در بحبوحه حمله گسترده نظامی روسیه به اوکراین، مسکو به اسرائیل اطمینان داده است که هماهنگیهای نظامی آن با این کشور در مورد سوریه تغییر نکرده و کماکان ادامه خواهد یافت.
همزمان، نفتالی بنت نخستوزیر اسرائیل در یک گفتوگوی تلفنی باولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، پیشنهاد «میانجیگری» در جنگ روسیه علیه اوکراین را مطرح کرد.
سفارت روسیه در تلآویو شامگاه هفتم اسفند در بیانیهای اعلام کرد که هماهنگی روسیه و اسرائیل در مورد سوریه به صورت روزانه دنبال میشود.
سفارت روسیه میگوید تماسهای مقامات نظامی روسیه و اسرائیل در مورد مسائل عملی این هماهنگیها در قبال سوریه در جریان بوده و مفید بودن این مکانیسم ثابت شده است.
همزمان با تشدید حملات اسرائیل در سالهای گذشته به اهداف متعلق به ایران و متحدین آن در سوریه، اسرائیل و روسیه به ساز و کاری برای جلوگیری از درگیری ناخواسته و احتمالی در سوریه دست یافتهاند.
نفتالی بنت مهرماه گذشته در سفر به سوچی در روسیه، مذاکراتی پنج ساعته با ولادیمیر پوتین درباره جزئیات هماهنگیهای دو کشور در ارتباط با سوریه انجام داد.
روسیه متحد اصلی حکومت بشار اسد در جنگ داخلی ۱۱ ساله سوریه است اما اسرائیل بر اساس مکانیسم توافق شده با مسکو، از سالها پیش در سوریه دست به حملات گسترده زده است.
آخرین موارد از حملات اسرائیلی در سوریه روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته رخ داد.
بیانیه سفارت روسیه در مورد ادامه هماهنگی نظامی با اسرائیل در قبال سوریه در حالی منتشر میشود که اسرائیل برای آنکه بتواند کماکان به حملات علیه اهداف ایرانی و گروههای نیابتی تهران در سوریه ادامه دهد، تا چند روز پیش حاضر نبود که روسیه را به خاطر حمله نظامی به اوکراین محکوم کند.
یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، هفته گذشته ابتدا گفت که اسرائیل به منافع خود در سوریه توجه بیشتری دارد زیرا با روسیه در مرز شمالی اسرائیل به نوعی «همسایه» شده است.
اما آقای لاپید روز جمعه با تغییر موضع کشورش، وضعیت میان روسیه و اوکراین را «نقض فاحش نظم بینالمللی» نامید.
وزارت خارجه روسیه ساعاتی بعد از اظهارات آقای لاپید، الکساندر بنزوی سفیر اسرائیل در مسکو را احضار و به دولت اسرائیل اعتراض کرد.
با این حال، رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که در یک «تقسیم کار» میان یائیر لاپید و نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، او اقدام روسیه را محکوم نکرده و حتی از بردن نام روسیه در اظهاراتش اکیدا خودداری کرده است.
مقامات امنیتی اسرائیل به تازگی ابراز نگرانی کرده بودند که تجهیز ارتش سوریه از سوی روسیه به سامانههای دفاع هوایی قویتر، دست نیروی هوایی اسرائیل را در حمله به سوریه ببندد.
از سوی دیگر، به نوشته رویترز، روسیه که از پیشرفتهترین سامانههای دفاع هوایی برخوردار است و شماری از آنها را برای دفاع از نظامیان روس به سوریه منتقل کرده، هرگز این سیستمها را علیه جنگندههای اسرائیلی فعال نکرده است.
مذاکرات تلفنی بنت و پوتین
در این میان، نفتالی بنت روز یکشنبه در گفتوگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، پیشنهاد کرد که اسرائیل میانجی پایان وضعیت جاری میان روسیه و اوکراین باشد.
به گزارش شبکه کان اسرائیل، آقای بنت از عبارتهایی مانند حمله یا جنگ روسیه در اوکراین استفاده نکرد و شرایط کنونی را «تنش» میان مسکو و کییف خوانده است، اما پیشنهاد میانجیگری را پس از آن عنوان کرد که در این مکالمه تلفنی ابتدا آقای پوتین برای پایان دادن به وضعیت جاری ابراز آمادگی کرد.
از پاسخ ولادیمیر پوتین به درخواست آقای بنت گزارشی منتشر نشده است، اما بر اساس بیانیههای طرفین، دو رهبر اتفاق نظر داشتند که تماس نزدیک آنها ادامه یابد.
روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که هیاتی را برای مذاکره با مقامات اوکراین به جمهوری بلاروس فرستاده و منتظر پاسخ کییف است.دفتر ریاستجمهوری اوکراین هشتم اسفند تایید کرد که مقاماتی از این کشور در منطقه گومل در مرز اوکراین و بلاروس، با هیات روسی دیدار خواهند کرد.
پیش از آن، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، که یهودی است، در گفتوگوی تلفنی با آقای بنت، از اسرائیل خواسته بود تا برای قطع حمله روسیه به اوکراین، میانجیگری کند.
اسرائیل دادن سلاح و از جمله سامانه دفاع راکتی گنبد آهنین به اوکراین را برای حفظ رابطه خود با روسیه بر سر ایران رد کرده است و در روزهای گذشته تنها ابراز آمادگی کرد که برخی کمکهای دارویی و بشردوستانه به اوکراین بفرستد.