وزارت خارجه روسیه روز سهشنبه دوم اسفند اعلام کرد که به رغم تصمیم دولت این کشور برای خروج از پيمان «استارت نو» محدودیت تعداد کلاهکهای هستهای در نظر گرفته شده در این پيمان را رعایت خواهد کرد.
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه در سخنرانی خود در جلسه مشترک دو مجلس پارلمان این کشور تعلیق مشارکت روسیه در این معاهده را اعلام کرد.
براساس این معاهده که در سال ۲۰۱۰ امضا و تا سال ۲۰۲۶ تمدید شده است، روسیه و آمریکا متعهد شدند که تعداد کلاهکهای هستهای استراتژیک خود را به هزار و ۵۵۰ قبضه و تعداد موشکهای دوربرد و بمب افکنهای قادر به حمل این کلاهکها را حداکثر تا ۷۰۰ فروند محدود کنند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای گفت:«در راستای حفظ حد قابل ملاحظهای از ثبات در عرصه موشکهای هسته ای، روسیه به برخورد مسئولانه خود وفادار خواهد ماند و تا زمان انقضای پيمان استارت نو محدودیتهای در نظر گرفته شده در این معاهده را رعایت خواهد کرد.»
وزارت خارجه روسیه افزود که شلیکهای آزمایشی و برنامهریزی شده موشکهای بالستیک قاره پیما را همچون گذشته به آمریکا اطلاع خواهد داد.
این وزارتخانه در بخش دیگری از بیانیه خود دولت آمریکا را مسئول تصمیم روسیه برای تعلیق مشارکت در پيمان «استارت نو» دانست ولی درعین حال تاکید کرد که در صورت تغییر سیاستهای آمریکا در قبال روسیه با مشارکت مجدد در این معاهده مخالفت نخواهد کرد.
روسیه و آمریکا روی هم رفته صاحب ۹۰ درصد از کلاهکهای هستهای در جهان هستند.
وزارت خارجه فرانسه در واکنش به تصمیم مسکو خواستار «برخورد مسئولانه» روسیه و «بازگشت سریع» آن کشور به پيمان استارت نو شد.
این وزارتخانه در بیانیه خود گفت که پيمان استارت نو یکی از ابزارهای اساسی در معماری سیستم جهانی کنترل سلاحهای هستهای و ثبات استراتژیک است.
دولت بریتانیا نيز از ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه خواست در تصمیم خود تجدید نظر کند.
سخنگوی ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا گفت:«ما امیدواریم پوتین در تصمیم خود برای تعلیق مشارکت روسیه در معاهده استارت نو تجدید نظر کند. کنترل تسلیحاتی در امنیت سیاره ما نقش کلیدی دارد و این تصمیم پوتین نمونه دیگری از اقدامات او در به خطر انداختن امنیت جهانی برای اهداف سیاسی است.»