وزیر خارجه عربستان سعودی میگوید دور جدید مذاکرات با ایران «به زودی» آغاز میشود.
فیصل بن فرحان روز شنبه ۲۲ آبان در مصاحبهای با شبکه «فرانس ۲۴» اظهار داشت: «چهار دور مذاکرات قبلی با ایران جنبه مقدماتی داشته و وارد مسائل ریشهای نشدیم، اما طرفین متعهد به ادامه تعامل شدهاند.»
مذاکرات پیشین ایران و عربستان سعودی با میانجیگری عراق و در بغداد انجام شده است. تهران و ریاضمواضع متضادی در یمن، لبنان، عراق و سوریه دارند. عربستان همچنین نگرانی شدید خود نسبت به برنامه هستهای ایران را اعلام کرده است.
آقای بن فرحان به رغم اظهار امیدواری نسبت به پیشرفت مذاکرات عربستان با ایران، در موضوع هستهای جمهوری اسلامی به شدت موضع محتاطانه گرفت و گفت که جمهوری اسلامی در فعالیتهای هستهای خود «فریبکاری» کرده است.
قرار است مذاکرات هستهای ایران و اعضای برجام ۸ آذر از سر گرفته شود.
بیشتر در این باره: عربستان: مذاکره با ایران پیشرفت کافی نداشته است، اما آماده ادامه گفتوگوها هستیموزیر خارجه عربستان به غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم و برخی دیگر از فعالیتهای هستهای ایران اشاره کرد و تاکید داشت که این فعالیتها در حوزه انرژی هستهای صلحآمیز «کاربردی ندارند».
قبلا اعضای اروپایی برجام و آمریکا نیز نسبت به غنیسازی ۶۰ درصدی و تولید اورانیوم فلزی در ایران هشدار داده و گفته بودند این فعالیتها در چهارچوب برنامه صلحآمیز هستهای نمیگنجد و برای تولید بمب هستهای لازم است. ایران اما اتهام تلاش برای تولید بمب هستهای را رد کرده است.
آقای بن فرهان همچنین در واکنش به سوالی درباره ادعای حزبالله پیرامون تلاش عربستان برای ایجاد بحران در لبنان به خاطر سخنان جورج قرداحی، وزیر اطلاع رسانی لبنان، گفت، بحرانی در رابطه ریاض با بیروت وجود ندارد، بلکه بحران داخل خود لبنان است.
آقای قرداحی که از مسیحیان لبنان و چهرهای نزدیک به حزبالله است در مصاحبهای که ماه اوت و قبل از عضویت در کابینه انجام داده بود جنگ در یمن را «تجاوز عربستان سعودی و امارات متحده عربی» نامیده و گفته بود «حوثیهای یمن در برابر تجاوز خارجی از خود دفاع میکنند.»
در واکنش به این سخنان، عربستان به همراه چندین کشور عربی سفرای خود از بیروت را فراخوانده و سفیر لبنان در ریاض نیز اخراج شد.
وزیر خارجه عربستان میگوید رهبران سیاسی و مردم لبنان باید با نقش حزبالله مقابله کنند. وی گفت آنچه باعث شد سفیر خود از بیروت را فرابخوانیم، «فساد سیاسی و اقتصادی» حاکم بر لبنان است و ما به این نتیجه رسیدیم که در شرایط کنونی نیازی به سفیر در بیروت نداریم.
وی همچنین از تلاش حزبالله برای ممانعت از روند تحقیقات پیرامون انفجار بندر بیروت در سال گذشته خبر داد و خواهان تحقیقات شفاف و بیطرفانه نسبت به این حادثه مهیب شد.
وی همچنین با انتقاد از رد پیشنهاد عربستان توسط حوثیهای یمن برای آتشبس گفت عربستان نیروهای خود از این کشور را خارج نمیکند.
با استفاده از گزارشهای فرانس ۲۴ و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن