آمار ضد و نقیض درباره تلفات حوادث حین کار در ایران؛ از «دو تا پنج کشته» در روز

کارگران یک پالایشگاه در ایران؛ عکس از آرشیو

مدیرکل امور بین‌الملل سازمان تأمین اجتماعی روز یکشنبه اول مرداد از مرگ ۷۰۰ کارگر بر اثر حوادث ناشی از کار در سال ۱۴۰۱ خبر داده است. هرچند که این آمار با داده‌های دیگر نهادهای رسمی کشور در تضاد است.

حسین مشیری تبریزی در نشستی که با حضور نمایندگان چندین شرکت بزرگ صنعتی و تولیدی کشور در سازمان تأمین اجتماعی برگزار شد تصریح کرد این آمار به معنای «فوت دو نفر در هر روز کاری» است.

این آمار در شرایطی اعلام می‌شود که سازمان پزشکی قانونی ایران تلفات ناشی از حوادث کار در سال گذشته را «بیش از دو برابر» عنوان کرده است.

مسعود قادی پاشا، معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور، روز ۱۱ اردیبهشت اعلام کرد که در سال ۱۴۰۱ در مجموع «۱۹۰۰ نفر» در جریان حوادث ناشی از کار، جان خود را از دست داده‌اند که حدود دو و نیم برابر بیش از آمار سازمان تأمین اجتماعی است.

معاون سازمان پزشکی قانونی خبر داده بود استان‌های تهران،‌ اصفهان،‌ خراسان رضوی و مازندران به ترتیب بیشترین تعداد کارگر جان‌باخته در حین کار را به خود اختصاص داده‌اند و کهگیلویه و بویراحمد و زنجان کمترین آمار تلفات حوادث کار را داشته‌اند.

حدود یک ماه بعد، معاون روابط کار وزارت کار آمار مرگ ناشی از حوادث کار را ۷۱۱ تن اعلام کرد که به نظر می‌رسد توسط معاون امور بین‌الملل سازمان تأمین اجتماعی تکرار شده است.

این مقام وزارت کار روز ۱۱ تیرماه همچنین مدعی شد که «آمار حوادث کارگری» در ایران از میانگین جهانی «پایین‌تر» است.

اما یک عضو پیشین شورای عالی حفاظت فنی از تفاوت آمار این دو نهاد انتقاد کرده و با معتبر دانستن آمار پزشکی قانونی گفته است این به معنای «مرگ بیش از پنج کارگر در روز» در ایران است.

احسان سهرابی روز ۱۳ تیر به خبرگزاری ایلنا گفت این آمار از استاندارهای جهانی و داده‌های مشابه در کشورهای صنعتی «بسیار بیشتر» است و وزارت کار را به «اعدادسازی و تهیه خوراک برای رسانه‌ها» متهم کرد.

مدیرکل امور بین‌الملل سازمان تأمین اجتماعی روز یکشنبه مدعی شد که در همه کشورها کاهش حوادث حین کار و «به صفر رساندن فوت کارگران» بر اثر حوادث و بیماری‌های شغلی یک «هدف متعالی» است و ایران نیز آن را دنبال می‌کند.

با استفاده از گزارش‌های خبری ایرنا، ایلنا و رادیوفردا/ع.م/ آ.ت