مقام ارشاد: مجموعه اشعار تازه شفیعی کدکنی را برای صدور مجوز داده‌ایم بخوانند

محمدرضا شفیعی کدکنی، شاعر، نویسنده و استاد سرشناس ادبیات در ایران

در حالی که به یک مجموعه شعر تازه از محمدرضا شفیعی کدکنی، شاعر و استاد سرشناس ادبیات در ایران، هنوز مجوز نشر داده نشده، مسئول مربوطه در وزارت ارشاد، ایجاد «تغییرات در گروه شعر» دفتر خود را باعث این وضعیت دانست.

محمدعلی مرادیان، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، روز دوشنبه ۲۷ آذر در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت که «نکته‌ای راجع‌به کتاب نداریم، منتهی کتاب دارد خوانده می‌شود.»

وزارت ارشاد از سانسور رسمی کتاب‌ها در ایران با عنوان «ممیزی» یاد می‌کند، فرایندی که سال‌هاست باعث شده است بسیاری از کتاب‌ها یا چاپ نشوند یا با حذف و جرح و تعدیل فراوان به بازار بیایند.

محمدعلی مرادیان در مورد روند «ممیزی» مجموعه شعر تازه محمدرضا شفیعی کدکنی گفت که این کتاب نه تنها برای اعضای هیئت نظارت ارسال شده، بلکه «به چند نفر از اهالی شعر نیز کتاب را داده‌ایم تا بخوانند و نظرشان را بگویند و ان‌شاءالله دربارهٔ کتاب تصمیم‌گیری شود.»

او مشخص نکرده سطح و جایگاه افرادی که قرار است درباره مجموعه آثار تازه این استاد پرآوازه ادبیات ایران نظر بدهند، چیست.

بیشتر در این باره: ایجاد «سامانه نظارت مردمی» توسط وزارت ارشاد با هدف «پالایش و سالم‌سازی» کتاب‌ها

او گفت که سالانه ۱۲۰ هزار عنوان کتاب به اداره کتاب می‌آید و خبر داد که به دلیل «تغییرات در گروه شعر»، صدور مجوزها از «زمان‌بر» شده است. مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی توضیحی در مورد علت این و دامنه این «تغییرات» نداد.

دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی در وزارت ارشاد جمهوری اسلامی آبان‌ماه امسال از راه‌اندازی سامانه‌ای برای «نظارت مردم» بر کتاب‌ها با هدف «پالایش و سالم‌سازی» محتوا خبر داده بود.

این دفتر از آبان‌ماه در اطلاعیه‌ای از همه از جمله «کتاب‌فروشان، کتاب‌خوانان و والدین» خواسته است تا «موارد مغایر با ضوابط نشر را برای بررسی دقیق‌تر، برخورد و جبران» در «سامانۀ نظارت مردمی بر آثار منتشرشده» گزارش کنند.

این سامانه در حالی راه‌اندازی می‌شود که در بیش از چهار دهه حکومت جمهوری اسلامی در ایران هر کتابی برای چاپ و انتشار نیاز به مجوز رسمی وزارت ارشاد و عبور از سد سانسور دارد.

محمدرضا شفیعی کدکنی پیش از این مجموعه‌های شعری نظیر «زمزمه‌ها»، «شبخوانی»، «از زبان برگ»، «در کوچه‌باغ‌های نشابور»، «بوی جوی مولیان»، «از بودن و سرودن» و «مثل درخت در شب باران» منتشر کرده است.

مهرماه امسال سعید حدادیان، مداح نزدیک به حکومت ایران که در ماه‌های اخیر خبر استخدامش در دانشگاه تهران در رشته کارشناسی ارشد دانشکده ادبیات بسیار واکنش‌برانگیز شد در گفت‌وگویی در شبکه سه صداوسیما گفته بود که در کلاسی در دانشگاه تهران «در ماه محرم در اواخر دهه ۷۰» آقای شفیعی کدکنی با اشاره به شعری از حافظ در ارتباط با واقعهٔ عاشورا به گریه افتاده و نتوانست کلاس را «بیش از پنج دقیقه» ادامه دهد و پس از خروج او از کلاس نیز «تا مدت‌ها دانشجویان نشسته بودند و گریه می‌کردند».

صفحهٔ اینستاگرام محمدرضا شفیعی کدکنی سپس این اظهارات مداح نزدیک به حکومت را «خاطره‌پردازی» و «من‌درآوردی» خواند.