خبرگزاری بلومبرگ از قول منابعی گزارش دادهاست که آمریکا در حال بررسی اعمال تحریم علیه ترکیه بهخاطر خرید سامانه ضدهوایی «اس ۴۰۰» از روسیه است.
ترکیه روز یکشنبه اعلام کرد که انتقال اجزای سامانه موشکی اس۴۰۰ روسیه به این کشور برای سومین روز پیاپی ادامه یافت.
خبرگزاریهای دولتی «اسپوتنیک» روسیه و «آناتولی» ترکیه با انتشار تصاویری گزارش دادهاند که از روز جمعه تاکنون هفت محموله قطعات این سامانه دفاع هوایی وارد پایگاه هوایی آکینچی (مُرتد) آنکارا شده و طی ماه جاری، کل محمولههای مرتبط آن تحویل ترکیه خواهد شد.
ترکیه عضو پیمان نظامی ناتو است و تصمیم این کشور برای خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ از روسیه با مخالفت شدید آمریکا و سایر اعضای ناتو روبهرو شده است.
آمریکا تا پایان ماه جاری میلادی به ترکیه مهلت داده است که از خرید این سامانه انصراف بدهد.
در همین حال، بلومبرگ از قول منابعی گزارش دادهاست تیم مشاوره دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا یکی از سه بسته تحریمی علیه ترکیه را بر اساس «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها» انتخاب کردهاند، اما این منابع نگفتهاند این بسته کدام بوده و شامل چه تحریمهایی است.
این سه بسته تحریمی شامل ۱۲ تحریم است که بر اساس قانون یادشده، رئیسجمهوری آمریکا میتواند تا پنج تحریم را انتخاب کند.
آمریکا میگوید سامانه «اس ۴۰۰» برای مقابله با هواپیماها و موشکهای ناتو طراحی شده و میتواند اطلاعات مخفی جنگنده فوق پیشرفته «اف ۳۵» را جمعآوری کند.
ترکیه میگوید سالها برای دریافت سامانههای ضدهوایی با اعضای ناتو و خود آمریکا مذاکره کرده، اما آنها طبق شرایط ترکیه حاضر به تحویل سامانههای خود نشدند و این کشور مجبور شدهاست این تسلیحات را از روسیه بخرد.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه اعلام کردهاست این کشور با خطرات موشکی مواجه است و «خرید سامانه دفاعی یک الزام بودهاست، نه انتخاب».
ماه گذشته، در حاشیه نشست گروه ۲۰ در ژاپن ترامپ و همتای ترک وی رجب طیب اردوغان دیدار کردند و رئیسجمهوری آمریکا دولت باراک اوباما را متهم کرد که با ترکیه برای صادرات سامانههای پدافند هوایی آمریکایی به توافق نرسیده و این کشور مجبور شدهاست به روسیه رجوع کند.
یک منبع به بلومبرگ گفتهاست آمریکا در نظر دارد بعد از روز دوشنبه و اواخر هفته آینده تحریمها علیه ترکیه را اعلام کند، چرا که دوشنبه هفته آینده سالگرد کودتای ناموفق سال ۲۰۱۶ در ترکیه است که دولت اردوغان فتحالله گولن رهبر دینی بخشی از مسلمانان ترکیه را که در آمریکا زندگی میکند، مسئول طراحی این کودتا اعلام کردهاست.
ترکیه و آمریکا در مورد مسئله استرداد فتحالله گولن با هم دچار تنش بودهاند.
مارک اسپر، وزیر دفاع موقت آمریکا، روز جمعه اعلام کرد با همتای ترک خود تلفنی گفتوگو کردهاست. وی گفت موضع آمریکا دربارهٔ این موضوع که ترکیه «نمیتواند همزمان هم جنگنده «اف ۳۵» ایالات متحده هم سیستم ضدهوایی روسیه را داشته باشد»، تغییری نکردهاست.
آمریکا همچنین همکاری با ترکیه برای تولید جنگنده «اف ۳۵» را متوقف کردهاست. برخی قطعات این هواپیما در همکاری با شرکتهای ترک تولید میشد.
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده قرار است یک هیئت آمریکایی برای مذاکره پیرامون خرید «اس ۴۰۰» روسیه به آنکارا سفر کند.
همزمان با آغاز تحویل محمولههای «اس ۴۰۰» سداد اونال، معاون وزیر امور خارجه ترکیه با دیوید ساترفیلد، سفیر آمریکا در آنکارا نیز دیدار کردهاست.
روابط میان ترکیه و آمریکا طی سالهای گذشته بهخاطر کمک ایالات متحده به کردهای عراق و سوریه برای جنگ با داعش نیز دچار تلاطم شدهاست. ترکیه گروههای کرد مورد حمایت آمریکا را به برنامههای جداییطلبانه در خود ترکیه متهم میکند.