در میان گزارشهای ضدونقیض از آغاز ضدحملهٔ نیروهای اوکراینی، روسیه مجدداً دهها موشک و پهپاد مدل شاهد علیه شهرهای اوکراین پرتاب کرد. گزارشها حاکی است که آتشباران مناطق سیلزدهٔ اوکراین توسط ارتش روسیه عملیات نجات را متوقف کرده است.
با گذشت سه روز از تخریب سد نواکاخوفکا در جنوب اوکراین پیامدهای این فاجعه بیشتر نمایان میشود. از گزارشهای رسمی برمیآید در کرانه شرقی که تحت کنترل نظامیان روس است دستکم هشت نفر کشته شدهاند، اما سازمانهای مدنی و داوطلبان حضور در محل معتقدند تلفات بسیار بیشتر است و از ممانعت از خروج ساکنان مناطق سیلزده توسط نظامیان روس انتقاد میکنند.
سازمان حوادث غیرمترقبهٔ روسیه تا صبح جمعه عملیات نجات در این منطقه را آغاز نکرده است.
در مقابل اوکراین اعلام کرد دو هزار و ۳۰۰ نفر از ۳۲ آبادی سیلزده در کرانهٔ غربی جابهجا شدهاند اما در پی آنکه ارتش روسیه پنجشنبه مسیرهای خروج را زیر آتش موشک و خمپاره قرار داد، عملیات نجات متوقف شده.
به گزارش خبرنگار رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد از خرسون، نظامیان روس مکانهایی را که غیرنظامیان در آنجا منتظر نیروهای امدادی بودند، به طور هدفمند زیر آتش گرفتند.
بیشتر در این باره: آسیب در یک سد بزرگ در اوکراین؛ مناطق جنگی را آب فرا گرفت و روستائیان مجبور به فرار شدندهمزمان شهرهای اومان، خارکیف و ژیتومیر هدف ۲۲ موشک و پهپاد انتحاری قرار گرفتند. ستادکل نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرد چهار موشک و ۱۰ پهپاد مدل شاهد سرنگون شدهاند.
در حالیکه پنجشنبه سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران بار دیگر ادعا کرد ایران در جنگ اوکراین بیطرف است، آندری یوسف سخنگوی ادارهٔ اطلاعات نظامی وزارت دفاع اوکراین، ایران و بلاروس را یگانه متحدان روسیه در این جنگ دانست و به خبرنگاران گفت ارسال پهپادهای ساخت ایران به روسیه ادامه دارد.
تخریب سد نواکاخوفکا ساعت ۲:۵۴ دقیقهٔ بامداد سهشنبه به وقت محلی رخ داد. متخصصان لرزهشناسی پژوهشگاه نروژی نورسار اعلام کردند که شواهدی از وقوع انفجار به دست آوردهاند.
روسیه اوکراین را مسئول دانسته، و اوکراین روسیه را متهم کرده که عمداً این سد را احتمالاً برای جلوگیری از عملیات نظامی اوکراین منفجر کرده است.
مقامات اوکراینی از تشدید درگیریها در استان دونتسک گزارش میدهند، اما روسیه از چند روز پیش شهر اورخوف در استان زاپریژیا را کانون اصلی درگیریها میخواند و اعلام کرده ضدحملهٔ ارتش اوکراین آغاز شده است.
الکسی اتمان، کارشناس نظامی، دربارهٔ وضعیت این منطقه بیشتر توضیح میدهد:
«حملات و نبردها نسبت به روزهای اخیر شدت یافته و احتمالاً میتوانیم آن را نشانی از آغاز ضدحملهٔ اوکراین تلقی کنیم. مسیر همان است که از مدتها قبل پیشبینی شده بود: جبههٔ جنوب به منظور قطع دالان زمینی به سوی کریمه.
برخی تصاویر نشان میدهد چند سیستم سنگین و چند تانک لئوپارد و خودروهای زرهی غربی منهدم شده به نظر من برخلاف موفقیتهای اوکراین در سال گذشته نمیتوانیم منتظر پیشرفت سریع باشیم. بیش از همه به آن دلیل که ارتش روسیه فرصت کافی برای آماده شدن داشت.
مقامات اوکراینی احتمالاً به دلیل تلفات سنگین وضعیت این جبهه را پوشش خبری نمیدهند و بیشتر بر موفقیتهایی در حومهٔ باخموت متمرکزند. گزارشهای وزارت دفاع روسیه نیز از وضعیت جبهه قابل اعتماد نیست اما جالب است که برخلاف گذشته نظامیان روس نه تنها موفقیتهای خود بلکه شدت حملات نیروهای اوکراینی را نیز بزرگنمایی میکنند. ضمنا بعید میدانم تخریب سد کاخوفکا تأثیر چشمگیری روی وضعیت جبهه بگذارد. اما برای ارزیابی دقیق باید اندکی صبر کنیم و منتظر شواهد قابل استناد باشیم.»
تخریب سد نواکاخوفکا در جنوب اوکراین باعث سرازیر شدن حجم عظیمی از آب شد و گزارشها حاکی است زبالههای ناشی از تخریب آبادیها آمیخته با آثار مرگومیر جانوران و سموم صنعتی، شهری و کشاورزی به سواحل دریای سیاه رسیده است.
بیشتر در این باره: هشدار سازمان ملل درباره عواقب «جدی و ماندگار» تخریب سد در اوکراینهمزمان ساکنان آبادیهای بالادست سد تخریبشده با کمبود آب مواجه هستند. شهردار کریویریگ، زادگاه رئيسجمهور اوکراین، جمعه اعلام کرد ذخایر آب حداکثر به یک ماه و نیم کافی است. کاهش سطح آب به زیر ۱۱ متر در حالیکه تمام زیرساختها برای حداقل ۱۲ متر و ۷۰ سانت احداث شده، برای نیروگاه اتمی زاپریژیا که در سیستم خنککنندهٔ آن از آب دریاچهٔ پشت سد استفاده میکرد چالشی جدی به وجود آورده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفتهٔ آینده مجدداً به این نیروگاه سفر خواهد کرد.