انتشار عمومی متن طرح «ساماندهی» پیام‌رسان‌های اجتماعی، پیش از اطلاع مجلس

در ادامه حواشی مربوط به «طرح ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی»، نمایندگان مجلس می‌گویند در حالی که نسبت به جزئیات آن بی‌اطلاع مانده‌اند، یک خبرگزاری پیش از دسترسی آن‌ها به محتوای طرح، آن را منتشر کرده است.

طرح «ساماندهی» پیام‌رسان‌های اجتماعی قرار بود که روز یک‌شنبه، ششم تیرماه در دستور کار جلسه مجلس شورای اسلامی قرار گیرد، اما بیش از عدم رسیدگی به آن، انتشار این طرح که پیشتر «محرمانه» خوانده شده بود از سوی خبرگزاری مهر، خبرساز شد.

غلامرضا نوری‌قزلچه، نماینده مجلس در انتقاد به این اقدام گفته است: «ما نمایندگان به این طرح دسترسی نداشتیم؛ اما یک خبرگزاری آن را منتشر کرد. تعجب می‌کنم که این‌قدر محرمانه با این طرح برخورد کردند».

خبرگزاری مهر ظهر دیروز نسخه جدید طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی را منتشر کرد.

بر اساس این طرح یک کمیسیون با حضور رئیس مرکز ملی فضای مجازی، نمایندگانی از چند وزارتخانه و نهاد فرهنگی، اطلاعات سپاه، نیروی انتظامی و یک نماینده از کمیسیون فرهنگی ،مسئولیت نظارت بر فعالیت پیام‌رسان‌های اجتماعی را به عهده خواهند داشت.

از جمله وظایف این کمیسیون، صدور مجوز فعالیت برای پیام‌رسان‌ها، پایش و نظارت بر عملکرد آن‌ها، شناسایی و رسیدگی به آنچه «تخلفات» نامیده شده و تعیین جریمه‌های نقدی و غیر نقدی است.

هم‌چنین بر اساس این طرح، عرضه و فعالیت خدمات در فضای مجازی منوط به ثبت در درگاه و اخذ مجوز از سوی کمیسیون مربوطه است و عرضه و فعالیت خدمات خارجی نیز مستلزم معرفی نماینده قانونی و پذیرش تعهدات ابلاغی این کمیسیون است.

در حوزه ضمانت اجرایی نیز در این طرح آمده است که هر شخصی بدون رعایت مواد قانونی این طرح، مبادرت به عرضه و یا ارائه پیام‌رسان اجتماعی کند و با نقض تدابیر مسدودسازی، موجبات دسترسی به آنها را فراهم آورد به حبس و جزای نقدی درجه ۶ یا هر دو محکوم می‌شود.

شماری از نمایندگان مجلس، اوایل شهریور سال گذشته طرحی را با عنوان «ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی» به هیئت رئیسه مجلس ارائه کردند که بر جایگزینی پیام‌رسان‌های «تولید داخلی» با پیام‌رسان‌های اجتماعی خارجی تاکید داشت.

این طرح با انتقادهای گسترده‌ای از سوی کاربران شبکه‌های اجتماعی در ایران همراه بوده است، و بسیاری از شهروندان معتقدند که اجرای این طرح به کسب و کار آن‌ها لطمه می‌زند.

کانال‌های ماهواره‌ای، پیام‌رسان تلگرام و شبکه اجتماعی توئیتر و قبل از آنها فیس‌بوک سال‌ها است که در ایران فیلتر است، با این حال بسیاری از مسئولان جمهوری اسلامی از جمله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در این شبکه‌ها دارای حساب کاربری هستند و در آن‌ها به بیان مواضع خود درباره موضوع‌های روز ایران و جهان می‌پردازند.

محمدتقی نقدعلی، نماینده مجلس ایران پیشتر در توجیه حضور مقامات جمهوری اسلامی در توئیتر با وجود فیلتر آن، شبکه اجتماعی را به «رمز کارت بانکی» تشبیه کرد که شهروندان به مثابه کودکان خردسال نحوه استفاده درست از آن را نمی‌دانند ولی «بزرگ‌ترهای خانواده که همان مسئولان نظام هستند با آن کارت بانکی امور معیشتی خانواده را مدیریت می‌کنند».