ارتش سوریه «مسئول حمله شیمیایی به شهر لطامنه» در سال ۲۰۱۷ است

یک جنگنده ارتش سوریه بر فراز منطقه ای در شرق دمشق.

واحد تحقیقات ویژه سازمان منع سلاح‌های شیمیایی روز چهارشنبه ۲۰ فروردین در اولین گزارش خود اعلام کرد که روز ۲۷ مارس ۲۰۱۷ خلبانان نیروی هوایی سوریه با هواپیماهای سوخو ۲۲ و هلی کوپتر روستایی در استان حما واقع در غرب سوریه را با بمب‌های حاوی ماده سمی کلروین بمباران کردند.

به گزارش خبرگزاری رویترز واحد تحقیقات ویژه در سال ۲۰۱۸ برای شناسایی مسئولان حملات شیمیایی توسط این نهاد تشکیل شد. تا پيش از این سازمان منع سلاح‌های شیمیایی فقط وقوع حملات شیمیایی را بررسی و اعلام می‌کرد ولی مسئولان این حملات را معرفی نمی‌کرد.

دولت بشار اسد و حامی اصلی آن روسیه همواره استفاده ازسلاح‌های شیمیایی را تکذیب و گروه‌های مخالف و شورشیان را به صحنه سازی چنین حملاتی با هدف محکوم کردن نیروهای دولتی متهم کرده اند.

بیشتر در این باره: جدال لفظی آمریکا و روسیه در سازمان ملل بر سر حملات شیمیایی تازه در سوریه

نمایندگی سوریه در مقر سازمان ملل متحد حاضر نشد به سئوالات خبرگزاری رویترز پاسخ دهد و دولت سوریه نیز تاکنون به این گزارش واکنشی نشان نداده است. وزارت خارجه روسیه نیز حاضر نشد اظهار نظر کند.

واحد تحقیقات و شناسایی سازمان منع سلاح‌های شیمایی گفت براثر حملات شیمیایی روزهای ۲۴، ۲۵ و ۳۰ مارس سال ۲۰۱۷ در شهر لطامنه حدود صد نفر آسیب دیده اند.

بر اساس گزارش این واحد گردان ۵۰ و لشگر ۲۲ نیروی هوایی سوریه با بمب‌های‌ام ۴۰۰۰ حاوی سارین شهر لطامنه و با بمب‌های بشکه‌ای حاوی کلروین بیمارستان شهر را بمباران کردند و این عملیات از پایگاه‌های هوایی حما و شعره انجام شده است.

با وجود شناسایی نام مسئولان این حملات در این گزارش که روز چهارشنبه در اختیار ۱۹۳ کشور عضو سازمان منع سلاح‌های شیمیایی قرار گرفت نام این افراد حذف شده است.

سانتیاگو اوناته - لابورده، رییس واحد تحقیقات گفت:«دلایل قانع کننده‌ای وجود دارد که ثابت می کند مسئولان این حملات پرسنل نیروی هوایی سوریه بوده اند.»

واحد تحقیقات سازمان منع سلاح‌های شیمیایی یک نهاد قضایی نیست و به گفته رییس این سازمان «اتخاذ تصمیم و اجرای اقدامات مقتضی» برعهده کشورهای عضو این سازمان، دبیرکل سازمان ملل متحد و جامعه بین المللی است.

درآوریل سال ۲۰۱۸ دولت آمریکا با حمایت بریتانیا و فرانسه در واکنش به حمله شیمیایی ارتش سوریه به شهر دوما مواضع و تاسیسات ارتش سوریه را هدف حملات موشکی قرار داد.

سازمان منع سلاح‌های شیمیایی در سال ۱۹۹۷ و اساسا به عنوان یک نهاد فنی برای نظارت بر اجرای معاهده بین المللی منع سلاح‌های شیمیایی تاسیس شد ولی در طول جنگ داخلی سوریه به یکی از کانون‌های کشمکش دیپلماتیک بین سوریه و روسیه از یکسو و دولت آمریکا و متحدان غربی آن از سوی دیگر بدل شده است.