بازگشت روس‌ها به ساخت هواپیمای مسافربری فراصوت؟

هواپیمای فراصوتی توپولوف تی یو ۱۴۴ حاصل رقابت‌ها در زمان جنگ سرد بود

چند شرکت آمریکایی درحال ساخت هواپیماهای مسافربری فراصوتی هستند و حالا روس‌ها هم قصد دارند آستین‌ها را بالا بزنند.

بر اساس گزارش رسانه‌های هوانوردی، وزارت صنعت و تجارت روسیه به دنبال توسعه هواپیماهای مسافربری با سرعتی بیش از دو برابر سرعت صوت است. البته پس از توسعه کنکورد روس‌ها هم برنامه توسعه هواپیمای مسافربری با سرعتی بیشتر از سرعت صوت را پیگیری کردند.

توپولوف تی یو ۱۴۴ حاصل این تلاش روس‌ها بود. رقابت در زمان جنگ سرد از اصلی ترین دلایل توسعه این هواپیما بود این هواپیما صدای بسیاری زیادی تولید می‌کرد و طراحی آن شباهت‌های زیادی به کنکورد داشت.

در سال ۱۹۶۹ پرواز این هواپیما عملیاتی شد و می‌توانست به سرعتی بیش از دو برابر سرعت صوت دست پیدا کند.

این هواپیما می‌توانست ۱۴۰ نفر مسافر را حمل کند و برد آن شش هزار کیلومتر بود. به دلیل مشکلات فنی، تعداد کمی از این هواپیما ساخته شد و پروازهای مسافری محدودی را انجام داد.

تی یو ۱۴۴: سال ۱۹۷۰

با توجه به رقابت جدید در ساخت هواپیماهای فراصوتی مسافری، شرکت یونایتد ایرکرفت کورپوریشن که هم اکنون به دنبال توسعه هواپیماهای مسافربری نسل جدید برای روسیه است، برنامه توسعه هواپیماهای فراصوتی را در دستور کار دارد.

شرکت توپولوف هم طرحی یک جت ۳۰ نفره با سرعت دو برابر سرعت صوت و برد هشت هزار کیلومتر را پیگیری می‌کند.

تصویر طراحی‌شده از ویرجین گلکتیک

گفتنی است شرکت ویرجین گلکتیک قصد دارد با مشارکت شرکت رولزرویس، سریع‌ترین هواپیمای مسافربری جهان را بسازد. این هواپیمای مسافربری می‌تواند در ارتفاع بسیار بالا پرواز کند و به سرعت سه ماخ دست یابد. این هواپیما نزدیک ۲۰ مسافر را حمل می‌کند و می‌تواند زمان سفرهای بسیار طولانی که بیش از ۱۲ ساعت طول می‌کشند را به حدود دو تا سه ساعت برساند.

مذاکره برای پرواز دوباره از ایران به اسپانیا، آلمان و ایتالیا

دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی از مذاکره برای انجام پروازهای ایران به کشورهای اروپایی مانند اسپانیا، آلمان و ایتالیا خبر داد و گفته به احتمال زیاد تا اول سپتامبر (۱۱ شهریور) این پروازها راه‌اندازی شود.

مقصود اسعدی سامانی به ایسنا گفته است «شرکت‌های هواپیمایی مانند ایران‌ایر برای پرواز به میلان، رم و مادرید در حال مذاکره و دریافت مجوز هستند و مذاکراتی را با آلمانی‌ها نیز آغاز کردند. به نظر می‌رسد برای از سرگیری پروازهای اروپایی به ویژه به سه مقصد مذکور، مجوزهای لازم دریافت شده و احتمالا تا اول سپتامبر یعنی ۱۱ شهریور ماه این پروازها از سرگرفته می‌شود.»

هیدروژن سوخت هواپیما می‌شود؟

برخی از شرکت‌های هوایی برنامه دارند تا در آینده سوخت هیدروژن را برای هواپیماهای جدید استفاده کنند.

هیدروژن می‌تواند به صنایع هوایی کمک کند تا در مسیر کاهش آلایندگی گام بردارند.

استفاده از موتورهای الکتریکی در صنایع هوایی با توجه به وزن بالای باتری‌ها، دشوار است، اما استفاده از پیل‌های سوختی می‌تواند راه استفاده از موتورهای الکتریکی در هواپیما را هموار سازد.

با ذخیره هیدروژن مایع در هواپیما و استفاده آن در پیل‌های سوختی و ترکیب آن با اکسیژن، آب و الکتریسیته تولید می‌شود که الکتریسیته تولید شده را می‌توان در موتور هواپیماها استفاده کرد.

البته سوخت هیدروژن را می‌توان در نوع جدید موتورهای توربینی هم مورد استفاده قرار داد.

ولی ایمنی مخازن سوخت بسیار مهم است و اگر هواپیما با مخازن هیدروژن، سقوط کند می‌تواند یک فاجعه در مناطق مسکونی رخ دهد.

با این وجود شرکت‌های هوایی به دنبال راه‌هایی برا استفاده ایمن و کاربردی از سوخت هیدروژن تا سال ۲۰۵۰ در هواپیماها هستند.

کابین ویرجین گلکتیک برای گردشگری فضایی

شرکت ویرجین گلکتیک در حال توسعه فضاپیماهایی برای گردشگری فضایی است. این شرکت به‌تازگی طرح جدید کابین این پرنده را رونمایی کرده است.

در این کابین شش مسافر می‌توانند از پنجره‌های سقف فضاپیما، به مشاهده زمین و آنچه رخ می‌دهد بپردازند. تعداد این پنجره‌ها ۱۲ عدد در نظر گرفته شده است.

پرنده ای که شرکت ویرجین گلکتیک برای این سفر در نظر گرفته می‌تواند تا ارتفاع صد کیلومتری زمین اوج بگیرد.