رهبران کره جنوبی، چین و ژاپن روز دوشنبه، در یک نشست کمسابقه، در کنار توافق برای گسترش روابط تجاری، بر هدف خود برای خلع سلاح هستهای شبهجزیره کره مجدداً تأیید کردند.
این نشست، یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی، لی چیانگ، نخستوزیر چین و فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن را در سئول گرد هم آورد.
این اولین مذاکره سهجانبه این کشورها در نزدیک به پنج سال گذشته بود که تا حدی به دلیل همهگیری کرونا و همچنین روابط تیره گذشته همواره به تعویق افتاده بود.
در حالی که کره شمالی بهطور رسمی در دستور کار قرار نداشت، ساعاتی قبل از دیدار سران سه کشور، پیونگیانگ اعلام کرد که به زودی یک ماهواره جاسوسی دیگر را در مدار قرار خواهد داد.
این اقدام ناقض تحریمهای سازمان ملل است که این کشور را از آزمایش با استفاده از فناوری موشک بالیستیک منع کرده است.
بیشتر در این باره: کره شمالی نخستین رزمایش ضدحمله هستهای خود را برگزار کردیون و کیشیدا در یک نشست مطبوعاتی مشترک از پیونگیانگ خواستند تا برنامه پرتاب این ماهواره جاسوسی را لغو کند. رهبر کره جنوبی نیز گفت که این اقدام «صلح و ثبات منطقهای و جهانی را تضعیف میکند».
رئیسجمهور کره جنوبی همچنین هشدار داد که اگر کره شمالی چهارمین پرتاب ماهواره جاسوسی خود را انجام دهد، جامعه جهانی باید واکنش قاطع نشان دهد.
سئول مدعی است که روسیه در ازای ارسال تسلیحات از سوی کره شمالی به مسکو برای استفاده در جنگ اوکراین، در این پرتابها به پیونگیانگ کمک فنی میکند.
با این حال، چین که مهمترین متحد و حامی اقتصادی کره شمالی و از متحدان روسیه است، در این مورد سکوت اختیار کرد و نخستوزیر این کشور در این نشست اشارهای به این موضوع نکرد.
در بیانیه مشترکی که پس از مذاکرات صادر شد، این کشورها بار دیگر بر تعهد خود به «خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره» تأکید کردند و افزودند که صلح در منطقه «به نفع همه ما و مسئولیت مشترک ماست».
چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، پیش از این آزمایشهای هستهای کره شمالی را محکوم کرده و از تحریمهای مربوط به این آزمایشها حمایت کرده است.
اما در سالهای اخیر، با وخامت روابط چین با ایالات متحده، مقامات پکن بهطور فزایندهای مانع تلاشهای واشینگتن برای اعمال تحریمهای سختگیرانهتر علیه کره شمالی شدهاند.