در پی قطع ارسال نفت خام از سوی جمهوری اسلامی از زمان سقوط بشار اسد، بزرگترین پالایشگاه نفتی سوریه فعالیت خود را متوقف کرد.
ابراهیم مسلّم، مدیرعامل پالایشگاه بانیاس سوریه روز پنجشنبه ۲۹ آذرماه به فایننشالتایمز گفت که آخرین پالایش نفت این مجتمع در روز جمعه انجام شد و دیگر نفت خامی برای پالایش باقی نمانده است.
ظرفیت این مجتمع، پالایش روزانه ۹۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام است.
آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته، نشان میدهد ایران تنها در پنج سال گذشته ۱۲۸ میلیون بشکه نفت تحویل سوریه داده است. جزئیات سالانه تحویل نفت ایران و قیمتهای جهانی نفت در همان سال نشان میدهد ارزش این میزان از نفت، حدود ۱۰.۵ میلیارد دلار بوده است.
حجم نفت تحویلی ایران به سوریه در دهه گذشته حتی بیشتر از پنج سال گذشته بوده است.
تحویل آخرین محموله نفتی ایران به سوریه در ماه نوامبر انجام شد و در ماه جاری میلادی هیچ نفتی از طرف ایران تحویل سوریه نشده است. در مجموع از ژانویه تا آخر نوامبر امسال، ایران روزانه ۵۶ هزار بشکه نفت خام تحویل رژیم بشار اسد داده است.
بیشتر در این باره: بلاتکلیفی بدهی «۳۰ میلیارد دلاری» سوریه به ایرانپیشتر تانکر ترکرز گزارش داده بود که آخرین محموله نفتی ایران با حجم ۷۵۰ هزار بشکه، درست در صبح روز سقوط بشار اسد، نرسیده به تنگه سوئز به سمت آبهای ایران بازگشت.
آقای مسلم به فایننشالتایمز گفته است فعلاً فعالیت پالایشگاه بانیاس متوقف شده و عملیات تعمیر و نگهداری در این مجتمع در جریان است.
مقامات دولت موقت به رهبری محمد بشیر به او گفتهاند که انتظار دارند به زودی تحریمها علیه سوریه برچیده شود و این کشور بتواند قطعات لازم برای نوسازی پالایشگاه را خریداری کرده و نفت خام «غیر ایرانی» وارد کند.
اخیراً آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز گفت باید موضوع تأمین سوخت در سوریه را در اولویت برنامه گذاشت و ترکیه نیز به تازگی تحویل برق به حلب را آغاز کرد تا این منطقه با قطعی برق مواجه نشود.
آمریکا به همراه اتحادیه اروپا و سازمان ملل سالها پیش گروه تحریر الشام را که اخیراً دولت بشار اسد را سرنگون کرده و دولت موقت تشکیل داده، در فهرست گروههای تروریستی قرار داده بودند، اما با رفتار متفاوت این گروه و قول آنها به تشکیل دولتی فراگیر، هر روز مقامات بیشتری از غرب و سازمان ملل با رهبران تحریر الشام دیدار میکنند و برخی مقامات غربی نیز از لزوم بازبینی و خروج این آنها از فهرست گروههای تروریستی خبر دادهاند.
آقای مسلم گفته است که فعلاً مقدار «مناسبی» ذخایر سوخت در کشور وجود دارد، اما بایستی هر چه زودتر واردات نفت خام از سر گرفته شود.