عادل جبیر، وزیر مشاور در امور خارجی پادشاهی سعودی، گفته اظهارات سخنگوی دولت جمهوری اسلامی در مورد ارسال پیام از سوی سران عربستان «دقیق نیست».
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، در جریان نشست خبری هشتم مهر ماه خود در واکنش به خبری در مورد ارسال پیام از سوی سران عربستان به تهران گفته بود: «خبر، خبر درستی است».
آقای ربیعی گفته بود «پیغامهایی از سوی برخی سران کشورها از طرف سعودیها به حسن روحانی ارائه شد ولی ایران باید نشانههایی از این موضوع را ببیند. عربستان اگر واقعاً به دنبال تغییر رفتار باشد، ایران از آن استقبال میکند».
بیشتر در این باره: سخنگوی دولت: سران برخی کشورها پیامهایی از سران عربستان آوردهاندبامداد دهم مهر ماه، آقای جبیر در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت که برخی کشورهای «برادر» در راستای کاهش تنشها با ایران، تلاشهایی را انجام دادهاند و ریاض به آنها گفته هدف ایجاد ثبات و امنیت است.
وزیر مشاور در امور خارجی عربستان در پنج توئیت خود در مورد سخنان سخنگوی دولت ایران، اظهار کردهاست که پادشاهی سعودی به «کشورهای برادر» توضیح داده که آنکسی که تنشها را ایجاد کرده باید آغازگر تنشزدایی باشد.
بهنظر میرسد این گفتهها پاسخ مستقیمی به سخنان آقای ربیعی است، که تهران منتظر بروز نشانههایی از سوی عربستان است.
علی ربیعی در عین حال گفته بود «پیامهایی از سوی عربستان به ما رسیدهاست اما ما باید پیام علنی آن را بدانیم و یکی از پیامهای آن میتواند پایان حمله به یمن باشد».
این موضوع نیز واکنش عادل جبیر را همراه داشته که گفته است کشور او در مورد یمن با حکومت ایران گفتوگو نمیکند چراکه مسئله یمن، مربوط به شهروندان یمن میشود.
تهران مهمترین حامی حوثیهای یمن است، و جمهوری اسلامی بارها متهم به ارسال سلاح و کمکهای دیگر به این گروه شدهاست. از سوی دیگر عربستان برای بازگرداندن کنترل کل کشور به دولت عبدربه منصور هادی، ائتلافی نظامی تشکیل داده و چهار سال است وارد کارزار یمن شدهاست.
جنگ یمن هزاران کشته و میلیونها آواره برجای گذاشته و تنشها در طول سالیان گذشته از مرزهای آن کشور گذشتهاست.
یک روز پیش عبدالمالک حوثی، رهبر حوثیها در یمن در جریان دیدار با نماینده ویژه ملل متحد، خواستار توقف حملات ائتلاف به رهبری عربستان و پایان محاصره یمن شد.
بیشتر در این باره: رهبر حوثیها در دیدار با نماینده سازمان ملل خواستار توقف حملات ائتلاف عربی شددر سخنان مطرحشده از سوی سخنگوی دولت تهران در مورد ارسال پیام از سوی سران عربستان، به کشور یا کشورهای حامل این «پیام» اشارهای نشدهاست. در توئیتهای آقای جبیر نیز به نام کشورهای «برادر» اشارهای نشدهاست.
بهنظر میرسد عمران خان، نخستوزیر پاکستان حامل پیام، یا یکی از انتقالدهندگان پیامها و سخنان مقامهای دو کشور ایران و عربستان باشد؛ حسن روحانی، هفته پیش، گفته بود به تماسها با اسلامآباد، به عنوان میانجی با عربستان ادامه خواهد داد.
طی روزهای اخیر مقامهای هر دو کشور ایران و عربستان اظهاراتی را در ارتباط با دیگری مطرح کردهاند.
چندی پیش ولیعهد عربستان در گفتوگویی با سیبیاس، ضمن آنکه در مورد افزایش تنشها در پیوند با تهران و وقوع یک درگیری نظامی احتمالی هشدار داده بود اما گفته بود حلوفصل سیاسی و صلحآمیز مسائل بهمراتب بهتر است.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز در واکنش به این مصاحبه، در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره از آمادگی ولیعهد عربستان برای حلوفصل تنشها با ایران از طریق گفتوگو استقبال کرده بود.
با این حال محمد بنسلمان در مصاحبه با سیبیاس مجددا تهران را متهم کرده بود که عامل حملات به تاسیسات نفتی آن کشور است و از رهبران جهان خواسته بود «اقدامی جدی» انجام دهند. ایالات متحده و کشورهای اروپایی نیز اتهام مشابهی به ایران زدهاند. جمهوری اسلامی حمله به تاسیسات نفتی عربستان را «اتهامزنی بیاساس» توصیف کرده و آن را رد کردهاست.