای، حتی در مقیاس جنگهای کوچکتر شود».
بر پایه راهبرد جدید هستهای اعلام شده از سوی دولت دونالد ترامپ، ایالات متحده، عمدتا برای مقابله با اقدامات روسیه در سالهای اخیر، درصدد بازنگری در زرادخانه هستهای خود و توسعه سلاحهای جدید هستهای کمحجم است.
گزارش وزارت دفاع آمریکا در این زمینه، ۱۳ بهمن منتشر شد و برای نخستین بار طی هشت سال گذشته، بر پیشبینی پنتاگون از تهدیدهای هستهای در سالها و دهههای پیشرو متمرکز است.
این گزارش را جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، تهیه کرده و گفته شده «پاسخی به گسترش ظرفیتهای هستهای روسیه و ماهیت راهبردها و دکترین آن کشور است».
در راهبرد تازه به طور مشخص به دکترین روسیه موسوم به «تنش و رفع تنش» پرداخته شده؛ دکترینی که در چارچوب آن مسکو ممکن است از سلاحهای اتمی کمحجم در درگیریهای متعارف محدود در اروپا استفاده کند و یا تهدید به استفاده از آنها بکند. در گزارش پنتاگون تاکید شده که روسیه باید بداند در صورت تهدید حتی محدود هستهای علیه اروپا، با هزینههای شدیدی روبهرو خواهد شد.
در راهبرد تازه آمریکا، در عینحال بر نگرانیهای واشینگتن در مورد ایران، چین و کره شمالی نیز تاکید شدهاست.
در مورد کره شمالی، پنتاگون گفته است هیچ سناریویی وجود ندارد که آن کشور بتواند از سلاح هستهای استفاده کند، و همچنان بر جا بماند.