مقامات ایران از تحویل یکصد هزار دوز دیگر واکسن روسی در روز جمعه، ۲۴ بهمن، و تولید سالانه حداقل ۱۰ میلیون دوز واکسن کرونا در ایران با همکاری روسیه خبر دادند.
محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و داروی ایران، که در روزهای اخیر به همراه تیمی از وزارت بهداشت برای مذاکره درباره تولید واکسن مشترک به روسیه رفته است، روز پنجشنبه، ۲۳ بهمن، با اشاره به این که درباره تولید واکسن کرونا با روسیه «صحبتهای محتاطانهای» انجام شده گفت: «در ایران سایتهایی وجود دارند که خود به تولید واکسن میپردازند و باید طوری مدیریت کنیم که همه تولیدکنندگان واکسن منفعت ببرند و در عمل برد برد باشد.»
آقای شانهساز همچنین گفت: «برای اعلام رقم دقیق تولید واکسن مشترک با روسیه نیاز به مقدمات بیشتری است، اما آنچه که الان صحبت آن مطرح است تولید حداقل ده میلیون دوز واکسن کرونا در سال در ایران است.»
رئیس سازمان غذا و دارو نگفت که تولید واکسن مشترک با روسیه از چه زمانی آغاز خواهد شد، اما سفیر ایران در روسیه روز چهارشنبه، ۲۲ بهمن، اعلام کرد مذاکرات ایران و روسیه برای راهاندازی خط تولید مشترک واکسن کرونا به نتیجه نهایی رسید و به زودی شاهد تولید این واکسن در ایران خواهیم بود.
پیشتر در ۱۱ دیماه سازمان غذا و دارو از پروژه تولید مشترک واکسن کرونا با کوبا خبر داده و اعلام کرده بود که تست انسانی این واکسن در ماههای پایانی امسال در ایران انجام خواهد شد.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه هم روز پنجشنبه از ارسال دومین محموله واکسن روسی به ایران شامل یکصد هزار دوز در روز جمعه، ۲۴ بهمنماه، خبر داد.
نخستین محموله این واکسن شامل ۵۰۰ هزار دوز روز پنجشنبه ۱۶ بهمن وارد کشور شد.
خرید واکسن «اسپوتنیک وی» واکنشهای بسیاری را از سوی برخی مقامات رسمی و شهروندان به دنبال داشت. از جمله ۹۸ عضو نمایندگان مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی ایران، ۱۲ بهمن در نامهای به رئیس جمهور ایران در مورد استفاده از این واکسن هشدار دادند.
در این نامه که در وبسایت سازمان نظام پزشکی منتشر شد، آمده بود که «مدارک و مستندات و دلایل تایید این واکسن در اختیار صاحبنظران جامعه پزشکی قرار نگرفته است.»
در همین حال به تازگی مراجع علمی مستقل اما غیررسمی واکسن روسی «اسپوتنیک وی» را تایید کرده و اعلام کردند که نتایج مرحله سوم آزمایشهای بالینی نشان میدهد که میزان کارایی آن ۹۲ درصد است.