شاهدان و منابع آگاه میگویند «صدها طرفدار» مقتدی صدر، روحانی تندرو شیعه عراقی، در ساعات اولیه پنجشنبه ۲۹ تیر به سفارت سوئد در بغداد یورش بردند و آن را به آتش کشیدند.
رویترز به نقل از منابع مطلع مینویسد که هیچ یک از کارکنان سفارت آسیب ندیدهاند، اما در عین حال آنها از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کردند.
مقامات سفارت سوئد در بغداد هنوز به گزارشها در خصوص حمله به این سفارتخانه واکنشی نشان ندادهاند.
رویترز میگوید٬ تجمع مقابل سفارت سوئد به دعوت طرفداران مقتدی صدر برگزار شده است.
بیشتر در این باره: دولتهای مسلمان خواستار اقدام سازمان ملل در رابطه با سوزاندن قرآن شدنددر همین حال، تصاویری از حضور تظاهر کنندگان عراقی در داخل محوطه سفارت سوئد منتشر شده است.
ویدئوهایی نیز از به آتش کشیدن شدن بخشیهایی از سفارت سوئد در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. رادیو فردا به طور مستقل نمیتواند اصالت این ویدئوها را تایید کند.
خبرنگار بخش عربی العربیه نیز میگوید ساعاتی پس از حضور طرفداران مقتدی صدر در سفارت سوئد نیروهای امنیتی آنها را از ساختمان سفارت بیرون کردند.
گزارشها حاکی است که نیروهای امنیتی توانستند تظاهرکنندگان را متفرق کنند.
رویترز میگوید، طرفداران مقتدی صدر در واکنش به خبر صدور مجوز تازه برای سوزندان قران در سوئد بامداد پنجشنبه در مقابل سفارتخانه این کشور در بغداد دست به تجمع زدند.
خبرگزاری «تیتی» سوئد روز چهارشنبه گزارش داد، پلیس این کشور مجوز یک تجمع برای روز پنجشنبه در برابر سفارت عراق در استکهلم را صادر کرده که در آن قرار است قرآن و پرچم عراق آتش زده شود.
طبق این گزارش، یکی از دو نفری که مجوز برگزاری این برنامه را دریافت کرده، همان فردی است که در هفتم تیرماه، به آتش کشیدن قرآن در استکهلم را ترتیب داده بود.
واکنش دولت عراق
وزارت خارجه عراق بامداد پنجشنبه در بیانیهای به آتش کشیدن شدن سفارت سوئد در بغداد توسط تظاهرکنندگان را محکوم کرد و از نیروهای امنیتی خواست تا عاملان این حمله را شناسایی کنند.
در این بیانیه آمده است که دولت عراق به نهادهای امنیتی دستور داده است تا تحقیقات فوری انجام دهند و تمام اقدامات لازم را برای شناسایی عاملان این حادثه انجام دهند.
سلوان موميکا، ۳۷ ساله و پناهنده عراقی که از چند سال پيش در سوئد اقامت دارد، هفتم تیر ماه در بيرون مسجد اصلی استکهلم يک کتاب قرآن را زير پا لگد کرد و چند صفحه آن را به آتش کشيد.
پليس استکهلم بر اساس قانون دفاع از آزادی بيان به او اجازه داد که تحت تدابير امنيتی اين عمل اعتراضی را انجام دهد ولی بعد اعلام کرد که او به دليل «رفتار تحريکآميز عليه يک اقليت» مورد بازجويی قرار گرفته است.
این اقدام واکنش گسترده کشورهای مسلمان را درپی داشت و شماری از کشورهای مسلمان سفرای سوئد را احضار کردند.
در همین زمینه، گروهی از معترضان عراقی روز پنجشنبه هشتم در برابر سفارت سوئد در بغداد تجمع کردند و بخشی از سفارت را برای مدتی به اشغال خود درآوردند.
معترضان که در پی فراخوان مقتدی صدر، روحانی تندرو شیعه، تجمع کرده بودند شعارهایی مانند «آری به قرآن» سردادند و پرچم دگرباشان جنسی را آتش زدند.
دولت سوئد هم یکشنبه ۱۱ تیر اقدام به سوزاندن قرآن در مقابل مسجد اصلی شهر استکهلم را محکوم کرد و آن را یک عمل «اسلامهراسانه» خواند.
دولت سوئد در عین حال، بر «حفاظت از حق آزادی تجمع، بیان و تظاهرات» در قانون اساسی این کشور، تاکید کرد.