رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با انتقاد از رفتار دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره توسعه فعالیتهای هستهای ایران، گفته است: «میگویند هزار تا سانتریفیوژ آیآر۶ بسازید. خب ما این توانایی را داریم، میسازیم اما نگفتهاند پولش را کی میدهد؟»
علی اکبر صالحی در گفتوگویی که روز سهشنبه اول دیماه در وبسایت «انتخاب» منتشر شد، از شورای نگهبان قانون اساسی نیز انتقاد کرده و گفته است: «تعجب میکنم شورای نگهبان چگونه این قانون را تصویب کرده است».
او با کنایه خطاب به نمایندگان مجلس گفته است: «اینها یا نمیدانند منابع داخلی ما چقدر است یا نمیدانند ارزش هر سانتریفیوژ آیآر۶ چقدر است».
مجلس شورای اسلامی روز ۱۲ آذر طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» تصویب کرد که در این طرح آمده است در صورت «عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای ۱+۴ در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع موانع صادرات و فروش نفت ایران دو ماه پس از تصویب این قانون»، سازمان انرژی اتمی باید در طول یک سال هزار سانتریفیوژ آیآر۶ بسازد».
بیشتر در این باره: قالیباف قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را به دولت ابلاغ کردشورای نگهبان ظرف کمتر از ۲۴ ساعت این مصوبه را تایید کرد و توسط رئيس مجلس برای اجرا به دولت روحانی ابلاغ شد.
مقامهای دولت ایران این مصوبه را «عجولانه» خواندهاند و میگویند برای تصویب آن به نظرات کارشناسی دولت توجه نشده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در مخالفت با دیدگاه برخی نمایندگان مجلس که خواستار اخراج بازرسان سازمان انرژی اتمی شده بودند، گفته است: «با این روش ها که نمی شود کشورداری و حکمرانی کرد که همه چیز را قطع کنیم ... در هیچ قراردادی نباشیم. دور کشور را ببنیدیم. خفه میشویم این جوری».
در مصوبه مجلس ایران تاکید شده است که در صورت عدم لغو تحریمها تا روز ۱۲ بهمن، ایران باید اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند که این موضوع میتواند به اخراج و قطع همکاری ایران با بازرسان آژانس منجر شود.
علی اکبر صالحی در بخش دیگری از این گفتوگو همچنین با انتقاد از بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی گفته است رئیسجمهور، رئیس شورای عالی امنیت ملی است و بیانیه دبیرخانه «شبهه ایجاد کرده است».
او گفت: «اینطور که نمیشود قانونگذاری کرد، به اعتبار صحبت یک نفر در شورای امنیت ملی. صدور آن بیانیه توسط دبیرخانه شورای امنیت ملی کار درستی نبود».
ریشه این بحث به بیانیه روز ۱۵ آذر دبیرخانه شورای عالی امنیت باز میگردد که ضمن حمایت ضمنی از مصوبه مجلس، اعلام کرد این مصوبه با هماهنگی شورای عالی امنیت ملی بوده و «مصوبه شورا» قلمداد میشود.
بیشتر در این باره: شورای عالی امنیت ملی رئيس دفتر روحانی را به ارسال «پیام غلط به دشمن» متهم کردمقامهای دولت ایران از جمله محمود واعظی، رئیسدفتر حسن روحانی، میگویند دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نمیتواند چنین نقشی را ایفا کند و برای چنین مصوبهای از شورای عالی امنیت ملی و حسن روحانی، رئیس شورا، اجازه گرفته نشده است.
دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در واکنش به این اظهارات، رئيس دفتر روحانی را به برپا کردن «جنجال و هیاهو» و دادن «پیام و آدرس غلط به دشمن» متهم کرد.
آقای صالحی در بخش دیگری از این مصاحبه با ابراز امیدواری به بازگشت دولت بایدن به برجام، گفته است این بازگشت «بدون قید و شرط» است و اگر مقامهای دولت بایدن «موضوعات دیگری مدنظرشان» است، «بحثی جداگانه» است و باید «فعلا درباره» برجام صحبت شود.
او اظهار داشت: «باید بپذیریم بخش قابل توجهی از مشکلات ما ناشی از آن طرف مرزهاست و علاجش این است که رویکرد بینالمللی ما یک تعریف واضحی داشته باشد».
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: «اگر آمریکا با ایران کنار بیاید، از منظر واشینگتن، از طریق تهران میتواند چین را مهار کند. پکن و مسکو این را فهمیدهاند. بایدن چگونه میخواهد چین و روسیه را مهار کند؟ بهتر است بیش از این با ایران کلنجار نرود و دیوار اعتماد را بازسازی کند».
به گفته آقای صالحی، «این کمربندی که آمریکاییها دور روسیه انداختهاند سگکش روی ایران بسته میشود».
جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، پیش از این گفته است که به وعده خود برای بازگشت به برجام متعهد است ولی مذاکره با ایران «بسیار دشوار» خواهد بود.
او همچنین بر لزوم مذاکره درباره آینده برنامه هستهای و برنامه موشکی ایران نیز تاکید کرده است، امری که با مخالفت صریح مقامهای حکومت ایران مواجه شده است.