وزارت خارجه آمریکا موارد نقض حقوق بشر در ایران را منتشر کرد

بخشی از این گزارش به اعتراضات آبان ماه در شهرهای مختلف ایران می‌پردازد

وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۱ اسفند گزارش سالانه خود از وضعیت حقوق بشر در کشورهای مختلف جهان را منتشر کرد که در آن حکومت جمهوری اسلامی ایران به کشتار، آدم‌ربایی، بازداشت غیرقانونی مخالفان و نقض آزادی‌ها متهم شده است.

بخشی از این گزارش به اعتراضات آبان امسال در شهرهای مختلف ایران می‌پردازد که در واکنش به گران شدن ناگهانی بنزین آغاز شد و با تغییر مسیر خود، حکومت جمهوری اسلامی و مقامات عالی آن از جمله آیت‌الله علی خامنه‌ای را هدف قرار داد.

وزارت خارجه آمریکا در گزارش خود به آمار خبرگزاری رویترز در رابطه با کشته‌شدگان این اعتراضات اشاره کرده که حدود ۱۵۰۰ نفر است و با استناد به این خبرگزاری می‌گوید رهبر جمهوری اسلامی به نیروهای امنیتی کشور دستور داده بود که هر چه می‌توانند انجام دهند تا اعتراضات تمام شود.

این گزارش همچنین آمار سازمان عفو بین‌الملل را بازتاب داده که شمار کشته‌شدگان اعتراضات آبان را دست‌کم ۳۰۴ نفر عنوان می‌کند.

بیشتر در این باره: «یگان ویژه»؛ سرکوبگرترین نیروی ضد شورش جمهوری اسلامی

ایران تاکنون آماری دراین باره اعلام نکرده، و صرفا گزارش‌های منتشر شده در این زمینه را رد کرده است. با این‌حال مستندات بسیاری از کشتار شماری از معترضان به دست نیروهای امنیتی و سرکوب اعتراضات منتشر شده، از جمله ویدیوها و تصاویری که گویای استفاده آنها از سلاح گرم است.

آدم‌ربایی، بازداشت‌های غیرقانونی، حبس طولانی‌مدت در سلول‌های انفرادی و اخذ اعترافات اجباری مقابل دوربین تلویزیون از موارد دیگر نقض حقوق بشر است که وزارت خارجه آمریکا در گزارش خود ایران را به انجام آنها متهم کرده است.

این گزارش برای نمونه به مورد حامد رضوانی، موسیقی‌دان بهایی در ایران، اشاره می‌کند که زمستان پارسال از خانه خارج شد و دیگر بازنگشت، در حالی که قبل از این رخداد ماموران امنیتی او را بارها تهدید کرده بودند.

نمونه دیگری که این گزارش به آن می‌پردازد بازداشت صبا کردافشاری از مخالفان حجاب اجباری است که ماموران امنیتی برای مدت دوازده روز آن را از خانواده وی پنهان کرده بودند. خانم کردافشاری به اتهام «تشویق به فساد و فحشا» در مجموع به ۲۴ سال زندان محکوم شده که ۱۵ سال آن لازم الاجراست.

سرکوب کارگران معترض مجتمع هفت تپه در خوزستان، عدم برخورداری زندانیان عقیدتی و سیاسی از امکانات درمانی، محاکمات ناعادلانه که متهمان در آن از حق داشتن وکیل مورد نظر خود محروم هستند، و بازداشت اعضای خانواده مخالفان و کشته شدگان اعتراضات آبان‌ماه از جمله پدر پویا بختیاری، موارد دیگری است که وزارت خارجه آمریکا در گزارش خود به آن پرداخته است.

این گزارش البته به ایران محدود نمی‌ماند، بلکه کشورهای بسیاری را در بر می‌گیرد از جمله عربستان سعودی، رقیب منطقه‌ای ایران. وزارت خارجه آمریکا در گزارش خود ریاض را به موارد متعددی از بازداشت‌های غیرقانونی، شکنجه، آدم‌ربایی، قتل، سانسور و نقض حق آزادی اجتماعات متهم ساخته است.

با استفاده از گزارش وزارت خارجه آمریکا/ س.ن/ ک.ر