سازمان بهداشت جهانی روز جمعه اول اردیبهشت اعلام کرد که در درگیریهای اخیر سودان بیش از ۴۰۰ نفر کشته و دستکم سه هزار و ۵۰۰ تن نیز مجروح شدند.
سخنگوی سازمان بهداشت جهانی با استناد به گزارشهای وزارت بهداشت سودان افزود که فعالیت ۲۰ مرکز درمانی دراین کشور متوقف شده و ۱۲ مرکز دیگر با خطر تعطیلی روبرو هستند.
او تصریح کرد که گسترش درگیریها و قطع مکرر برق، ایمنی بیش از ۴۰ میلیون دلار واکسن و انسولین در سردخانهها را به خطر انداخته است.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی یونیسف، شمار کودکان جانباخته در این درگیریها دستکم ۹ تن گزارش شده است. بیش از ۵۰ کودک هم زخمی و مجروح شدهاند.
بیشتر در این باره: ریشۀ درگیریها در سودان چیست؟سخنگوی یونیسف نیز هشدار داد که به دلیل وضعیت جاری در این کشور بسیاری از خانوادهها به آب آشامیدنی، برق، مواد غذایی و دارو دسترسی ندارند.
به گفته او حتی قبل از شروع درگیریهای نظامی، سودان یکی از بالاترین آمار سوء تغذیه کودکان در جهان را داشت و تازهترین ارزیابیها حاکی است که عملیات کمکرسانی اضطراری به حدود ۵۰ هزار کودک مبتلا به سوءتغذیه متوقف شده است.
در یک رویداد دیگر سازمان بینالمللی مهاجرت اعلام کرد یکی از کارمندان این نهاد در سودان که تلاش میکرد خانوادهاش را به محلی امن منتقل کند در پی تیراندازی به خودرو او در جریان تیراندازی متقابل نیروهای رقیب کشته شده است.
این مرد سودانی چهارمین کارمند نهادهای وابسته به سازمان ملل است که در درگیری نظامی شش روز گذشته بین ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع که هر کدام به یکی از دو ژنرال رقیب وفادارند، کشته میشود.
سازمان بینالمللی مهاجرت در بیانیه خود افزود که این کارمند در نزدیکی شهر الابیض در جنوب غربی خارطوم کشته شده است.
این سازمان که به حدود ۳.۷ میلیون نفر از مهاجران در داخل سودان کمک ارائه میدهد اعلام کرد که در حال حاضر تمامی فعالیتهایش در این کشور متوقف شده است.
گزارشها در روز جمعه همچنین حاکی است که به رغم شروع جشن عید فطر، درگیریهای مسلحانه در خارطوم تشدید شده و ارتش نیروهای پیادهنظام خود را در اين شهر مستقر کرده است.
قدرتهای جهانی نیز که پس از گسترش درگیریهای نظامی به فرودگاه خارطوم و محله سفارتخانههای خارجی برای خارج کردن شهروندان و کارمندان دیپلماتیک خود با مشکل مواجه شدهاند خواستار برقراری سریع آتشبس هستند.
بیشتر در این باره: هزاران سودانی برای فرار از جنگ به کشور همسایه چاد گریختندنقش گروه مزدوران «واگنر» در درگیریهای سودان
یک هفته پس از آغاز نبرد مسلحانه داخلی و پرتلفات میان نیروهای تحت فرمان دو نظامی ارشد در کشور سودان بر سر قدرت، منابع دیپلماتیک سودانی و کشورهای دیگر منطقه به شبکه سیانان گفتند که مزدوران روسی گروه «واگنر» حامی تسلیحاتی یکی از طرفین بودند.
به گزارش این شبکۀ آمریکایی در روز جمعه، شرکت مزدوران مسلح «واگنر»از جمله موشک در اختیار نیروهای واکنش سریع به فرماندهی ژنرال محمدحمدان داگالو گذاشته است.
گروه نظامی «واگنر» در مظان اتهام است که نیروهایش در سالهای گذشته در برخی نزاعهای حاد و کشتارهای وسیع در آفریقا دخیل بوده است.
گزارشهای مختلف حاکی است که این گروه نظامی از زمانی که ارتش روسیه در لشکرکشی به اوکراین، برخلاف انتظار کرملین و ارتش روسیه سریعاً به اهداف خود نرسید، به یاری نظامیان روسیه رفته و از جمله در نبردهای سخت هفتههای گذشته در باخموت با هدف کنترل کامل بر این شهرک راهبردی اوکراین نقش عمده دارد.
بیشتر در این باره: سودان؛ از اهرام تاریخی و صمغ عربی تا کودتا و جنگ داخلینبردهای میان نظامیان عضو گروه واکنش سریع سودان با ارتش این کشور دو روز پس از آن آغاز شد که ژنرال داگالو شمار زیادی از نظامیان خود را در روز ۲۴ فروردین به شهر «مرو» منتقل کرد.
نیروهای وفادار به ژنرال داگالو در روزهای بعد تلاش کردند تا اقامتگاه رئیسجمهور، سازمان رادیو و تلویزیون و سایر نهادهای حکومتی در خارطوم را به کنترل خود درآورند اما با وجود ادعا در مورد «تسلط بر ۹۰ درصد» از این تأسیسات، ارتش و نیروی هوایی وفادار به ژنرال عبدالفتاح برهان، آن را رد کردند.
به دستور ژنرال برهان، فرمانده ارتش و رئیس شورای حاکمیتی سودان، نیروهای واکنش سریع «منحل» و «غیرقانونی» و هر نوع همکاری نظامیان و غیرنظامیان با آن «خیانت» توصیف شد. نیروی هوایی ضربات سختی را به مقرهای یگان واکنش سریع در شهرهای مختلف وارد کرده است.
شبکه سیانان به نقل از منابع دیپلماتیک سودانی و کشورهای اطراف نوشت که نیروهای «واگنر»، که حامی ژنرال خلیفه حفتر در لیبی هستند، از طریق مرزهای لیبی با سودان، تسلیحات از جمله موشک به نیروهای ژنرال داگالو منتقل کرده و در برخی عملیات روزهای گذشته در سودان دخیل بودند.
ژنرال حفتر، فرمانده «ارتش ملی» در لیبی، کنترل مرز جنوبی این کشور با سودان را در دست دارد.
تصاویر ماهوارهای از نقل و انتقال تسلیحاتی که شبکه سیانان به آنها دسترسی یافته است، نشان میدهد که یک هواپیمای ترابری ایلوشین روسی در روزهای گذشته بین دو پایگاه هوایی کلیدی لیبی که در کنترل نیروهای ژنرال حفتر است، تردد کرده بود.
پروازهای هواپیمای روسی از دو روز پیش از شروع درگیری سودان آغاز شد و دستکم تا روز چهارشنبه ادامه داشت.
سودان که یکی از پهناورترین کشورهای آفریقا است در موقعیتی استراتژیک بین مصر، عربستان سعودی، اتیوپی و منطقه ناآرام ساحل واقع شده و بیثباتی در این کشور میتواند باعث گسترش آشوب و ناامنی در کل منطقه شود.