نخستوزیر سریلانکا پذیرفتهاست که «از قبل اطلاعاتی در مورد وقوع حملات احتمالی» وجود داشته و باید تحقیقاتی در مورد نحوه استفاده از این اطلاعات صورت گیرد. حملات عید پاک به کلیساها و هتلها در این کشور ۲۹۰ کشته و صدها زخمی برجای گذاشتهاست.
طی دستکم هشت حمله در روز یک شنبه عید پاک در کلمبو، پایتخت سریلانکا و اطراف آن، ۲۹۰ تن جان خود را از دست دادهاند و دستکم ۴۵۰ نفر زخمی شدهاند.
عمده قربانیان شهروندان سریلانکا بودند اما شهروندان دیگر کشورها از هند و ژاپن و ترکیه تا آمریکا و کشورهای اروپایی در میان کشتهشدگان شناسایی شدهاند.
بیشتر در این باره: پلیس ۱۳ مظنون را در ارتباط با انفجارهای سریلانکا بازداشت کرددولت سریلانکا شب یکشنبه و بامداد دوشنبه مقررات منع آمد و شد برقرار کرده بود. شبکههای اجتماعی بزرگ مانند فیسبوک، یوتیوب یا پیامرسان واتساپ بهدلیل آنچه «جلوگیری از انتشار اخبار جعلی و دامنزدن به تنشها» عنوان شده، فیلتر شدند.
هنوز هیچ گروهی مسئولیت حملات را برعهده نگرفتهاست، اما بنا بر گزارشها دستکم ۱۳ نفر بازداشت شدهاند و پلیس و نیروهای امنیتی به برخی اماکن یورش بردهاند. یک مقام پلیس به خبرگزاری فرانسه گفته تمامی بازداشتشدگان «عضو یک گروه رادیکال» هستند.
رانیل ویکرماسینگه، نخستوزیر سریلانکا، پذیرفتهاست که دولت از قبل اطلاعاتی داشت که افراد یا گروههایی ممکن است دست به حملات بزنند اما واکنش مناسب در قبال اطلاعات صورت نگرفته و این موضوع خود باید مورد تحقیق قرار گیرد.
خبرگزاری فرانسه میگوید مدارکی را دیده که نشان میدهد رئیس پلیس سریلانکا، ده روز پیش از حملات، یک هشدار امنیتی برای مقامهای ارشد ارسال کرده بود، و گفته بود مهاجمان انتحاری در حال طرحریزی برای انجام حملاتی به «کلیساهای مهم» کشور هستند.
پوجوت جایاسوندارا به نقل از یک سرویس اطلاعات خارجی که نامش مشخص نیست، اظهار کرده بود یک گروه نهچندان شناختهشده اسلامگرا در طرحریزی حملات دخیل است.
هارین فرناندو، وزیر مخابرات سریلانکا، نیز در حساب کاربری خود در توئیتر اسنادی را منتشر کرده و میگوید برخی مقامهای امنیتی از حملات احتمالی باخبر بودند. اسنادی که آقای فرناندو منتشر کرده تاریخ ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین) را بر خود دارند.
رسانههای سریلانکا، نیز بیانیهای از سوی نخستوزیر آن کشور منتشر کردهاند که حاکیست نیروهای امنیتی، اطلاعاتی در اختیار مقامها گذاشته بودند، اما اهمیت لازم به آنها داده نشدهاست.
رانیل ویکرماسینگه گفته تحقیاتی در این مورد که آیا حملات ارتباطی با گروه یا گروههایی در خارج از کشور داشتند نیز در حال انجام است.
رویترز به نقل از یک سخنگوی پلیس سریلانکا گفته او اطلاعی از این هشدار امنیتی ندارد.
سران بسیاری از کشورهای جهان، از جمله کشورهای نزدیک به سریلانکا، هند و پاکستان، ایالات متحده، کشورهای اروپایی، و نیز مقامهای ایران حملات صورتگرفته در کلمبو و اطراف آن، را محکوم کردهاند.
سریلانکا جزیره و کشوری در جنوب آسیا است که بیش از ۲۱ میلیون نفر جمعیت دارد. بیش از ۷۰ درصد از این جمعیت سینهالی تبار هستند، مابقی نیز عمدتا از اقوام تامیل سریلانکا و هند و اقوام مسلمان (مور) هستند. مسلمانان عمدتا تامیل زبان هستند.
قوم سینهالی، بر پایه زبان، دین و پیشینیه تاریخی، به زیرگروههای مختلفی تقسیم میشود اما بیشتر آنها و همینطور اکثریت مردم سریلانکا، پیروان آیین بودا، شاخه تراواده هستند.
از نظر مذهبی، علاوه بر بوداییان تراواده، بهترتیب پیروان آیین هندو، دین اسلام و مسیحیت قرار دارند که حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور را شامل میشوند.
سریلانکا بیش از دو دهه درگیر جنگ داخلی مرگبار میان شبهنظامیان جداییطلب «ببرهای تامیل» و نیروهای دولتی بود؛ هر دو طرف از سوی سازمانهای ناظر متهم به «جنایتهای جنگی» هستند.