ولیعهد عربستان ضمن آنکه در مورد افزایش تنشها در پیوند با تهران و وقوع یک درگیری نظامی احتمالی هشدار داده، اما میگوید حلوفصل سیاسی و صلحآمیز مسائل بهمراتب بهتر است.
محمد بنسلمان در مصاحبهای با برنامه «۶۰ دقیقه» شبکه سیبیاس، که روز سهشنبه در عربستان ضبط شده، اما بهتازگی پخش شده، میگوید بهمانند مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، او نیز حمله به تاسیسات نفتی عربستان را «اقدام جنگی» میداند.
بنسلمان در عین حال میگوید حمله به پنج درصد تولید نفت در جهان «تنها ناشی از بلاهت است و نمیتوان دلیل دیگری برای آن پیدا کرد».
عربستان، ایالات متحده و کشورهای اروپایی، ایران را مسئول حملات به تاسیسات آرامکو و یک میدان بزرگ نفتی در عربستان میدانند.
حوثیهای یمن مسئولیت این حملات را برعهده گرفتهاند. تهران بهتاکید دست داشتن در آن را رد کرده و میگوید این اتهامها بهمنظور «برنامهریزی برای اقداماتی» در آینده، به جمهوری اسلامی وارد شدهاست.
بیشتر در این باره: پومپئو: حمله به تاسیسات عربستان یک اقدام جنگی و کار ایران بود بیشتر در این باره: ایران بار دیگر اتهام حمله به تاسیسات نفتی عربستان را رد کردولیعهد سعودی به سیبیاس گفته «اگر جهان برای مقابله با ایران یک اقدام جدی و استوار در پی نگیرد، ما شاهد افزایش تنشهایی خواهیم بود که منافع جهان را به خطر میاندازد».
بنسلمان هشدار داده که نتیجه این تنشها میتواند به افزایش قابلتوجه بهای نفت بیانجامد: «بهطوری که در زندگی ما بیسابقه خواهد بود».
حمله به تاسیسات نفتی عربستان در مدتی کوتاه به کاهش پنج درصدی کل تولید نفت جهان انجامید و همچنان نیز بازگشت فوری این تاسیسات به چرخه تولید، پالایش و صادرات با تردیدهایی روبهرو است.
رخدادهای اواخر شهریور ماه به طور مشخصی بر تنشها در غرب آسیا، افزودهاست؛ تنشهایی که البته طی ماههای گذشته، بین جمهوری اسلامی از یک سو، آمریکا و متحدان منطقهای آن از سوی دیگر، روندی فزاینده به خود گرفتهاست.
محمد بنسلمان اما در مصاحبه با سیبیاس تاکید کرده راهحلی سیاسی را برتری میدهد، چراکه وقوع یک جنگ بین دو طرف، میتواند به تخریب اقتصاد جهانی بیانجامد.
ولیعهد عربستان میگوید «راهحل سیاسی و صلحآمیز برای مسئله بهمراتب بهتر از یک راهحل نظامی است».
محمد بنسلمان در عین حال در این مصاحبه که هفته پیش انجام شده، خواستار دیدار رئیسجمهوری ایالات متحده با رئیسجمهوری ایران شده، بلکه توافق تازهای شکل گیرد که هم شامل برنامه اتمی و هم گستره نفوذ تهران در منطقه شود.
تلاشهای گسترده برای آنکه حسن روحانی و دونالد ترامپ در جریان گردهمایی ملل متحد در نیویورک دور یک میز بنشینند، فرجامی نیافت. پیشتر رهبر جمهوری اسلامی، تصمیمگیرنده نهایی در مورد سیاستهای کلان حکومتی، از جمله دیدار با مقامهای آمریکایی، گفتوگوی رو در رو را رد کرده بود.
رهبران جهان خواستار دیدار آقایان ترامپ و روحانی بودند، اما تهران گفته بود شرط اول «برداشتن تحریمها» است و سپس طرفها میتوانند در جریان نشست سران ۵+۱ رو در رو شوند.
محمد بنسلمان در بخشهای دیگری از مصاحبه با سیبیاس به مسائل دیگر، مانند قتل جمال خاشقجی، یادداشتنویس و روزنامهنگار در کنسولگری عربستان در ترکیه نیز اشاره کردهاست.
ولیعهد عربستان گفته او دستور قتل آقای خاشقجی را نداده، اما بهعنوان ولیعهد کشورش خود را «کاملا مسئول» میداند.
قتل آقای خاشقجی، که از منتقدان ریاض محسوب میشد، انتقادهای گسترده و شدیدی را متوجه حکومت عربستان و شخص محمد بنسلمان کردهاست.