عربستان همزمان با آتش‌بس شکننده در یمن مذاکره با حوثی‌ها را از سرگرفت

خیابان‌های صنعا پایتخت یمن.

منابع مطلع روز سه شنبه ۲۶ فروردین گفتند که همزمان با آتش بس ناپایدار در یمن٬ عربستان سعودی مذاکرات غیرمستقیم با شورشیان حوثی‌ها را از سرگرفته است. همزمان اقدامات سازمان ملل متحد برای کاهش درگیری‌ها در یمن با هدف آمادگی این کشور برای مقابله با شیوع ویروس کرونا نیز ادامه دارد.

به گزارش رویترز شورشیان حوثی مورد حمایت ایران هنوز آتش بس سراسری را که هفته گذشته عربستان سعودی اعلام کرد٬ نپذیرفته‌اند و درگیری‌ها در چندین جبهه جنگ ادامه پيدا کرده است. قرار بود این آتش بس پنجشنبه و یک روز پس از تشخیص اولین مورد ابتلا به ویروس کرونا در یمن اجرا شود.

سازمان‌های امدادرسان می گویند با توجه به نابودی شبکه بهداشت یمن در طول جنگ که تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر بر اثر آن کشته شده و میلیون‌ها نفر نیز در معرض قحطی و انواع امراض قرار داده شیوع ویروس کرونا در این کشور فاجعه بار خواهد بود.

بیشتر در این باره: ائتلاف به رهبری عربستان در یمن آتش بس یکجانبه اعلام کرد

دو منبع مطلع از مذاکرات گفتند تماس بین ریاض و شورشیان حوثی در روزهای شنبه و یکشنبه با هدف تفاهم متقابل در مورد آتش بس ادامه داشت. یکی از این منابع به خبرگزاری رویترز گفت:«عربستان سعودی در مورد آتش بس بسیار جدی است ولی این به اقناع شورشیان حوثی و ایجاد اعتماد بین دو طرف بستگی خواهد داشت.»

به گفته مقامات محلی با وجود اعلام پیشنهاد آتش بس در روزهای گذشته عربستان سعودی برای جلوگیری از پیشروی نیروهای حوثی در ناحیه الجوف در شمال کشور و به سمت مارب، از آخرین پایگاه‌های نیروهای دولتی یمن در نواحی مرکزی کشور مواضع شورشیان را بمباران کرد.

تداوم درگیری‌ها اقدامات سازمان ملل برای رسیدن به نوعی توافق در مورد آتش بس قطعی، اقدامات هماهنگ برای مقابله با شیوع ویروس کرونا و ایجاد اعتماد بین طرفهای درگیر با هدف از سرگیری مذاکرات صلح را دشوار خواهد کرد.

رهبران شورشیان حوثی پیشنهاد آتش بس ائتلاف به رهبری عربستان سعودی را یک فریب توصیف کرده و گفتند این گروه یک طرح همه جانبه برای آتش بس را به سازمان ملل متحد ارائه داده است.

خبرگزاری رویترز یادآوری می کند عربستان سعودی که پس از قتل جمال خاشقچی، روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری آن کشور در استانبول در سال ۲۰۱۸ به شدت تحت فشار قرار گرفته به دنبال خروج از جنگ پرهزینه و بی‌طرفدار در یمن است که از نظر نظامی در سالهای اخیر به بن بست رسیده است.

امارات متحده عربی، متحد اصلی ریاض در این جنگ سال گذشته حضور نظامی خود در یمن را در حد چشمگیری کاهش داد.

کارشناسان معتقدند که تحت تاثیر کاهش چشمگیر بهای نفت خام و بحران اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا ریاض برای خروج از یمن عجله بیشتری دارد. درعین حال احتمال شیوع گسترده ویروس کرونا در یمن و تبدیل شدن آن به یک فاجعه بزرگ انسانی به ریاض فشار می آورد.

عربستان سعودی گفت‌وگوهای غیرمستقیم و پشت پرده با شورشیان حوثی را از سال گذشته آغاز کرد ولی این مذاکرات تاکنون در برقراری آتش بس و یا گام برداشتن در مسیر صلح تاثیری نداشته است. بسیاری از کارشناسان یمن را عرصه جنگ نیابتی بین تهران و ریاض می دانند.

یکی از منابع مطلع از مذاکرات اخیر به رویترز گفت در میان رهبران حوثی‌ها اختلاف نظر وجود دارد، برخی طرفدار پذیرش پیشنهاد آتش بس هستند ولی برخی دیگر می‌گویند قبل از پذیرش آتش بس ائتلاف به رهبری عربستان سعودی باید به محاصره دریایی و هوایی مناطق تحت کنترل شورشیان پایان دهد.

عربستان سعودی می گوید٬ هدف از اين محاصره جلوگیری از قاچاق اسلحه برای شورشیان است.

یک کارشناس مرکز مطالعات استراتژیک در صنعا گفت:«به باور من هر دو طرف واقعا خواهان پایان دادن به این جنگ هستند ولی نمی دانند چگونه این کار را انجام دهند.»