مذاکرات رهبران چین و روسیه؛ سفر غیرمنتظره نخست‌وزیر ژاپن به اوکراین

دیدار رهبران روسیه و چین در جریان سفر شی جین‌پینگ به مسکو

همزمان با دومین روز مذاکرات رهبران روسیه و چین در جریان سفر رئیس‌جمهور چین به مسکو، روزنامه گاردین خبر داد که فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، در سفری غیرمنتظره وارد اوکراین شد تا با رئیس‌جمهور آن کشور دیدار کند.

به نوشته گاردین، آقای شی در مذاکرات چهار ساعته روز دوشنبه با ولادیمیر پوتین در کرملین، از او خواست که به جنگ در اوکراین پایان دهد.

براساس این گزارش، ولادیمیر پوتین در این دیدار از طرح چین در قبال جنگ روسیه در اوکراین تقدیر کرد، اما نگفت که آیا آن را می‌پذیرد یا نه.

چین ماه گذشته در اولین سالروز جنگ روسیه در اوکراین، همزمان با نشست ویژه شورای امنیت به این مناسبت، یک طرح ۱۲ ماده‌ای را ارائه کرد که بدون درخواست از خروج نظامیان روسیه از اوکراین، بر لزوم برقراری فوری آتش‌بس تأکید داشت.

بیشتر در این باره: رئیس‌جمهور چین برای سفری سه‌روزه وارد مسکو شد

به نوشته گاردین، فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، روز سه‌شنبه۷ اول فروردین، در اولین سفر به کی‌یف بعد از تهاجم روسیه به اوکراین، بر حمایت و ایستادگی ژاپن در کنار اوکراین در دوره بازسازی پس از پایان جنگ، تأکید خواهد کرد.

نخست‌وزیر ژاپن با قطاری که از نزدیک‌ترین نقطه مرزی لهستان به طرف اوکراین حرکت کرد، وارد کی‌یف شد.
ژاپن هم با روسیه و هم با چین اختلافات مرزی دارد و پیش‌تر نیز از همکاری‌های روسیه و چین نگران بوده است.

با وجود آن‌که نشانه‌ای از سوی پکن برای مذاکره رئیس‌جمهور چین با همتای اوکراینی او وجود ندارد، ولودمیر زلنسکی گفت از چنین امری استقبال خواهد کرد.

چین دو هفته پیش موفق شد میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، به طرزی موفق میانجی‌گری کرده و دولت‌های تهران و ریاض را که در هفت سال اخیر به خصم یکدیگر تبدیل شده بودند، آشتی دهد. اما معلوم نیست که موفق به تکرار وساطت خود در جنگ روسیه در اوکراین باشد.

جان کربی، هماهنگ‌کننده شورای امنیت ملی کاخ سفید، دوشنبه‌شب گفت آمریکا از رئیس‌جمهوری چین انتظار دارد که از نفوذ خود برای زیر فشار گذاشتن ولادیمیر پوتین جهت خارج کردن نظامیان روس از اوکراین و «توقف جنایات جنگی» استفاده کند.

آقای کربی گفت آتش‌بس کافی نیست بلکه روسیه باید بمباران شهرها، بیمارستان‌ها و مدارس اوکراین را متوقف کرده، به «جنایات جنگی» پایان دهد و سربازان خود را از خاک اوکراین عقب بکشد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز دوشنبه گفت سفر رئیس‌جمهور چین به مسکو، حاکی است که چین «هیچ مسئولیتی در پاسخگو کردن روسیه به خاطر جنایات مرتکب شده، احساس نمی‌کند».

شی جین‌پینگ دو هفته پس از آن‌که برای سومین بار در مقام ریاست جمهوری کشورش ابقا شد، در اولین سفر خارجی راهی روسیه شد. اما زمان آغاز این دیدار با سه روز پس از صدور حکم دیوان بین‌المللی کیفری لاهه علیه ولادیمیر پوتین به اتهام «جنایت جنگی» مصادف شد.

مسکو و پکن تا پیش از جنگ روسیه در اوکراین نیز همکاری‌های خود را در راستای اراده مشترک، برای موازنه‌سازی در برابر «سلطه جهانی آمریکا»، افزایش داده بودند.

اما چین سخنان مقامات آمریکا را در این زمینه که پکن در دوره اخیر احتمال تجهیز روسیه به برخی تسلیحات برای جنگ در اوکراین را بررسی می‌کند، به‌شدت رد کرده است.