آغاز بزرگ‌ترین رزمایش معاصر روسیه با حضور چین

رزمایش نظامی روسیه، بزرگ‌ترین از این دست از زمان جنگ سرد تا کنون، با حضور چین آغاز شده‌ است. رهبران دو کشور در آستانه این رزمایش تعهد کردند سطح روابط راهبردی خود را «بدون در نظر گرفتن» دگرگونی‌های بین‌المللی، افزایش دهند.

شماری بالغ بر ۳۰۰ هزار تن از پرسنل نظامی در رزمایش بزرگ روسیه شرکت کرده‌اند. این رقم دو برابر بیشتر از بزرگ‌ترین رزمایشی‌ست که شوروی در زمان جنگ سرد انجام داده بود و در بازه‌ای از زمان انجام می‌شود که روابط مسکو و غرب دستخوش تنش‌های مختلفی است. تمرین‌های نظامی از ۱۱ سپتامبر/۲۰ شهریور آغاز شده و یک هفته ادامه پیدا می‌کند.

پوتین و شی، ۱۱ سپتامبر

ولادیمیر پوتین و شی جین‌پینگ، رئیسان جمهوری روسیه و چین، در آستانه این رزمایش در همایش اقتصادی ولادی‌ووستک، واقع در خاور دور روسیه، دیدار کردند و انتظار می‌رود از نزدیک شاهد این «بازی جنگی» باشند.

آقای پوتین گفته «ما در عرصه سیاست، امنیت و دفاع، روابطی مبتنی بر اعتماد [با چین] داریم».

رسانه‌های دولتی چین نیز می‌گویند رهبران دو کشور توافق کرده‌اند بدون در نظر گرفتن تغییرات در عرصه بین‌المللی، سطح روابط خود را افزایش دهند. دو طرف در آغاز همایش ولادی‌ووستک، اسناد تازه‌ای را در زمینه‌های مختلف امضا کرده‌اند.

شی جین‌پینگ نیز بر اهمیت مقابله با «سیاست‌های حمایت‌گرایانه» تاکید کرده‌است. دولت آمریکا تعرفه‌های تازه‌ای بر کالاهای چینی وضع کرده‌است و روابط دو کشور با تنش‌های تازه‌ای روبه‌رو شده‌است.

در حدود ۳۵۰۰ تن از پرسنل نظامی چین، برای شرکت در تمرین‌های جنگی روسیه به آن کشور رفته‌اند. به گفته سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، پرسنل چینی در بخشی از این تمرین‌ها که با عنوان «سناریوی اصلی» شناخته می‌شود، شرکت می‌کنند.

الکس کوکچاروف، تحلیل‌گر مسائل روسیه در شرکت «اچ‌آی‌اس مارکیت» در لندن، می‌گوید چین هرگز در آن دسته از تمرین‌های جنگی در خاک روسیه، که خارج از نظارت «سازمان همکاری‌های شانگهای» برگزار می‌شود، شرکت نکرده‌است.

آقای کوکچاروف به رادیو اروپای آزاد می‌گوید «در اصل هدف نهایی از این تمرین‌ها این است که قدرت نظامی روسیه در منطقه آسیا-اقیانوس آرام، به نمایش گذاشته شود». او نتیجه‌گیری کرده است «اگر روسیه از چین دعوت نمی‌کرد، پکن می‌توانست این رزمایش را به‌عنوان یک اقدام بالقوه خطرناک ارزیابی کند».

مقام‌های روسیه تاکید کرده‌اند که تمرین‌های اخیر با هدف ایجاد هراس برپا نشده‌اند و کشور یا کشورهای خاصی در آن مد نظر قرار ندارد. اما دیمیتری پسکوف، سخنگوی ولادیمیر پوتین، پیتشر تاکید کرده بود دلیل برپایی آن «شرایط خصمانه در عرصه بین‌المللی» است.

از سوی دیگر، جیم متیس، وزیر دفاع آمریکا، تاکید کرده حضور چین در این تمرین‌ها از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار نیست. آقای متیس گفته به باور او در یک بازه زمانی بلند مدت، مشترکات زیادی بین روسیه و چین وجود نخواهد داشت تا پیوند مستحکمی بین دو طرف ایجاد کند.

واپسین باری که روسیه تمرین‌ها و رزمایش‌هایی در این سطح برگزار کرد، در سال ۱۹۸۱ بود؛ رزمایش موسوم به «زاپاد ۸۱» (به روسی: غرب ۸۱) در آن سال، بزرگ‌ترین رزمایشی بود که طی حیات شوروی برگزار شد. آن رزمایش با تبلیغات دولتی گسترده‌ای همراه بود و به‌طور مشخص به‌عنوان نمایشی از قدرت شوروی در برابر پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) توصیف شد.

وزارت دفاع روسیه می‌گوید بیش از هزار جنگنده، هیلکوپتر و پهپاد، در حدود ۸۰ شناور جنگی و ترابری، ۳۶ هزار تانک، خودروی زرهی و دیگر ادوات نظامی در رزمایش تازه حضور دارند. عنوان این رزمایش «ووستک ۲۰۱۸» (به روسی: شرق ۲۰۱۸) است.

رویترز، خبرگزاری فرانسه، خبرگزاری آلمان، ریا، تاس، چاینا دیلی|ت|خ