نماینده سازمان ملل: انتخابات ریاست جمهوری سوریه ۱۸ ماه بعد برگزار می‌شود

استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه

نماینده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه روز جمعه، ۲۱ اسفند، گفت که پیش‌بینی می‌کند، انتخابات ریاست جمهوری در این کشور بحرانی و جنگ‌زده ۱۸ ماه دیگر برگزار شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، استفان دی میستورا در مصاحبه‌ای با خبرگزاری روسی نووستی از دور بعدی مذاکرات صلح میان حکومت سوریه و شورای مخالفان که ۲۴ اسفند در شهر ژنو برگزار خواهد شد، به عنوان نقطه آغاز روندی نام برد که قرار است به انتخابات ریاست‌ جمهوری در این کشور منجر شود.

آقای دی میستورا در بخشی از این مصاحبه گفت: «مهمترین موضوع برنامه عمل حاوی سه نکته اساسی است که در مصوبات شورای امنیت سازمان ملل متحد تعیین شده و دولت روسیه نیز با پذیرش قطعنامه ۲۲۵۴ به آن متعهد شده است. اولین محور در این برنامه عمل تشکیل یک حکومت فراگیر و جدید در سوریه است.»

نماینده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه افزود: «محور دوم تنظیم یک قانون اساسی جدید و محور سوم برگزاری انتخابات ۱۸ ماه پس از شروع مذاکرات است. در این انتخابات که زیر نظر سازمان ملل متحد برگزار می شود، نمایندگان پارلمان و رییس جمهور انتخاب خواهند شد.»

او افزود: «بنابراین امید من این است که ممکن است بتوانیم در این مسیر پیشرفت کنیم. جنبه‌های رسمی و تشریفاتی آن چندان مهم نیست. مهم این است که در عمل و حداقل در اولین مرحله مذاکرات پیشرفت کنیم.»

اما آيا برگزاری این انتخابات می‌تواند مهمترین مانع گفت‌وگوهای صلح، یعنی سرنوشت بشار اسد را حل کند؟ غرب و گروه‌های سنی مخالف رژیم سوریه خواستار آن هستند که در مسیر انتقال قدرت و با تشکیل یک دولت موقت، بشار اسد از قدرت برکنار شود. ولی متحدان رژیم سوریه، یعنی ایران و روسیه معتقدند که مردم سوریه باید در مورد آینده بشار اسد تصمیم بگیرند.

جنگ داخلی سوریه که به زودی وارد ششمین سال خواهد شد، تحت تاثیر حوادث سیاسی منطقه و بهار عربی با تظاهرات مخالفان حکومت آغاز شد و به سرعت به یک جنگ داخلی خونین بدل گشت. این جنگ تاکنون بیش از ۲۷۰ هزار کشته به جا گذاشته و میلیون‌ها نفر را در داخل کشور آواره و یا مجبور به مهاجرت کرده است.

خبرگزاری رویترز یادآوری می‌کند که آتش‌بس مورد حمایت روسیه و آمریکا که از چند هفته پیش برقرار شد، با وجود ادعاهای طرفین مبنی بر نقض آن توسط جبهه مخالف، در مجموع ادامه پیدا کرده است. اما نه حکومت سوریه و نه مخالفان رژیم تاکنون شرکت در مذاکرات صلح هفته آینده را تایید نکرده‌اند.

به گفته دیپلمات‌ها، قدرت‌های بزرگ که در روند و نتیجه این مذاکرات تاثیر گذار هستند، طرح ایجاد یک سیستم فدرال در سوریه را بررسی می‌کنند که ضمن اعطا خودگردانی به نواحی مختلف سوریه، آن را به عنوان یک کشور واحد حفظ می‌کند.

یک دیپلمات به خبرگزاری رویترز گفت: «در چنین طرح‌هايی ضمن تاکید بر تمامیت ارضی سوریه و حفظ آن به عنوان یک کشور واحد، الگوهای مختلفی برای یک ساختار فدرال را می‌توان بررسی کرد. در برخی از این الگوها قدرت مرکزی بسیار محدود و در مقابل نواحی مختلف کشور از خودگردانی و اختیارات فراوانی برخوردار خواهند بود.»