ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، گفته است اقتصاد این کشور در شرایط جنگی فعلی «بسیار متعادل است»، به طوری که به گفته او، «هم اسلحه را تامین میکند و هم کره را»؛ با این حال همزمان با افزایش نرخ تورم که بخشهایی از اقتصاد روسیه را تحت تاثیر قرار داده، قیمت کره هم در این کشور رو به افزایش است.
براساس آمارهای دولتی، بهای یک قالب کره از آذرماه سال گذشته تاکنون ۲۵.۷ درصد افزایش یافته است.
رویترز به نقل از خبرنگاران خود در مسکو نوشته است که بهای واقعی که هنگام خرید پرداخته میشود بیش از این است و به گفته آنها، بهای کره مرغوب از آغاز سال میلادی جاری تا کنون ۳۴ درصد افزایش یافته است.
برخی تحلیلگران اقتصادی در یادداشتهایی در کانال تلگرامی پرطرفدار «امامآی» در روسیه، با یادآوری افزایش قیمت تخم مرغ در سال گذشته نگرانی شدید شهروندان را به دنبال داشت نوشتهاند: «وضعیت آخرالزمانی قیمت کره بدتر میشود؛ بعید نیست که کره هم به وضعیت تخم مرغ در سال گذشته دچار شود».
رویترز به نقل از رسانههای روسیه گزارش داده که افزایش قیمت کره باعث رواج دزدی این کالا در سوپرمارکتها شده و برخی از فروشگاهها برای جلوگیری از سرقت، هر قالب کره را جداگانه در یک ظرف پلاستیکی قرار میدهند.
بنابر این گزارش، دولت روسیه با دقت قیمت اقلام اساسی مانند کره را زیر نظر دارد و هفته گذشته نیز دمیتری پاتروشف، یکی از معاونان نخست وزیر و مسئول کشاورزی، ضمن تاکید بر نظارت بر این افزایش قیمت گفت واردات کره افزایش خواهد یافت.
در ماههای اخیر قیمت شیر، سوخت، حمل و نقل و نرخ بهره و البته دستمزدها در روسیه افزایش یافتهاند و همه این عوامل روی بالا رفتن قیمت کره تاثیر دارند.
رسانههای روسیه میگویند که واردات کره از بلاروس کافی نیست و قرار است میزان واردات کره از ایران، ترکیه و هند افزایش یابد.
افزایش هزینههای نظامی
ولادیمیر پوتین بارها ادعا کرده که اقتصاد جنگی روسیه در وضعیت خوبی است و وعده داده که قادر است هم اسلحه و هم کره را تامین کند.
به همین دلیل او چند ماه پیش آندری بلوسوف، یک اقتصاددان، را به مقام وزیر دفاع منصوب کرد.
البته اقتصاد روسیه، که حجم آن حدود دو تریلیون دلار تخمین زده میشود، تاکنون عملکرد بهتری نسبت به پیشبینیهای قبلی داشته است؛ در اوایل تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بسیاری از سیاستمداران و صاحبنظران غربی از سقوط سریع اقتصاد روسیه صحبت میکردند.
با این حال خبرگزاری رویترز نوشته است که به رغم تحریمهای شدید غرب، رشد اقتصادی روسیه در دو سال گذشته از آمریکا و تقریبا تمامی اقتصادهای بزرگ اروپایی بالاتر بوده است.
البته قیمتها و همینطور نرخ متوسط بهره بانکی هم در روسیه در حال افزایش است. بانک مرکزی روسیه روز ۲۵ اکتبر نرخ بهره را به ۲۱ درصد افزایش داد که بالاترین نرخ از سال ۲۰۰۳ تاکنون است. براساس پیش بینی این نهاد، نرخ تورم تا پایان سال جاری میلادی به حدود ۸ تا ۸.۵ درصد خواهد رسید.
به دلیل جنگ روسیه علیه اوکراین، هزینههای نظامی مسکو به بالاترین رقم از زمان پایان جنگ سرد افزایش یافته و این یکی از عوامل مهم افزایش قیمتها است.
با این همه، صندوق بینالمللی پول تخمین میزند که نرخ رشد اقتصادی روسیه در سال جاری حدود ۳.۵ درصد خواهد بود.
به گزارش رویترز، جیم اونیل، اقتصاددان ارشد سابق موسسه مالی گلدمن ساکس که سال ۲۰۰۱ عبارت «بریکس» را ابداع کرد، به آینده اقتصاد روسیه چندان خوشبین نیست.
او به خبرگزاری رویترز گفت: «مسئله اصلی هزینههای سرسام آور نظامی روسیه است. به نظرم چشمانداز در میان مدت و بلند مدت بسیار تیره است».